Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ - ΠΓΔΜ
Ερχεται αναγνώριση της «Μακεδονίας» και από την Αλβανία...

ΤΙΡΑΝΑ-ΣΚΟΠΙΑ.--

«Η Αλβανία θα είναι πιθανότατα η πρώτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ, που θα αναγνωρίσει τη Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα», δήλωσε χτες στο Πόντγκραντς ο Αλβανός Πρόεδρος, Αλφρεντ Μοϊσίου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μαζί με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του «Μακεδονικού Πρακτορείου Πληροφοριών» (ΜΙΑ, έδρα στα Σκόπια), ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ «εξέφρασε την ελπίδα πως η αναγνώριση του συνταγματικού ονόματος της χώρας του από τις ΗΠΑ θα ενθαρρύνει την Αλβανία να κάνει το ίδιο».

Κατά τη συνάντησή τους οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν για τις καλές διμερείς σχέσεις, ενώ ο Τσερβένκοφσκι έκανε ιδιαίτερη μνεία στις διμερείς επαφές ιδιαίτερα σε τομείς όπως η «συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Αμυνας και Εσωτερικών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών»... Υποστήριξε δε πως αμφότερες οι χώρες «εμπνέονται από το στόχο ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ» και συμφώνησαν στη σύσφιξη της συνεργασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου στο πλαίσιο της λεγόμενης Χάρτας της Αδριατικής, η οποία συμπεριλαμβάνει την ΠΓΔΜ, την Αλβανία και την Κροατία (χώρες δηλαδή που επιθυμούν να ενταχθούν σε ΕΕ και ΝΑΤΟ)...

Ερωτηθείς ο Αλβανός Πρόεδρος «εάν σκοπεύει η αλβανική κυβέρνηση να προγραμματίσει δημογραφική έρευνα και να αναγνωρίσει ως εκ τούτου τη μακεδονική μειονότητα», ο Μοϊσίου αρκέστηκε να απαντήσει πως «όλα τα προβλήματα θα πρέπει να λυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σύμφωνα με όλα τα διεθνή στάνταρντ...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ