ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΧΑΓΗ.-
Την ανάγκη η διεθνής κοινότητα και κυρίως η ΕΕ και οι αραβικές χώρες «να σταθούν πρακτικά και χρηματικά στο πλευρό της Παλαιστινιακής Αρχής και των Παλαιστινίων», προκειμένου να «διοργανωθούν δημοκρατικές και αξιόπιστες εκλογές», επισήμανε, χθες, η επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Η Μπενίτα Φερέρο - Βαλντέρ, μιλώντας κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο που πραγματοποιείται στη Χάγη, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα χορηγήσει, τον επόμενο χρόνο, στην Παλαιστινιακή Αρχή βοήθεια ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ κάλεσε τις αραβικές χώρες να χρηματοδοτήσουν τη διενέργεια των παλαιστινιακών εκλογών. Στη σύνοδο μετέχουν, εκτός από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ, οι ΥΠΕΞ των: Τουρκίας, Αιγύπτου, Ισραήλ, Ιορδανίας, Λιβάνου, Μάλτας, Μαρόκου, Συρίας, Τυνησίας, Παλαιστινιακής Αρχής.
Την ίδια ώρα, ενώ στο εσωτερικό των παλαιστινιακών εδαφών συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και οι επαφές ενόψει των εκλογών, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και η ισραηλινή κυβέρνηση. Λίγες ώρες μετά την έγκριση κατά πλειοψηφία 2 προτάσεων μομφής σε βάρος της κυβέρνησης Σαρόν, που δεν τίθενται σε εφαρμογή μόνο επειδή δε συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία, κρίση ξέσπασε μεταξύ του πρωθυπουργού και του συγκυβερνώντος κεντρώου κόμματος Σινούι.
Το Σινούι αρνείται να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2005, αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, εκτιμώντας ότι υιοθετεί σκληρά αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας. Ο Αριέλ Σαρόν, από την πλευρά του, φέρεται αποφασισμένος να αποπέμψει το Σινούι από την κυβέρνηση, αν συμβεί κάτι τέτοιο. Με δεδομένη, όμως, τη μη στήριξη της κυβέρνησης από τους ακροδεξιούς και υπερσυντηρητικούς, μέχρι πρότινος, συνεργάτες της, εξαιτίας του σχεδίου «απεγκλωβισμού» από τη Λωρίδα της Γάζας, ο Σαρόν θα πρέπει να αναζητήσει τη συνεργασία του Εργατικού Κόμματος για να παραμείνει στην εξουσία.
Μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε σοβαρές δυσαρέσκειες στην ακροδεξιά πτέρυγα του Λικούντ, ενώ παραλλήλως το Εργατικό Κόμμα, επίσης, θα απαιτήσει αλλαγές στον προϋπολογισμό, αφού γι' αυτόν ακριβώς το λόγο κατέθεσε και τη σχετική πρόταση μομφής. Κατά συνέπεια, οι πολιτικοί αναλυτές, χθες, εκτιμούσαν ότι γίνεται ολοένα και πιθανότερο το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.