Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Στην Τουρκία η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα σε μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚ Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Τετραήμερη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί από το βράδυ της Παρασκευής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ και τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ, μετά από πρόσκληση του ΚΚ Τουρκίας. Εκτός από την Κωνσταντινούπολη, κατά την παραμονή της στην Τουρκία η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τη Δευτέρα και τη Σμύρνη.

Χτες, πρώτη μέρα του προγράμματος, η Αλέκα Παπαρήγα είχε το πρωί σύντομη συνάντηση με τον γραμματέα του ΚΚ Τουρκίας Κεμάλ Οκουγιάν, ενώ αμέσως μετά η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε το Φανάρι και συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η αντιπροσωπεία του Κόμματος δώρισε στο Πατριαρχείο έναν τόμο από τις παράνομες χειρόγραφες εφημερίδες ευχαριστώντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την οικονομική συμβολή του στη διάσωση του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ μετά τις πλημμύρες το '94.

Το απόγευμα η Αλ. Παπαρήγα μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΚΚΤ στην Κωνσταντινούπολη ενάντια στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ (η ομιλία και το σχετικό ρεπορτάζ θα δημοσιευτούν στο φύλο της Τρίτης). Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Αϊντεμίρ Γκιουλέρ, πρόεδρος του ΚΚ Τουρκίας και ο Κεμάλ Οκουγιάν, γραμματέας του ΤΚΡ, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν διανοούμενοι, ακαδημαϊκοί, εργάτες, και πρώην στρατιωτικοί που συστρατεύονται στον αγώνα που κάνει το ΚΚ Τουρκίας ενάντια στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής εκδήλωσης υπογράφτηκε μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων Ελλάδας και Τουρκίας κοινή δήλωση για την ΕΕ.

Σήμερα το πρόγραμμα της αντιπροσωπεία του ΚΚΕ περιλαμβάνει συνάντηση με την ηγεσία του ΚΚΤ και το απόγευμα η Αλ. Παπαρήγα θα συμμετέχει σε συζήτηση με μέλη και στελέχη του ΚΚ Τουρκίας, διανοούμενους, καλλιτέχνες, και συνδικαλιστές της Κωνσταντινούπολης. Τη Δευτέρα η αντιπροσωπεία αναχωρεί για τη Σμύρνη όπου θα συναντηθεί με την τοπική κομματική οργάνωση του ΚΚΤ. Το πρόγραμμα της επίσκεψης ολοκληρώνεται το μεσημέρι της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη με τη συνάντηση της Κομματικής αντιπροσωπείας με την ηγεσία του Κόμματος Εργασίας ΕΜΕΡ και αργά το απόγευμα με βιομηχανικούς εργάτες της Κωνσταντινούπολης μέλη του ΚΚΤ.

Δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα

Μιλώντας με τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε τα εξής: Μας ανησύχησαν πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα οι εξελίξεις εδώ στην Τουρκία σε βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Με την έννοια ότι για μας δεν είναι δεκτό πολιτικοί στόχοι και επιδιώξεις που έχουν σχέση με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, να συνδέονται με το ίδιο το Πατριαρχείο και με ενέργειες είτε άμεσα είτε έμμεσα σε βάρος του. Με την ευκαιρία για μια ακόμη φορά θα ήθελα να επαναλάβω ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Από τη στιγμή που υπάρχει και λειτουργεί το Πατριαρχείο δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς τη Θεολογική Σχολή, αυτή είναι η θέση μας. Θεωρούμε ότι οι πολιτικές ηγεσίες, οι κυβερνήσεις σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούν την Εκκλησία ή τη θρησκεία προκειμένου να επιδιώκουν τους δικούς τους πολιτικούς στόχους στα πλαίσια της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ. Είναι διαφορετικά πράγματα και ό,τι αξιώσεις έχει η ηγεσία της Τουρκίας αυτές να τις διεκδικεί με πολιτικά μέσα και όχι σε βάρος του Πατριαρχείου.

Με την ευκαιρία να πω ότι εμείς είμαστε εναντίον της ίδιας της ΕΕ και της διεύρυνσής της και με αυτή την έννοια δεν είμαστε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας, όχι για εθνικιστικούς ή σοβινιστικούς λόγους, αλλά για τους ίδιους λόγους που είμαστε αντίθετοι και στην ένταξη της Ελλάδας και στην παραμονή της στην ΕΕ. Αυτό που εμείς πασχίζουμε και νομίζω ότι αντιπροσωπεύει το κοινό συμφέρον, είναι η φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς αλλά και η δημιουργία όλων των προϋποθέσεων για την ειρηνική συμβίωσή τους, δύο γειτονικών χωρών με την ταυτόχρονη διασφάλιση αμοιβαία των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός να ζήσουν καμιάς μορφής περιπέτεια. Εχουν κοινό συμφέρον από την αλληλεγγύη και τη συμβίωσή τους.

Σε ερώτημα για την αμφισβήτηση από την πλευρά της Τουρκίας της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε: «Αυτό ακριβώς εντάσσεται σε πολιτικές ανιστόρητες επιδιώξεις. Η υπόθεση της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου είναι κάτι που είναι κατοχυρωμένο από πάρα πολύ παλιά και δε νομίζω ότι αυτή η κατοχύρωση μπορεί να απειλήσει πολιτικά τις επιδιώξεις της ηγεσίας της Τουρκίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο ο ανταγωνισμός των Ευρωατλαντικών με τη Ρωσία(2024-05-29 00:00:00.0)
Με ορμή στις νέες μάχες(2009-02-04 00:00:00.0)
Απρόσμενη και... βουερή συνάντηση(2004-12-14 00:00:00.0)
Προκλήσεις από Τούρκους εθνικιστές(2004-09-07 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις ενάντια στην ιμπεριαλιστική κατοχή στο Ιράκ(2003-10-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1995-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ