Σάββατο 13 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Ζήτησε τα ένσημα και βρέθηκε στο τμήμα

Στα κρατητήρια της Ασφάλειας και στο Αυτόφωρο οδηγήθηκε Αλβανός μετανάστης, μετά από μήνυση του πρώην εργοδότη του, ο οποίος τον είχε ανασφάλιστο επί δύο χρόνια

Στα πέντε χρόνια που δούλευε σε διάφορα επιπλάδικα της Λάρισας, ο Αλβανός τεχνίτης, Αλκέτ Χοτάζ, ποτέ δεν έπαιρνε ό,τι άξιζε και δικαιούνταν. Θύμα κι αυτός - όπως και οι άλλοι μετανάστες, αλλά και οι Ελληνες συνάδελφοί του - της ταξικής εκμετάλλευσης, που, σε αρκετές περιπτώσεις, συνδυάζεται με την εργοδοτική αυθαιρεσία και παρανομία.

Ο τελευταίος εργοδότης του, στο επιπλάδικο του οποίου εργαζόταν επί δύο χρόνια, δεν του κολλούσε ένσημα. Διαμαρτυρόταν γι' αυτό, αλλά ποιος να τον ακούσει; Τελικά, δεν άντεξε, πήρε των ομματιών του κι έφυγε για την Κέρκυρα, με την ελπίδα να τα βρει καλύτερα εκεί. Φεύγοντας, έκανε αναφορά στο ΙΚΑ, καταγγέλλοντας τον εργοδότη του και ζητώντας να του επικολληθούν τα ένσημά του.

Προχτές, που ήταν να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή του ΙΚΑ η καταγγελία του, πήγε στη Λάρισα. Ευρισκόμενος στο χώρο που θα εξεταζόταν η υπόθεσή του και πέντε λεπτά πριν ξεκινήσει η διαδικασία, αστυνομικοί τον συλλαμβάνουν. Τι είχε συμβεί:

Ο πρώην εργοδότης του, Μιχάλης Χολέβας, που δεν του κολλούσε τα ένσημα, είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του, με τον ισχυρισμό ότι προχτές τα ξημερώματα του έκαψε το ΙΧ αυτοκίνητό του και τον έβρισε από το τηλέφωνο. Εκπληκτος ο Αλβανός εργάτης διέψευδε κατηγορηματικά τον εργοδότη κι επικαλούνταν συγγενείς του στη Λάρισα, οι οποίοι διαβεβαίωναν ότι το διάστημα για το οποίο κατηγορείται πως έκαιγε το αυτοκίνητο του Χολέβα, αυτός βρισκόταν φιλοξενούμενος στο σπίτι τους και κοιμόταν.

Αλλά, ποιος να πιστέψει έναν Αλβανό μετανάστη κι έτσι ο Αλκέτ Χολάζ οδηγήθηκε στα κρατητήρια της Ασφάλειας, όπου κρατήθηκε όλο το βράδυ κι από κει, χτες, στο Αυτόφωρο. Η δίκη του δεν έγινε - ορίστηκε τακτική δικάσιμος κι αφέθηκε ελεύθερος - επειδή ο μηνυτής δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο κι όπως εκτιμούν πολλοί, δεν παρουσιάστηκε επειδή δε θα μπορούσε να πείσει τους δικαστές για την αλήθεια των καταγγελιών του.

Το μόνο σχόλιο που θα κάνουμε εμείς είναι ότι η περιπέτεια του Αλκέτ Χολάζ μοιάζει με τις περιπέτειες πολλών άλλων μεταναστών, που όταν ζητούν το δίκιο τους, βρίσκουν τον μπελά τους. Και, βεβαίως, όπως σωστά επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) - το οποίο, από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την ταξική αλληλεγγύη του στον Αλβανό εργάτη και ο πρόεδρός του Τ. Τσιόγκας, μαζί με άλλα στελέχη, τον επισκέφτηκαν στα κρατητήρια της Ασφάλειας και τον συμπαραστάθηκαν στο Δικαστήριο - «δεν είναι η μοναδική περίπτωση εργοδοτών που συμπεριφέρονται μ' αυτό τον τρόπο στους εργαζόμενους. Η "μαύρη εργασία" οργιάζει, καθώς με τα επίσημα στοιχεία ένας στους τέσσερις εργαζόμενους - ή το 25% - δεν είναι ασφαλισμένοι, αφού δεν τους αποδίδονται τα ένσημα, με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να έχει τεράστιες απώλειες εσόδων...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ