Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διευρύνονται τα πεδία μαχών

Ετσι έρχεται η ελευθερία...

Associated Press

Ετσι έρχεται η ελευθερία...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.-

Εσπευσαν να πανηγυρίσουν οι κατοχικές δυνάμεις και οι δοτοί τους στην ιρακινή κυβέρνηση ότι βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της Φαλούτζα. Φυσικά, για λόγους προπαγάνδας. Ομως, ούτε ελάχιστες ώρες δεν πέρασαν και ακόμη και οι αυστηρά ελεγχόμενες ειδήσεις που διαρρέουν από το Ιράκ, κυρίως μέσω των μεγάλων διεθνών πρακτορείων ειδήσεων, ήταν αποκαλυπτικές ...περί του αντιθέτου!

Οι εικόνες που μεταδίδονται από τα τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν αμερικανικά άρματα μάχης να προελαύνουν εν μέσω κατεστραμμένων σπιτιών, καπνοί να αναδύονται από την πόλη, κυρίως γύρω από τζαμιά που ήταν το επίκεντρο των μαχών της Τετάρτης και των πρώτων πρωινών ωρών της Πέμπτης. Παράλληλα, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν για τέταρτη συνεχόμενη μέρα.

Εντούτοις, στην «υπό έλεγχο» των κατοχικών δυνάμεων Φαλούτζα και ενόσω προσπαθούσαν να στήσουν προσωρινό στρατηγείο, δέχτηκαν καταιγιστικά πυρά από 4 ή 5 διαφορετικές κατευθύνσεις, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του BBC, ενώ άλλος ανταποκριτής του μετέδωσε ότι τα κατοχικά στρατεύματα εξαναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και από το νοσοκομείο της πόλης, εξαιτίας των επιθέσεων που δέχτηκαν από τις ανταρτικές δυνάμεις.

Λίγο αργότερα, το ΑΡ μετέδωσε ότι ο Ρίτσαρντ Νατόνσκι, διοικητής της 1ης μεραρχίας πεζοναυτών, δήλωσε ότι τουλάχιστον 18 Αμερικανοί στρατιώτες και 5 Ιρακινοί σκοτώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια μαχών στη Φαλούτζα. Μέχρι την Τετάρτη, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών που σκοτώθηκαν ήταν 13. Αλλά, φυσικά, ουδείς μπορεί να γνωρίζει, εξαιτίας του ελέγχου της πληροφόρησης. Οι απώλειες στις τάξεις των ανταρτών θεωρούνται στρατιωτικό απόρρητο και δεν ανακοινώνονται... παρά μετά το τέλος της μάχης, οπότε μπορεί και να πολλαπλασιάζονται κατά το δοκούν.

Τα τανκς κατέβασαν στο Λος Αντζελες, για να σταματήσουν τους διαδηλωτές ενάντια στη σφαγή στη Φαλούτζα
Τα τανκς κατέβασαν στο Λος Αντζελες, για να σταματήσουν τους διαδηλωτές ενάντια στη σφαγή στη Φαλούτζα
Επίσης, δύο αμερικανικά ελικόπτερα «Κόμπρα» κατερρίφθησαν κοντά στη Φαλούτζα, όπως μετέδωσε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο «αλ-Αραμπίγια», επικαλούμενο αμερικανικές στρατιωτικές πηγές. Τέλος, σύμφωνα με την Μαρί Σο, εκπρόσωπο του στρατιωτικού νοσοκομείου στο Λαντστούλ στη Γερμανία, τουλάχιστον 102 Αμερικανοί στρατιώτες μεταφέρθηκαν χθες μέχρι το απόγευμα με δύο πτήσεις, όλοι τραυματίες από τις μάχες στη Φαλούτζα και μόνο.

Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο κέντρο της Βαγδάτης προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον επτά ατόμων, ενώ νωρίτερα σημειώθηκε βομβιστική επίθεση εναντίον του Κούρδου κυβερνήτη του Κιρκούκ, Αμπντελραχμάν Μουστάφα Μοχάμαντ Κιρκούκ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 16 άτομα.

Στη Μοσούλη, στα βόρεια της χώρας, αντάρτες πυρπόλησαν αστυνομικά τμήματα και έκλεψαν όπλα, σύμφωνα με το Reuters, που τονίζει ότι η κατάσταση φαίνεται να βαίνει εκτός ελέγχου. Επίθεση και κατά των γραφείων της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν. Κατά το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο βόρειο, ανατολικό και το δυτικό μέρος της πόλης ήδη βρίσκονται και κυκλοφορούν ελεύθερα εκατοντάδες Ιρακινοί αντάρτες, που συνεχίζουν προς το κέντρο της πόλης. Ο δοτός και διορισμένος δήμαρχος κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευσε την κυκλοφορία. Μερικές ώρες αργότερα, η εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού Αντζελα Μπόουμαν επιβεβαίωσε την είδηση των σφοδρών μαχών που μαίνονται στο βορρά του Ιράκ και ειδικά στη Μοσούλη, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι οι ανταρτικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο πλέον ολόκληρων περιοχών της πόλης.

Τανκς στο Λος Αντζελες!

Χιλιάδες διαδηλωτές - σύμφωνα με τους διοργανωτές - συγκεντρώθηκαν την Τρίτη στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο, διαδηλώνοντας ενάντια στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι κατοχικές δυνάμεις στη Φαλούτζα και ζητώντας την άμεση αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ. Η ανάλογη διαδήλωση στην άλλη μεγαλούπολη της Καλιφόρνιας, στο Λος Αντζελες, δεν είχε το πλήθος του Σαν Φρανσίσκο, κρίθηκε ωστόσο επικίνδυνη. Αλλιώς δεν εξηγείται γιατί εμφανίστηκαν δύο τεθωρακισμένα οχήματα των πεζοναυτών, που προσπάθησαν να περικυκλώσουν τους διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές ένιωσαν σαν να βρίσκονται στη Φαλούτζα και αντιστάθηκαν ...περικυκλώνοντάς τα και εξαναγκάζοντάς τα πληρώματά τους να «παραδοθούν»!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ