Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Να αποχωρίσει τώρα ο στρατός από το Ιράκ

Η Βουλή ενέκρινε πρόταση του ΚΚ Ουκρανίας

Στις 3 Δεκέμβρη το ουκρανικό Κοινοβούλιο, μετά από πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, ενέκρινε απόφαση με την οποία ζητείται από τον νυν Πρόεδρο Λ. Κούτσμα να αποσύρει άμεσα τα ουκρανικά στρατεύματα από τις δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ.

Ο ηγέτης του ΚΚ Ουκρανίας Π. Σιμονιένκο, παίρνοντας το λόγο υπενθύμισε πως τόσο ο Β. Γιανουκόβιτς, όσο και ο Β. Γιούσενκο υποσχέθηκαν προεκλογικά πως σε περίπτωση νίκης τους θα αποσύρουν τα ουκρανικά στρατεύματα από το Ιράκ και κάλεσε τους βουλευτές και των δύο παρατάξεων να στηρίξουν την πρόταση των κομμουνιστών για άμεση αποχώρηση των Ουκρανών στρατιωτικών από το Ιράκ. Την πρόταση ψήφισαν 257 βουλευτές από τους 397 που ήταν παρόντες, ενώ απαιτούνταν η ψήφος τουλάχιστον 225. Την πρόταση, εκτός των βουλευτών του ΚΚ, υποστήριξαν σύσσωμοι οι βουλευτές των κεντρώων κομμάτων και μόλις 24 βουλευτές του δεξιού σχηματισμού «Η Ουκρανία μας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η προηγούμενη απόφαση με την οποία η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου είχε εγκρίνει την αποστολή των ουκρανικών στρατευμάτων, προέβλεπε πως αυτοί θα χρησιμοποιηθούν σε βοηθητικές αποστολές και δε θα παίρνουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Εξαιτίας όμως της αύξησης της ιρακινής αντίστασης, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν ήδη εμπλακεί σε μάχες.

Να σημειώσουμε πως από τον Αύγουστο του 2003 στο Ιράκ βρίσκονται 1.600 Ουκρανοί, εκ των οποίων έως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 9 και άλλοι 20 έχουν τραυματιστεί. Το Σεπτέμβρη του 2004 το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας είχε αποφασίσει τη μείωση των στρατευμάτων και προχώρησε στην ανάκληση 194 στρατιωτικών. Οπως γράφει το ITAR-TASS η συμμετοχή της Ουκρανίας στις δυνάμεις κατοχής βοήθησε ώστε να δοθεί σε αυτή τη χώρα παραγγελία 1.600 φορτηγών ουκρανικής κατασκευής από την κατοχική κυβέρνηση του Ιράκ.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ