Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΜΙΑΝΤΟΣ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Χλιαρή επανάληψη της υπόσχεσης για μεταφορά

Σοβαρές αμφιβολίες αν η κυβέρνηση θα διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για τη μεταφορά των πλακών αμιάντου απ' το Θριάσιο Νοσοκομείο προκαλούν τα χτεσινά στοιχεία του υπουργείου Υγείας και οι δηλώσεις του υπουργού, Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος από το βήμα της Βουλής είχε υποσχεθεί τη διάθεση 1,5 δισ. δραχμών για τη μεταφορά στο εξωτερικό και την ταφή των πλακών. Μάλιστα, στη χτεσινή ανακοίνωση, αφού προτάσσει την ακινδυνότητα του συγκεκριμένου τύπου του αμίαντου επαναλαμβάνει τα περί αντικατάστασης χωρίς να αναφέρει χρονοδιάγραμμα, όπως ζητούν οι εργαζόμενοι, αλλά και το κόστος μεταφοράς.

Ο υπουργός Υγείας έδωσε εντολή στη ΔΕΠΑΝΟΜ για τη διερεύνηση του θέματος που προέκυψε με την ύπαρξη αμιάντου στο Θριάσιο Νοσοκομείο και χτες έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις μελέτες και την κατασκευή. Η αρχική Παραλαβή του νοσοκομείου έγινε στις 18-01-91 και η οριστική τον Οκτώβρη του 1998.

Στη δήλωσή του ο Ν. Κακλαμάνης αναφέρει: «Παρότι ο συγκεκριμένος τύπος αμιαντοπλακών (εφυαλωμένος) δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων, εφόσον είναι χωρίς ρωγμές ή άλλες βλάβες επειδή μερικές από τις πλάκες κατεστράφησαν, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έλαβε την απόφαση όχι της μερικής αλλά της ολικής αντικατάστασης των συγκεκριμένων πλακών από την πρόσοψη του νοσοκομείου. Τούτο εξάλλου επιβάλλεται από την Κοινοτική Οδηγία 91/382/ΕΟΚ, που εκδόθηκε στις 25-6-91 και η οποία ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με το Προεδρικό Διάταγμα 175 ΦΕΚ Α150 15-7-97. Επομένως όταν έγινε η Αρχική Παραλαβή στις 18-1-91 δεν είχε εκδοθεί η σχετική οδηγία της ΕΟΚ. Εκτοτε και μέχρι σήμερα ουδείς έχει ασχοληθεί με το θέμα. Ελπίζω ότι κάποιοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι "κρείττον το σιγάν"».

Μ' άλλα λόγια, ο υπουργός Υγείας χρησιμοποιεί το θέμα του αμιάντου για μια επικοινωνιακή αντιπαράθεση παρά για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ