Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Εγκρίθηκε η νέα Κομισιόν της «Ιερής Συμμαχίας»
  • Με την ψήφο συντηρητικών, σοσιαλιστών και φιλελευθέρων
  • Καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (της ανταποκρίτριάς μας

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ).--

Με το 66% των μελών του Ευρωκοινοβουλίου να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή σηματοδοτείται η ακόμα πιο σκληρή, αντιλαϊκή, αυταρχική και φιλοπόλεμη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ αρνήθηκε να δώσει την έγκρισή της στη νέα Κομισιόν Μπαρόζο, επισημαίνοντας ότι «καταψηφίζουμε την Επιτροπή και θα συμβάλουμε στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων για την απόκρουση και ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών που η εκλογή της νέας Κομισιόν σηματοδοτεί με τις ευλογίες όλων των κυβερνήσεων των κρατών - μελών».

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές των 25 χωρών - μελών της ΕΕ κλήθηκαν να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν τη νέα επιτροπή που αναμένεται φορέας εφαρμογής της αντιδραστικής και αυταρχικής πολιτικής της ΕΕ απέναντι στους εργαζόμενους, και όπως ήταν αναμενόμενο - με τις πολιτικές ομάδες του ΕΛΚ, των σοσιαλιστών και των φιλελευθέρων να πρωτοστατούν - έδωσαν 449 θετικές ψήφους στην Επιτροπή, 149 αντιπρόσωποι καταψήφισαν - μεταξύ αυτών και η πολιτική ομάδα της GUE - ενώ 82 ευρωβουλευτές δήλωσαν αποχή.

ΚΚΕ: Αντιδραστική και αυταρχική η νέα Επιτροπή

Εκ μέρους της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, ο Γ. Τούσσας, στην παρέμβασή του, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, επεξηγώντας την αρνητική ψήφο, σημείωσε ότι «η απόσυρση της πρότασης και η αλλαγή ορισμένων επιτρόπων είχε σχέση με εσωτερικές αντιθέσεις και την προσπάθεια εξεύρεσης προσώπων που θα εφαρμόσουν αποτελεσματικότερα την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, ώστε να δοθεί δημοκρατικό πρόσχημα για νέα συναίνεση σοσιαλδημοκρατικών και συντηρητικών κομμάτων».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην επεξήγηση ψήφου σημείωσε ακόμα την προσπάθεια αποπροσανατολισμού με την επικέντρωση του ενδιαφέροντος στα πρόσωπα των νέων επιτρόπων και όχι στην πολιτική της Κομισιόν. Τόνισε, μάλιστα, ότι στις δηλώσεις τους οι νέοι υποψήφιοι «υπερασπίστηκαν την προώθηση και εφαρμογή της αντιδραστικής συνταγματικής συνθήκης, το αυταρχικό και τρομοκρατικό για τους εργαζόμενους πρόγραμμα της Χάγης, την επιτάχυνση των αντεργατικών μέτρων της στρατηγικής της Λισαβόνας και την κλιμάκωση της επιθετικότητας της ΕΕ».

Παράλληλα, ο Γ. Τούσσας υπογράμμισε ότι «η σοσιαλιστική ομάδα, οι πράσινοι, οι φιλελεύθεροι και όσοι άλλοι πανηγύρισαν θεωρώντας ως νίκη της δημοκρατίας την αλλαγή ορισμένων επιτρόπων, δημιουργούν αυταπάτες στους λαούς για την πολιτική και το χαρακτήρα της ΕΕ».

Τη νέα ευρωπαϊκή επιτροπή υπερψήφισαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι ευρωβουλευτές της κυβέρνησης, καταψήφισε ο ΣΥΝ, ενώ το ΠΑΣΟΚ δήλωσε αποχή από την ψηφοφορία, αποφεύγοντας να αναλάβει την πολιτική ευθύνη μιας ξεκάθαρης απόφασης.

Ευτυχισμένος δηλώνει ο Μπαρόζο...

Απόλυτα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα, που θέλει τα 2/3 της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου να του δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Χ. Μ. Μπαρόζο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ένα «υπέροχο αποτέλεσμα και θεωρώ τιμή μου την τόση ενίσχυση της νέας Επιτροπής».

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η νέα Κομισιόν θα εργαστεί για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την κοινωνική δικαιοσύνη, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας μέσα στην ΕΕ, των Ευρωπαίων πολιτών.

Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της επιτροπής ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις που βοήθησαν περισσότερο την εκλογή του, σημειώνοντας ότι θεωρητικά όλοι θέλουν μια ισχυρή Επιτροπή αλλά πρακτικά καθοδηγούνται από τα προσωπικά τους συμφέροντα.

Δημοκρατία κατ' επίφασιν...

Πριν την ψήφιση της Κομισιόν, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αποδέχτηκε κι ένα κοινό ψήφισμα - με 478 ψήφους υπέρ, μεταξύ των οποίων κι αυτοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, 84 κατά και 98 αποχές - που υπέγραφαν οι ομάδες του ΕΛΚ, των σοσιαλιστών, των φιλελευθέρων και της Ενωσης των Εθνών για τον δήθεν εκδημοκρατισμό της Κομισιόν. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ψήφισμα, αν το κοινοβούλιο αρνηθεί να παράσχει την εμπιστοσύνη του σε κάποιον επίτροπο, ο πρόεδρος οφείλει να εξετάσει σοβαρά κατά πόσον είναι σκόπιμο να ζητήσει την παραίτησή του. Ο νέος επίτροπος, σε περίπτωση αντικατάστασης, θα πρέπει να περάσει επίσης από ακρόαση και ψηφοφορία από την Ολομέλεια, κάτι που θα πρέπει να συμβεί και στην περίπτωση που ο πρόεδρος προχωρήσει σε ανασχηματισμό των χαρτοφυλακίων κατά τη διάρκεια της θητείας της Κομισιόν.

Την πρόταση αρνήθηκαν να επικυρώσουν με την ψήφο τους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, τα μέλη της GUE και άλλες πολιτικές ομάδες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ