Τρίτη 9 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε περιπέτειες ο «μεσαίος χώρος»
  • Εκτός κόμματος έθεσε ο Κ. Καραμανλής τον Γ. Καρατζαφέρη, διαμηνύοντας ότι δε δέχεται αμφισβήτηση των βασικών επιλογών του
  •  Δεν άγγιξε όμως τον Απ. Ανδρεουλάκο, ο οποίος διαφωνεί έντονα με τη γραμμή του «μεσαίου χώρου»
  • Απρόβλεπτες οι εξελίξες στο εσωτερικό της ΝΔ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το κόστος της επιλογής για την πορεία πλεύσης προς το «μεσαίο χώρο» εμφανίζεται αποφασισμένος να αναλάβει ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος με τη χτεσινή προαναγγελία διαγραφής του Γ. Καρατζαφέρη έστειλε ταυτόχρονα σαφές μήνυμα ότι δε δέχεται καμία αμφισβήτηση της γραμμής που έχει χαράξει. Παράλληλα ελπίζει ότι το κόστος θα μετριαστεί και θα υπερκαλυφθεί από τη δημιουργία μιας εικόνας ότι δίνει με επιτυχία τις εξετάσεις για να γίνει αποδεκτός στο κλαμπ του μεσαίου χώρου, αφαιρώντας έτσι ένα σοβαρό επιχείρημα της κυβερνητικής προπαγάνδας που τον επικρίνει ότι «μεσαίος χώρος και ακροδεξιά δεν πάνε μαζί».

Ταυτόχρονα, όμως, άνοιξε μια παρατεταμένη περίοδο εσωκομματικών αναταράξεων και συγκρούσεων με απρόβλεπτη έκβαση. Με τη χτεσινή του κίνηση, να θέσει εκτός κόμματος τον Γ. Καρατζαφέρη, ο πρόεδρος της ΝΔ απέδειξε ότι «δε χωράνε όλοι στο μεσαίο χώρο» και εκβιάζει ουσιαστικά τους «διαφωνούντες» να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους, αν δηλαδή θα συμβιβαστούν και υποταχθούν ή θα φύγουν από το κόμμα. Σημασία έχει και ο τρόπος που διέγραψε ουσιαστικά το βουλευτή (με δήλωσή του σε τηλεοπτικό κανάλι), γεγονός που υποδηλώνει και υπογραμμίζει την επίδειξη πυγμής απέναντι στους αντιπάλους του και τον αρχηγικό χαρακτήρα του κόμματος. Ακριβώς αυτή η στάση είναι που θα δημιουργήσει νέες αντιδράσεις και προβλήματα, αφού κορυφαία στελέχη εμφανίζονται αντίθετα με την πρακτική των διαγραφών, αλλά και την ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κόμμα, που, όπως λένε, διακατέχει τον Κ. Καραμανλή. Από αυτή την άποψη αποκτά ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι η Ντ. Μπακογιάννη έσπευσε χτες το πρωί να δηλώσει με κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή της στις διαγραφές.

Το γεγονός, πάντως, ότι ο Κ. Καραμανλής επέλεξε να διαγράψει μόνο τον Γ. Καρατζαφέρη, τη στιγμή που τουλάχιστον ένας ακόμα βουλευτής, ο Απ. Ανδρεουλάκος αμφισβητεί ευθέως το μεσαίο χώρο, επιβεβαιώνει ότι ο Κ. Καραμανλής δε θέλει εκτός κόμματος όλους τους ακροδεξιούς, αλλά μόνο επιλεκτικά και παραδειγματικά ορισμένους από αυτούς που αμφισβητούν τις επιλογές του. Το κλίμα πάντως που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της ΝΔ είναι εκρηκτικό και συνεργάτης του Κ. Καραμανλή το περιέγραφε χθες το βράδυ με τη φράση: «έχουμε μπει σε μια πορεία ανεξέλεγκτων και αυτοκαταστροφικών κινήσεων»...

«Εκτός παράταξης»

Τις τελευταίες μέρες έγινε πιο φανερή η αντίθεση ορισμένων βουλευτών, που εκφράζεται κυρίως από τους Γ. Καρατζαφέρη και Απ. Ανδρεουλάκο, στη γραμμή της ηγεσίας για «κατάκτηση του μεσαίου χώρου». Η αντίθεσή τους εστιάζεται τόσο στο περιεχόμενο του μεσαίου χώρου και δεν κρύβουν ότι ουσιαστικά συνιστά «προδοσία» της παράταξης, όσο και στο ζήτημα της εσωκομματικής δημοκρατίας, διεκδικώντας την «ισότιμη» παρουσία του κέντρου και της δεξιάς στην παράταξη. Στελέχη της ΝΔ παραδέχονται ότι οι απόψεις που εκφράζουν οι ακροδεξιοί βρίσκουν αποδοχή και υποστήριξη σε ένα σημαντικό τμήμα της βάσης και αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα του Κ. Καραμανλή.

Ο Γ. Καρατζαφέρης σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής» δηλώνει ότι θα ζητήσει -και στο συνέδριο - από τον Κ. Καραμανλή να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις σε ερωτήματα για τα λάθη που στοίχισαν την ήττα στις εκλογές και αποκαλύπτοντας τη θέση από την οποία ασκεί κριτική δηλώνει: «Πρέπει να καταλάβει ο κ. Καραμανλής ότι είναι ο πρόεδρος του ΔΣ μιας ΑΕ που όλοι μας είμαστε μέτοχοι και να μη συμπεριφέρεται ως ιδιοκτήτης. Εδώ θα δώσει αναφορά». Ταυτόχρονα εκφράζει τη διαφωνία του με το «μεσαίο χώρο» λέγοντας ότι «αν θέλει ο Καραμανλής να πάρει δρόμο έξω από τη ΝΔ και εννοώ το ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό, εγώ δε θα τον παρακολουθήσω, δε θα χορέψω το χορό του Ζαλόγγου». Παράλληλα, επιτίθεται κατά του εκπροσώπου Τύπου Αρ. Σπηλιωτόπουλου: «Τι είναι το αναντικατάστατο του Αρη Σπηλιωτόπουλου; Δεν μπορεί να ενεργεί ως Σαλώμη και να αποκεφαλίζονται ο Λιάπης ή ο Δήμας και ολόκληρες τάσεις του κόμματος».

Στη συνέντευξή του χτες το βράδυ (στο «Μέγκα») ο Κ. Καραμανλής, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γ. Καρατζαφέρη είπε ότι «οι δηλώσεις αυτές ξεπέρασαν κάθε όριο σοβαρότητας και ευπρέπειας, είναι αντίθετες με το ήθος που κοσμεί την παράταξη». Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, «στο δικό μου μυαλό η εμμονή σε αυτές τις απόψεις στην ουσία είναι επιλογή να θέσει κανείς τον εαυτό του εκτός παράταξης». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ πρόκειται σήμερα να στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής με την οποία θα γνωστοποιεί ότι ο Γ. Καρατζαφέρης δεν ανήκει στην ΚΟ της ΝΔ.

Από την πλευρά του ο Απ. Ανδρεουλάκος, διαγκωνιζόμενος με τον Γ. Καρατζαφέρη για το ποιος θα εκφράσει αυθεντικά τους «παραδοσιακούς δεξιούς», δηλώνει την αντίθεσή του στο μεσαίο χώρο, επικαλούμενος ότι η παράταξη είναι κεντροδεξιά και σε αυτή μετέχει ισότιμα κέντρο και δεξιά παράταξη. Ο ίδιος δηλώνει «παραδοσιακός δεξιός» και προειδοποιεί (στον «Πλάνετ») ότι «εάν το συνέδριο πει ότι το κόμμα είναι μόνο κεντρώο, δε χωράμε εμείς στη ΝΔ, οι παραδοσιακοί δεξιοί. Αν πει το συνέδριο ότι είμαστε κεντροδεξιά ισότιμα θα συμμετέχουμε κεντρώοι και δεξιοί μέσα στη ΝΔ». Παράλληλα εξήγγειλε τη δημιουργία ενός Ομίλου Προβληματισμού, που θα αποτελέσει ουσιαστικά την πρώτη απόπειρα για τη δημιουργία ενός κόμματος στην περίπτωση που βρεθεί εκτός κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο που θα δώσει ο Κ. Καραμανλής στην καθημερινή πολιτική δράση στο κέλυφος του «μεσαίου χώρου». Στο σχετικό «διάλογο» παρενέβη χτες ο Γ. Σουφλιάς με άρθρο του στον «Ελεύθερο Τύπο», ο οποίος χαρακτηρίζει συνθηματική και επικοινωνιακή την προσέγγιση του «μεσαίου χώρου», ενώ επικρίνει την ηγεσία της ΝΔ για ιδιοκτησιακή αντίληψη όσον αφορά το κόμμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μετακινήσεις και νέα κόμματα(2016-05-14 00:00:00.0)
Για τα μάτια... του μεσαίου χώρου(2004-08-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2002-10-18 00:00:00.0)
Περιμένοντας τον επόμενο γύρο της κρίσης(2000-05-13 00:00:00.0)
«Σκιές» στην πορεία προς το «μεσαίο χώρο»(2000-04-28 00:00:00.0)
Πόλεμος για τη μοιρασιά του κόμματος(1998-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ