Τρίτη 9 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πόλη του αγώνα και της ειρήνης

Μήνυμα αντίστασης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια με μαζική ταξική συγκέντρωση στην κεντρική πύλη του λιμανιού

Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Status

Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Με τη μαζική και μαχητική παρουσία του, εκεί μπροστά στην κεντρική πύλη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, στο χώρο - σύμβολο του αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της πόλης, στο χώρο - σύμβολο των φιλειρηνικών αντιΝΑΤΟικών κινητοποιήσεων, το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα της Θεσσαλονίκης απάντησε στο προσκλητήριο του ΠΑΜΕ, τιμώντας τους πόθους και τα οράματα χιλιάδων λαϊκών αγωνιστών που έπεσαν για μια κοινωνία της «δουλιάς και της πανανθρώπινης φιλίας».

Η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάστηκε στη Θεσσαλονίκη, με την εργατιά στην πρωτοπορία να στέλνει το μήνυμα αντίστασης, σ' όσους τούτες τις μέρες βάλθηκαν να αποδείξουν με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο τη μετατροπή της πόλης σε ιμπεριαλιστικό στρατηγείο. Το Forum για την καταλήστευση των χωρών της Βαλκανικής, η διεξαγωγή της μεγάλης ΝΑΤΟικής άσκησης Dynamic MIX και τα εγκαίνια λειτουργίας ιδεολογικών κέντρων χειραγώγησης των λαών, είναι ορισμένα μόνο από τα στοιχεία που συμπληρώνουν την καθημερινή πλέον σκηνή διέλευσης των Ευρωαμερικανών δολοφόνων από την περιοχή.

Απέναντι στην προοπτική πλήρους υποτέλειας της χώρας, η εργατική τάξη της πόλης και της περιοχής από την πρώτη ώρα έδωσε και συνεχίζει να δίνει αγωνιστική απάντηση, υψώνοντας το λάβαρο της αντίστασης και διεκδικώντας μια Θεσσαλονίκη πόλη της ειρήνης και της φιλίας των λαών και όχι ορμητήριο των πολυεθνικών.


Ετσι και την Κυριακή, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, ο αγωνιζόμενος λαός ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας και προειδοποίησαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση των ιδανικών και των οραμάτων της εργατικής τάξης.

Με προσυγκεντρώσεις που ξεκίνησαν στις 10 το πρωί από τρία σημεία της πόλης (Βαρδάρη, Πλατεία ΧΑΝΘ και Αγαλμα Βενιζέλου), οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν προς το χώρο της συγκέντρωσης. Η εκδήλωση ξεκίνησε με συναυλία από το συγκρότημα της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη». Αγωνιστικό χαιρετισμό εκ μέρους των Αλβανών μεταναστών στο νομό μετέφερε ο Εντουαρτ Ντεμιράι, ο οποίος αναφερόμενος στις διάφορες επιχειρήσεις εναντίον των μεταναστών, σημείωσε πως αποτελούν επιθέσεις εναντίον ενός ζωντανού τμήματος της Εργατικής Τάξης και απαντώντας σε όσους έντεχνα καλλιεργούν την αντίληψη πως για την ανεργία στη χώρα μας ευθύνονται οι ξένοι εργάτες, είπε: «Δεν την προκαλούν αυτοί που προσπαθούν μακριά από τον τόπο τους να ζήσουν με το μεροκάματο. Αλλά αυτοί που έχουν συμφέροντα και κερδίζουν με τη φτώχεια των εργαζομένων».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στον κλάδο των Εμφιαλωμένων Ποτών, Κώστας Αρτεμίου, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι του κλάδου με αφορμή την πολύμηνη απεργία στην επιχείρηση Λυμπερόπουλος. Μια επίθεση που στόχο έχει να τσακίσει την ενότητα του χώρου και αυτό επιχειρείται με την αχαλίνωτη βία και τρομοκρατία της εργοδοσίας και των κατασταλτικών μηχανισμών της κυβέρνησης που τη στηρίζει.

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Θόδωρος Κυριακίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και ΓΓ του ΕΚΘ, που απευθυνόμενος σ' όλους αυτούς που υποκριτικά χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, απάντησε: «Η κυρίαρχη λογική μας είναι η προώθηση της ταξικής αγωνιστικής ενότητας που θα αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο για να ξανακερδίσουν τα συνδικάτα τους εργαζόμενους, να τους ξαναεμπνεύσουν και να ενισχύσουν τα ιδανικά, τις αξίες, τις αρχές και τα οράματα του Αγώνα. Για ό,τι σήμερα τιμούμε και αναδείχνουμε στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς».

Με μια μαχητική πορεία που έσπασε το ήσυχο κυριακάτικο πρωινό της πόλης, οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν από την παραλιακή οδό, προς το Αμερικάνικο Προξενείο, όπου διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών. Στη συνέχεια με τα πανό και λάβαρα υψωμένα, τα συνθήματα να εκφωνούνται σαν από ένα στόμα, μια φωνή, οι χιλιάδες εργαζόμενοι μήνυσαν προς κάθε κατεύθυνση πως επαγρυπνούν και σε κάθε τους βήμα θα στήνουν εμπόδια στην εφαρμογή των αντιλαϊκών, αντεργατικών και πολεμοκάπηλων επιλογών της κυβέρνησης και των αφεντικών της. «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», «Ειρήνη και φιλία ζητάνε οι λαοί. Εξω απ' τα Βαλκάνια ΗΠΑ Γερμανοί». Η πορεία κατέληξε στο Μνημείο του Εργάτη, στη συμβολή των Οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, όπου έγινε η κατάθεση στεφάνων από τους φορείς και δόθηκε η υπόσχεση στους νεκρούς αγωνιστές πως ο αγώνας συνεχίζεται. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν πλάι στα δεκάδες πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης και Α. Τζέκης, αντιπροσωπείες της Πολιτικής Κίνησης Κομμουνιστική Ανανέωση, της ΝΟ Θεσσαλονίκης του ΔΗΚΚΙ, της Αντιπολεμικής Επιτροπής, της ΕΔΥΕΘ, της ΠΕΑΕΑ, κλπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανυπόταχτοι όρθιοι προχωράμε...(2006-05-02 00:00:00.0)
Κάλεσμα για νέους αγώνες(2003-11-12 00:00:00.0)
«Τελεσίγραφα δε δέχονται οι λαοί»(2002-11-15 00:00:00.0)
Τιμή και υπόσχεση νέων αγώνων(2002-05-10 00:00:00.0)
Με τη φλόγα μιας διαρκούς ανυπακοής(2000-11-18 00:00:00.0)
«Με το ΠΑΜΕ μπροστά»(2000-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ