Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΙΝΔΙΑ
Ρωσική προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων

Λίγες βδομάδες μετά την επίσκεψη Πούτιν στη Βενεζουέλα και την ανταπόδοση της επίσκεψης από τον Τσάβες, ο Ρώσος πρόεδρος κατευθύνθηκε στην Ινδία, μια ακόμη χώρα με την οποία η Ρωσία έχει διαμορφώσει στενές σχέσεις, ιδιαίτερα στα ζητήματα της στρατιωτικής συνεργασίας. Η Ινδία είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικών όπλων. Το 2003 το ποσοστό των αγορών της έφτασε στο 39% των ρωσικών όπλων που πουλήθηκαν στο εξωτερικό, αξίας πάνω από 2 δισ. δολάρια. Η επίσκεψη Πούτιν έχει στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων με την Ινδία, που δοκιμάστηκαν από την προηγούμενη ινδική κυβέρνηση, που πολιτικά βρέθηκε «πιο κοντά» στις ΗΠΑ, ενώ άνοιξε και το «κανάλι» αγοράς όπλων από το Ισραήλ.

Στην «ατζέντα» των συναντήσεων θα βρεθούν τόσο τα θέματα της αγοράς όπλων και της προσπάθειας της Ρωσίας να ενταχθεί στον ΠΟΕ, όσο και ζητήματα που αφορούν την ενεργειακή συνεργασία, αφού η Ινδία έχει εκφράσει τη διάθεσή της να αγοράσει κομμάτι της επιχείρησης «Γιούκος». Εταιρίες της Ινδίας έχουν επενδύσει 1,7 δισ. δολάρια στο επενδυτικό σχέδιο εξόρυξης φυσικού αερίου και πετρελαίου «Σαχαλίνη 1», ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζεται στρατηγική συνεργασία με τη ρωσική «Γκαζπρόμ», για την από κοινού κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου από το Ιράν προς την Ινδία.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η επιδίωξη συνεργασίας της Ρωσίας με την Ινδία στο διαστημικό τομέα. Η Ρωσία έχει προτείνει τη συμμετοχή της Ινδίας στο σχέδιο «GLONASS», το οποίο είναι ένα σύστημα «δορυφορικής ναυσιπλοΐας», που είχε ακόμη σχεδιαστεί επί ΕΣΣΔ. Είναι ένα σύστημα που σε περίπτωση λειτουργίας του θα γίνει ανταγωνιστικό προς το σημερινό ανάλογο αμερικανικό σύστημα «GPS», που λειτουργεί, αλλά ελέγχεται πλήρως από το αμερικανικό Πεντάγωνο.


Ι.Π.- Ε.Β.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ