Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Βιάζεται ν' αρχίσει το πλιάτσικο στην Τουρκία

Υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας - βάσει των όρων και των διαδικασιών που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - τάσσεται η Ενωση Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Συνομοσπονδιών της Ευρώπης (UNICE). Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της UNICE, η περαιτέρω ενίσχυση των σταθερών, ισχυρών και μακροχρόνιων οικονομικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τις επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Η UNICE θεωρεί την έκθεση και την αντίστοιχη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (η οποία είχε δημοσιοποιηθεί στις 6 Οκτώβρη 2004) μια σταθερή και ισορροπημένη βάση, ενόψει της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - στις 17 Δεκέμβρη - σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Η UNICE σημειώνει ότι η έκθεση της Επιτροπής, υπογραμμίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Τουρκία σε ό,τι αφορά τα οικονομικά και πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, τονίζοντας παράλληλα τα σημεία, για τα οποία η περαιτέρω πρόοδος κρίνεται απαραίτητη. Για αυτό το λόγο, η UNICE πιστεύει ότι είναι σημαντικό να υπάρξει παρακολούθηση της εξέλιξης της κατάστασης στην Τουρκία (για να στηριχτεί η μεταρρυθμιστική διαδικασία), αλλά και της ικανότητας της ΕΕ να αφομοιώσει νέα μέλη, ενώ παράλληλα εμβαθύνει την ολοκλήρωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι η UNICE και τα μέλη της (συμπεριλαμβανομένων των μελών της που προέρχονται από την Τουρκία) θα συμβάλουν στο δημιουργικό δημόσιο διάλογο, ενώ, όπως σημειώνεται, «η πρόοδος θα εξαρτηθεί από την ικανότητα, τόσο της Τουρκίας, όσο και της ΕΕ, να προχωρήσουν σε μια διαδικασία μακροχρόνιων και σύνθετων διαπραγματεύσεων»


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ