Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Συνεχίζονται οι απολύσεις

Ανεργοι έμειναν ακόμα 30 εργαζόμενοι στη Λάρισα, καθώς το νέο μπαράζ απολύσεων που ξεκίνησε τις τελευταίες μέρες συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Υστερα από τις απολύσεις 50 εργαζομένων την περασμένη εβδομάδα από την Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας, το πολυκατάστημα «ΣΜΑΡΤ ΑΟΥΤΛΕΤ» και την εταιρία κέτερινγκ «ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ», σειρά είχαν οι 25 εργαζόμενοι του υποκαταστήματος στο νομό της αλλαντοποιίας «ΘΡΑΚΗ» και άλλοι 4 της βιοτεχνίας έτοιμου ενδύματος «ΦΟΥΣΙΚΑΣ».

Συγκεκριμένα, οι 25 εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΘΡΑΚΗ» πετάχτηκαν στο δρόμο της ανεργίας, αφού το υποκατάστημα στο νομό έβαλε λουκέτο. Η επιχείρηση έκλεισε σε όλη τη χώρα τα υποκαταστήματά της, εκτός απ' αυτά που λειτουργούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Οσον αφορά στις 4 εργαζόμενες στο εργοστάσιο «ΦΟΥΣΙΚΑΣ» απολύθηκαν γιατί δε δέχτηκαν μείωση του μισθού τους. Ο εργοδότης με απειλές και εκβιασμούς απέσπασε τις υπογραφές από τις άλλες εργαζόμενες της επιχείρησης για να πληρώνονται με μικρότερο μεροκάματο. Δηλαδή, να πληρώνονται χωρίς τις τριετίες που έχει κάθε εργαζόμενη, αλλά μόνο με το βασικό μεροκάματο και όσες μέρες το χρόνο θέλει ο εργοδότης. Κάποιες, δε, εργαζόμενες δουλεύουν ανασφάλιστες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο εργοδότης έχει καταδικαστεί για παρόμοιες αντεργατικές πρακτικές από τα δικαστήρια, ύστερα από προσφυγές εργαζομένων.

Τις νέες απολύσεις καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Νομού Λάρισας το οποίο «απαιτεί από τα όργανα της πολιτείας και το ΙΚΑ τακτικούς ελέγχους για να σταματήσουν τα φαινόμενα ωμής εκμετάλλευσης των εργαζομένων». Και καλεί τους εργαζόμενους να «περιφρουρούν τη Συλλογική Σύμβαση, καταγγέλλοντας παρόμοια περιστατικά στο Συνδικάτο για να προχωρήσει στις νόμιμες ενέργειες για συμμόρφωση των εργοδοτών». Καταγγέλλει, επίσης, την αντεργατική πολιτική της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «επιδοτεί τους εργοδότες να μεταναστεύουν στις επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό και φέρει την ίδια ευθύνη με την προηγούμενη κυβέρνηση για την κατάσταση που έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ