Τρίτη 9 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Στήνεται το σχήμα για το μοίρασμα της τεράστιας πίτας

Σήμερα συνεδριάζει η Διυπουργική Επιτροπή, όπου αναμένεται ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει τις αποφάσεις του

Το Ολυμπιακό Χωριό, ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια της ολυμπιακής πίτας
Το Ολυμπιακό Χωριό, ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια της ολυμπιακής πίτας
Ολοκληρώθηκε χτες ο κύκλος των συναντήσεων του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με κυβερνητικά στελέχη και άλλους παράγοντες, με αντικείμενο την «επιτάχυνση» της προετοιμασίας για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

Η τελευταία συνάντηση, πριν τη σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό, ήταν με τον υπουργό Πολιτισμού Θ. Πάγκαλο, ο οποίος και μετέφερε τις εντολές - κατευθύνσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), που αφορούν την πορεία της προετοιμασίας, αλλά και συγκεκριμένα πρόσωπα. Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Πολιτισμού μετέφερε στον πρωθυπουργό την επιθυμία των τριών κορυφαίων στελεχών της ΔΟΕ, Χ. Α. Σάμαρανκ, Ζ. Ρογκ και Α. Καράρ να μη μετακινηθεί από τη θέση του ο διευθύνων σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004».

Στη σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής αναμένεται ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει τις αποφάσεις του, σηματοδοτώντας τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα μοιράσει την πίτα των Ολυμπιακών Αγώνων, με συνοπτικές διαδικασίες, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την απειλή της ΔΟΕ να αποσπάσει την Ολυμπιάδα από την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο ενδέχεται να ανακοινωθούν και ορισμένες οργανωτικές αλλαγές, αλλά κυρίως θα προσδιοριστούν οι αρμοδιότητες των φορέων που θα ασχοληθούν με την Ολυμπιάδα. Οι πρωθυπουργικές αποφάσεις θα αποτελέσουν και την αφετηρία για την καλλιέργεια στη συνείδηση του λαού κλίματος τέτοιου που να αμβλύνει όσο το δυνατόν τις αντιδράσεις από τις επερχόμενες αντιλαϊκές επιλογές στο όνομα του νέου «εθνικού στόχου».

Ο Θ. Πάγκαλος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό δήλωσε ότι δε θα υπάρξουν νέες δομές, ανακατατάξεις και εκκίνηση εκ του μηδενός. Ωστόσο, λίγο αργότερα συμπλήρωσε πως «πρέπει πρώτα να καθορίσουμε τους ρόλους και τις σχέσεις μεταξύ φορέων. Εφόσον γίνει αυτό, τότε θα καθοριστούν και τα πρόσωπα», αφήνοντας να εννοηθεί πως σήμερα ενδέχεται να μην ανακοινωθούν αλλαγές προσώπων, κάτι που ίσως γίνει το επόμενο διάστημα. Ερωτώμενος για το ρόλο του δημάρχου Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλου, ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε πως «έχει ρόλο ως μέλος του ΔΣ της "Αθήνα 2004"», ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την Γιάννη Δασκαλάκη παρέπεμψε στις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Οσον αφορά τις σχέσεις του με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, ο Θ. Πάγκαλος είπε πως οι σχέσεις τους είναι καλές και πως «το ΥΠΕΧΩΔΕ και το υπουργείο Πολιτισμού έχουν απολύτως διακριτούς ρόλους».

Στο μεταξύ, αύριο Τετάρτη, φτάνει στην Αθήνα κλιμάκιο της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Ζακ Ρογκ. Εντός της βδομάδας ο υπουργός Πολιτισμού πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Χ. Α. Σάμαρανκ. Κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τη Συντονιστική Επιτροπή είναι: Πρώτον, το θέμα του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση των αγώνων του 2004 και η εξεύρεση λύσης για την αύξηση των ξενοδοχειακών κλινών στο Λεκανοπέδιο κατά 25.000. Οσον αφορά το πρώτο θέμα, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κλείσει το επόμενο διάστημα, με την επιλογή τελικά του εκλεκτού της ΔΟΕ για θέματα ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης Ολυμπιακών Αγώνων, Μ. Ρομέρο (είχε αναλάβει τις Ολυμπιάδες της Ατλάντα, της Βαρκελώνης, ενώ έχει αναλάβει και τους αγώνες του Σίδνεϊ).

Ακόμα, σήμερα, ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών (ΕΞΑ), προκειμένου να συζητήσουν για το θέμα της αύξησης των κλινών στην Αττική και την παροχή κινήτρων στους ξενοδόχους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ