Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χαράτσια από τους δήμους, περικοπές από την κυβέρνηση

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Η ηγεσία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) της Ενωσης των Δήμων (ΚΕΔΚΕ) που επιβάλλουν άγρια χαράτσια στους δημότες και δε διεκδικούν τους παρακρατημένους από την κυβέρνηση πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Eurokinissi

Η ηγεσία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) της Ενωσης των Δήμων (ΚΕΔΚΕ) που επιβάλλουν άγρια χαράτσια στους δημότες και δε διεκδικούν τους παρακρατημένους από την κυβέρνηση πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Με αφορμή τις μεγάλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, στις οποίες προχωρούν πολλοί δήμοι της χώρας, το ΚΚΕ επαναφέρει στη Βουλή το ζήτημα των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) και της παρακράτησης θεσμοθετημένων υπέρ της πόρων από τις κυβερνήσεις, ενέργειες που αποβαίνουν τελικά σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή, προς τον υπουργό Εσωτερικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής υπογραμμίζει: «Το τελευταίο διάστημα πολλοί και ιδιαίτερα δήμοι με μεγάλο πληθυσμό (Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Καβάλας) και όχι μόνο επέβαλαν μεγάλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, προσθέτοντας νέα βάρη στους δημότες που ήδη δοκιμάζονται από τη μείωση των εισοδημάτων τους, την ακρίβεια, την ανεργία. Και όλα αυτά όταν ο πληθωρισμός κατά την κυβέρνηση θα είναι κάτω από 3%, οι μισθοί και τα ημερομίσθια θα αυξηθούν 2,5-3% και ο τζίρος των επαγγελματιών και βιοτεχνών συνεχώς μειώνεται, ενώ η πιο αντιλαϊκή φορολογία, η έμμεση, βρίσκεται στα ύψη. Οι αυξήσεις αυτές είναι σίγουρο ότι θα μετακυλίσουν στην κατανάλωση με συνέπεια την αύξηση αγαθών και υπηρεσιών και τη διόγκωση της ακρίβειας».

Αναφερόμενος στη στάση της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των δημοτικών αρχόντων απέναντι στη νέα ουσιαστικά επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, ο Ν. Γκατζής τονίζει: «Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, αρνείται να αυξήσει τα έσοδα της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, αρνείται την επιστροφή των αυθαίρετα παρακρατηθέντων (υπεξαιρεθέντων), κάνει νέες παρακρατήσεις και περικοπές από τα νομοθετημένα έσοδα της ΤΑ. Η πολιτική αυτή πρακτική αποτελεί και το άλλοθι για δημοτικούς άρχοντες για την επιβολή υψηλών ανταποδοτικών τελών σε όλες τις υπηρεσίες προς τους δημότες». Και καταλήγει πως «η ΤΑ δεν πρέπει να λειτουργεί με κριτήρια ιδιωτικής επιχείρησης και με επιδίωξη το κέρδος, ούτε να αναλαμβάνει υπηρεσίες και τομείς που είναι ευθύνη της κυβέρνησης, με χαράτσωμα των δημοτών».

Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό «πότε θα δοθούν από την κυβέρνηση οι παράνομα παρακρατηθέντες πόροι στους δήμους και θα σταματήσουν οι παρακρατήσεις και οι περικοπές των νομοθετημένων εσόδων της ΤΑ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ