Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Είκοσι χρόνια μετά το Μποπάλ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΜΠΟΠΑΛ.-- Τελετές μνήμης και μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν στην Ινδία χτες, ημέρα δράσης για τα τουλάχιστον 20.000 θύματα του Μποπάλ, της μαρτυρικής πόλης όπου την 3η Δεκεμβρίου 1984 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από τη διαρροή τοξικού αερίου από εργοστάσιο της «Γιούνιον Καρμπάιντ». Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρίσκονται και εκατοντάδες επιζώντες, συγγενείς των θυμάτων και ακτιβιστές οργανώσεων που ζητούν απόδοση δικαιοσύνης.

Η Ρασίντα Μπι, μια επιζών της απίστευτης εκείνης τραγωδίας που προκάλεσε η έλλειψη ασφάλειας και η επιχειρηματική απληστία της αμερικανικής πολυεθνικής, μίλησε για «προδοσία των κατοίκων του Μποπάλ» από τις «Γιούνιον Καρμπάιντ» και «Ντάου Κέμικαλ». 20 χρόνια μετά το δυστύχημα, που οργανώσεις των επιζώντων αποκαλούν ως «Χιροσίμα της χημικής βιομηχανίας», σημειώνουν ότι θανατηφόρα χημικά εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμα και σήμερα εγκαταλειμμένα στην περιοχή, παρασυρόμενα από τα νερά της βροχής και τον άνεμο. Τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 3.000 νεκρούς τις πρώτες ημέρες και 15.000 συνεπεία του δυστυχήματος - αλλά ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται πως βρίσκεται στις 20 έως 28 χιλιάδες νεκρούς. 150.000 άνθρωποι έχουν αναπηρίες ή μόνιμα προβλήματα υγείας.

Χτες, υπήρξε και μια «καλοστημένη φάρσα» σε βάρος του BBC, του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου, που «παρασύρθηκε» να μεταδώσει τις δηλώσεις ενός ανθρώπου που αυτοπαρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος της «Ντάου Κέμικαλ» και «αποδέχτηκε πλήρως την ευθύνη» για την καταστροφή στο Μποπάλ, υποσχόμενος «ένα πρόγραμμα ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αποζημιώσουμε τελικά πλήρως τα θύματα, ανάμεσά τους και τους 120.000 που μπορεί να χρειάζονται ιατρική φροντίδα για όλη τους τη ζωή». Λίγη ώρα αργότερα, το δίκτυο ανακοίνωσε ότι έπεσε θύμα «παραπλάνησης»: «Το πρόσωπο δεν εκπροσωπεί την εταιρία. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι οι πληροφορίες που έδωσε είναι απολύτως ανακριβείς». Η εταιρία, με άλλα λόγια, δεν αποδέχτηκε τίποτε...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ