Τις κατοχικές δυνάμεις χαρακτηρίζει ως κύρια υπεύθυνες για την καταστροφή που επικρατεί στον τομέα Υγείας του Ιράκ η έκθεση της βρετανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης «Medact»
Associated Press |
Αστυνομικό τμήμα στη Βαγδάτη έχει καταστραφεί μετά από επίθεση των ανταρτών |
Μετά πολλών εμποδίων και κλιμακούμενης βίας βαίνει το κατεχόμενο Ιράκ προς τις εκλογές, παρά τις διαβεβαιώσεις της δοτής κυβέρνησης ότι όλα, τελικά, θα διεξαχθούν κανονικά. Χθες, εκτός από μια σειρά νέων αντικατοχικών επιθέσεων, εμφανίστηκαν προβλήματα και στους κόλπους των πολιτικών οργανώσεων της σιιτικής πλειοψηφίας. Με δεδομένη τη δυσαρέσκεια και της σουνιτικής πλευράς, που δεν έχει ακόμη διευκρινίσει αν θα επιμείνει στην έκκλησή της για μποϊκοτάζ μετά την απόρριψη του αιτήματος των κομμάτων της για 6μηνη αναβολή της εκλογικής αναμέτρησης, η κατάσταση προδιαγράφεται εξαιρετικά ασταθής για τις επιδιώξεις των κατοχικών δυνάμεων και των συνεργατών τους.
Επτά Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν, όπως και 2 Αμερικανοί στρατιώτες, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, χτες το μεσημέρι, σε πολυσύχναστη αγορά της πόλης Μπαϊτζι, βορείως της Βαγδάτης. Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που από το σημείο περνούσε φάλαγγα αμερικανικών οχημάτων. Νωρίτερα, αντάρτες εξαπέλυσαν αυτοπροωθούμενες οβίδες κατά αμερικανικών τανκ με αποτέλεσμα να τραυματιστεί 1 Αμερικανός στρατιώτης.
Νωρίς το πρωί, βορείως της Βαγδάτης σκοτώθηκε άλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης από έκρηξη βόμβας. Το χτεσινό απολογισμό συμπληρώνει η ανακοίνωση των ιρακινών αρχών ότι, τουλάχιστον, 40 Ιρακινοί πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν με πλοιάριο ποτάμι στο βόρειο Ιράκ, με στόχο να πλησιάσουν τα σύνορα της Τουρκίας, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.
Ενώ συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές κατοχικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ της Βαγδάτης και της Νατζάφ, αντάρτες ανατίναξαν στην περιοχή της επαρχίας Βαβυλώνας, στο επίκεντρο δηλαδή των επιχειρήσεων, πετρελαιαγωγό. Ο αγωγός συνέδεε τα διυλιστήρια της Ντόρα με εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο Μουσαγίμπ, με αποτέλεσμα ολόκληρη η επαρχία της Βαβυλώνας να βυθιστεί στο σκοτάδι.
Κατέρρευσαν χτες, μετά από αρκετές ημέρες, οι συνομιλίες μεταξύ όλων των σιιτικών πολιτικών και θρησκευτικών σχηματισμών που στόχευαν στην κατάρτιση μιας κοινής λίστας υποψηφίων για τις επικείμενες εκλογές της 30ής Ιανουαρίου. Οπως έγινε γνωστό οι συνομιλίες συντονίζονταν από βοηθούς του θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών, Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι.
Με βάση τις καταγγελίες των εκπροσώπων 38 μικρότερων πολιτικών σιιτικών κομμάτων, που αποχώρησαν από τις συνομιλίες, στις υψηλότερες θέσεις της εκλογικής λίστας, οι οποίες και διασφαλίζουν την εκλογή στο νέο Κοινοβούλιο, προωθούνταν «ακραία στοιχεία». Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, το σύνολο των υποψηφίων που απαρτίζουν τη λίστα είναι 275. Από αυτές, μόνο οι 10 παραχωρήθηκαν στα 38 μετριοπαθή σιιτικά κόμματα, ενώ το ακραίο ισλαμιστικό κόμμα «Ντάουα» εξασφάλισε 27, το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ 33, οι υποστηρικτές του Μουκτάντα Σαντρ 27 και οι υπόλοιπες θέσεις «φυλάσσονταν» για ανεξάρτητους που πρόσκεινται, όμως, σε κάποια από αυτές τις οργανώσεις.
Τις κατοχικές δυνάμεις και κυρίως τις ΗΠΑ και τη Βρετανία «φωτογραφίζει» ως υπευθύνους για την «πλήρη διάλυση και καταστροφή που επικρατεί στον τομέα της δημόσιας Υγείας στο Ιράκ» η έκθεση που δημοσιοποίησε χτες η βρετανική ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση «Medact». Οι γιατροί της οργάνωσης όργωσαν το Ιράκ, τους τελευταίους δύο μήνες, και συγκέντρωσαν πληθώρα στοιχείων σε συνεργασία και με άλλες οργανώσεις, όπως και με τον ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την έκθεσή τους, το σύστημα Υγείας στο Ιράκ είναι πολύ χειρότερο σήμερα από ό,τι πριν από τον πόλεμο. Το 12% των νοσοκομείων έχει καταστραφεί, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγιεινής, έλλειψης φαρμάκων και εξειδικευμένου προσωπικού. Η έκθεση επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη δοτή ιρακινή κυβέρνηση και στις κατοχικές δυνάμεις επειδή δεν έχουν κάνει κανένα σοβαρό βήμα στην κατεύθυνση της ανακατασκευής των νοσοκομείων και της ενίσχυσης του συστήματος Υγείας. Εντονα αντέδρασε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο, υποστηρίζοντας ότι η έκθεση είναι άδικη γιατί δεν επιρρίπτει τις ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους «που είναι οι αντάρτες και οι τρομοκράτες».