Παρασκευή 7 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΛΑ
Ενα πεντοχίλιαρο για μεροκάματο

Για τους εργάτες στην Πέλλα, εκτός απ' το φτηνό μεροκάματο,  κατάντησε βραχνάς η άδεια παραμονής

Συνεχίστηκαν και την προηγούμενη βδομάδα οι επιχειρήσεις «σκούπα», που πραγματοποιούν οι αστυνομικές αρχές της Πέλλας στην περιοχή Γιαννιτσών.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται ότι φέτος οι διαδικασίες καθυστέρησαν τις εκδόσεις των προσωρινών αδειών που έχει συμφωνηθεί να εκδίδονται σε διακρατικό επίπεδο με την Αλβανία και τη Βουλγαρία. Ετσι η κατάσταση παραμένει ίδια με τα προηγούμενα χρόνια, όσον αφορά τον τρόπο που εργάζονται οι αλλοδαποί στη χώρα μας.

Οσοι μετανάστες γλιτώσουν τη «σκούπα», δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ για 4.000 ή το πολύ 5.000 δρχ. τη μέρα. Από τους Ελληνες εργάτες δεν υπάρχει ενδιαφέρον για να απασχοληθούν στα σπαράγγια ή τα ροδάκινα του νομού με όρους δουλοπαροικίας. Σε κάθε περίπτωση η διαιώνιση της λαθρομετανάστευσης δημιουργεί τις χειρότερες συνθήκες εργασίας τόσο για τους ξένους εργάτες όσο και για τους Ελληνες.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, οι σύλλογοι μεταναστών αλλά και οι φορείς προστασίας των δικαιωμάτων τους, επαναφέρουν το πρόβλημα της νομιμοποίησης των αλλοδαπών και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αυτός. Η διαδικασία νομιμοποίησης έχει αποτύχει, τονίζουν. Νομιμοποίηση σημαίνει απόκτηση πράσινης κάρτας. Πώς όμως μπορεί να την αποκτήσει ο μετανάστης στην Ελλάδα;

«Οι περισσότεροι μετανάστες δεν είχαν ούτε έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν την πράσινη κάρτα», δηλώνει ο δικηγόρος Χρ. Μπακέλας. «Κυρίως τούς λείπουν τα ένσημα που τις περισσότερες φορές οι εργοδότες αρνούνται να τους τα δώσουν. Οσοι νομιμοποιήθηκαν μέσα από τη διαδικασία αυτή, φθάνουν τις 285.000. Αλλά στη δεύτερη φάση της ανανέωσης της νομιμοποίησης, θα περάσουν ελάχιστοι, αφού για να εξασφαλίσουν την άδεια παραμονής θα πρέπει να έχουν το λιγότερο 150 ένσημα. Αυτό είναι πολύ δύσκολο σε μια εποχή οικονομικής κρίσης να το πετύχει όχι μόνο ο αλλοδαπός αλλά και ο Ελληνας εργαζόμενος».

Ο Χρ. Μπακέλας που προσφέρει τις νομικές του υπηρεσίες στο Κέντρο υποδοχής και υποστήριξης Μεταναστών του Μακεδονικού Ινστιτούτου Εργασίας, όπως και άλλα στελέχη του Κέντρου, θεωρούν τη διαμονή ως το υπ' αριθμό ένα πρόβλημα για το μετανάστη. «Κατάντησε βραχνάς για τον αλλοδαπό εργαζόμενο, το θέμα της εξασφάλισης άδειας παραμονής. Κοιμούνται με το άγχος καθώς δεν ξέρουν τι τους περιμένει αύριο», σημειώνουν.

«Τον τελευταίο μήνα έχουμε ασχοληθεί με ένα πρόβλημα που πρέπει να έχει πάρει μεγάλη έκταση. Αλλοδαποί εργαζόμενοι δεν έχουν δηλώσει τα μέλη των οικογενειών τους την περίοδο της καταγραφής γιατί κανείς δεν τους είχε ενημερώσει σχετικά. Ετσι σήμερα μόνο ο πατέρας σ' αυτές τις οικογένειες έχει πράσινη κάρτα και στον πρώτο αστυνομικό έλεγχο κινδυνεύει να συλληφθεί και να απελαθεί η μητέρα με τα παιδιά της».

Οι ξένοι εργαζόμενοι που έρχονται στο Κέντρο, παραπονούνται για την άσχημη συμπεριφορά που αντιμετωπίζουν κατά την πρόσβασή τους σε δημόσιες υπηρεσίες και στην Αστυνομία. «Η πράσινη κάρτα δίνει το δικαίωμα σ' έναν ξένο να επισκέπτεται την πατρίδα του αλλά θα πρέπει να επιστρέφει αυτός σε 60 μέρες το πολύ. Οταν ένας Αλβανός χρειάστηκε να παραμείνει στη χώρα του για περισσότερο διάστημα, στην επιστροφή η Αστυνομία τού αφαίρεσε αυθαίρετα την κάρτα του. Για να του επιστραφεί κατέφυγε σε δικηγόρο».

Οπως αναφέρουν τα επιστημονικά στελέχη του Κέντρου, τα εργασιακά προβλήματα των μεταναστών είναι εξίσου σοβαρά και το Κέντρο καλείται να τα αντιμετωπίσει. Για παράδειγμα αναφέρει ότι είναι σύνηθες το φαινόμενο οι εργοδότες να αναγγέλλουν την πρόσληψη με μεγάλη καθυστέρηση ενώ αρνούνται να του καταβάλουν ακόμη και το κατώτερο μεροκάματο.

«Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν για τα προβλήματά τους. Βρίσκονται χρόνια εδώ και δεν έχουν ένσημα, ενώ η εκμετάλλευση που τούς γίνεται είναι μεγάλη. Δεν υπάρχει καμία υποδομή».

«Το κράτος δε συμπαραστέκεται στο μετανάστη, προσθέτουν. Το έργο αυτό το έχουν αναλάβει στην Ελλάδα μη κυβερνητικοί φορείς και ο απλός κόσμος».

Οι πρόεδροι των δύο αλβανικών συλλόγων εργαζομένων της Θεσσαλονίκης σε κοινή δήλωσή τους αναφέρουν τα παρακάτω σε σχέση με την κατάσταση των συμπατριωτών τους στη χώρα μας:

«Οι Αλβανοί υπήρξαν και παραμένουν το εξιλαστήριο θύμα όλων των κακών, τόσο που από το μεγάλο ψυχολογικό φορτίο, και δεν υπερβάλλουμε να το επισημάνουμε, σε πολλές περιπτώσεις μονολογούν μόνοι τους στους δρόμους. Οι Αλβανοί στην Ελλάδα παραμένουν το πλέον φτηνό εργατικό χέρι σε σύγκριση με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που μεταναστεύουν ξένοι εργάτες. Προτιμούνται για τις βαριές και ανθυγιεινές υπηρεσίες που προσφέρουν. Υπάρχουν διαφορές στις αποδοχές πάντα σε βάρος τους, δεν τους κολλούν ένσημα, οι τεχνικές και διανοητικές γνώσεις των Αλβανών αγνοούνται. Οι Αλβανοί στην Ελλάδα έχουν αμφιβολία κατά πόσο θα αποκτήσουν την πράσινη κάρτα, καθώς ελήφθησαν τόσες αποφάσεις και παραβιάστηκαν τόσες προθεσμίες που δεν πιστεύουν πια σε κάτι τέτοιο», καταλήγουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κι άλλα χρήματα για να νομιμοποιηθούν(2001-06-12 00:00:00.0)
Με συλλήψεις και εκδιώξεις η δεύτερη ευκαιρία(2001-06-02 00:00:00.0)
Ζητούν ίσα δικαιώματα με τους Ελληνες(2001-03-30 00:00:00.0)
«Καραντίνα» στην Κρυσταλλοπηγή(2001-01-09 00:00:00.0)
Η εκμετάλλευση παραμένει(1999-07-18 00:00:00.0)
Τους αρνούνται τις παροχές!(1998-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ