Δύο συμφωνίες υπογράφει αύριο ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον Ρώσο Πρόεδρο
ΜΟΣΧΑ (του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--
Η διεύρυνση της συνεργασίας κυρίως στον οικονομικό - ενεργειακό τομέα, αλλά και η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» αποτελούν βασική επιδίωξη της επίσημης επίσκεψης του Κ. Καραμανλή στη Μόσχα.
«Αποκρυστάλλωμα» θα αποτελέσουν οι δύο συμφωνίες, μία οικονομικού περιεχομένου και μία για την «τρομοκρατία», που θα υπογράψουν αύριο το απόγευμα μετά τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν. Στο «τραπέζι» των συνομιλιών, όμως, θα «βρεθούν» το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κατάσταση στα Βαλκάνια, αλλά και στον Καύκασο και την Ουκρανία.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει ο Κ. Καραμανλής στην υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.
Η κατασκευή του αγωγού «θα συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές πολύπλευρης οικονομικής συνεργασίας», δήλωσε στο «Itar-Tass».
Η βελτίωση των επιχειρηματικών σχέσεων είναι ένας άλλος στόχος της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αξιόλογες ελληνικές επενδύσεις στη ρωσική οικονομία», διαπιστώνει ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα.
Αν και η ελληνική πλευρά επιχειρεί να το υποβαθμίσει, θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθεί και το ζήτημα της πώλησης ρωσικών οπλικών συστημάτων στη χώρα μας.
«Η επίσκεψή μου αποσκοπεί στο να διευρύνει την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός φτάνοντας στο αεροδρόμιο του «Βνούκοβο». «Γι' αυτό άλλωστε θα υπογράψουμε δύο σημαντικές συμφωνίες», συμπλήρωσε.
Ο Κ. Καραμανλής στη δήλωσή του στο ρωσικό πρακτορείο «Itar-tass» εκτιμά ότι «η Ελλάδα και η Ρωσία είναι προορισμένες να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, στον Καύκασο και την Ανατολική Μεσόγειο». Η κυβέρνηση, όπως είπε ο πρωθυπουργός, ευνοεί τη λήψη «κοινών μέτρων με στόχο την εξασφάλιση της σταθερότητας σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο».
Το «κλίμα» και ίσως και τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Κ. Καραμανλή επηρεάζονται από την επίσκεψη που πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες ο Βλ. Πούτιν στην Αγκυρα. Σύμφωνα με το ρωσικό Τύπο η προσπάθεια της Ρωσίας να στηριχτεί στην Τουρκία ως ενδεχόμενο σύμμαχο στις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις, αποτελεί ένα εντελώς καινούριο φαινόμενο. Παράλληλα, όμως, δε φαίνεται να ξεπεράστηκαν τα διμερή ρωσοτουρκικά προβλήματα, όπως οι αμοιβαίες κατηγορίες για την υποστήριξη αυτονομιστικών κινημάτων (Τσετσενία, Κουρδιστάν), οι περιορισμοί ναυσιπλοΐας στα Στενά του Βοσπόρου και τα σχέδια της Τουρκίας να κατασκευάσει αγωγούς που θα διοχετεύουν ενέργεια (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας τη Ρωσία (π.χ. Μπακού - Τσεϊχάν).
Δεν είναι άσχετο ίσως από τα παραπάνω ότι ο Βλ. Πούτιν υπερασπίστηκε το «βέτο» που έθεσε η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Στόχος του «βέτο», δήλωσε, απαντώντας σε τουρκικά ΜΜΕ, «ήταν να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών στις οποίες η τουρκική και η ελληνική κοινότητα να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς να υφίστανται πιέσεις από το εξωτερικό».