Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μικρές σελίδες

Κατάγεται από το Μιλάνο και καταναλώνεται από όλον τον κόσμο. Αναφερόμαστε στο Panettone, στο γλυκό ψωμί των εορτών. Φυσικά, και στις μέρες μας μπορεί να το βρει κανείς σε όλα σχεδόν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Να, όμως, που υπάρχουν μερικοί, που προτιμούν να το φτιάχνουν μονάχοι τους αυτές τις μέρες. Και μπορεί μεν να θεωρείται παραδοσιακό ιταλικό αρτοσκεύασμα, είναι όμως και ελληνικό. Εγινε δηλαδή, διότι άρεσε. Να το τολμήσουμε; Τι λέτε;

Θα χρειαστούμε 50 γραμ. μαγιά, μισό ποτήρι χλιαρό νερό, 600 γραμμάρια αλεύρι σκληρό, 150 γραμμάρια άχνη ζάχαρη, πέντε αυγά, διακόσια γραμ. βούτυρο, ξύσμα από λεμόνι, τρακόσια γραμ. σταφίδες, μια πρέζα αλάτι, μια κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο. Θα βάλουμε στο μίξερ το χλιαρό νερό και θα προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να γίνει μαλακό ζυμάρι για τριάντα λεπτά. Επειτα ανακατεύουμε όλα μαζί τα άλλα υλικά και προσθέτουμε το ζυμάρι. Ζυμώνουμε στο χέρι για αρκετή ώρα (και στο μίξερ) μέχρι να γίνει ελαστική ζύμη, η οποία να ξεκολλάει από το σκεύος. Θα σκεπάσουμε τη ζύμη και θα την αφήσουμε για οκτώ ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, την τοποθετούμε σε μια κυλινδρική φόρμα και την αφήνουμε για άλλες δυο ώρες, ώσπου να διπλασιαστεί ο όγκος της. Θα την ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για πενήντα λεπτά. Θα την ξεφορμάρουμε αμέσως, αλλά θα πρέπει να κάνουμε υπομονή πολλές ώρες πριν το δοκιμάσουμε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ