Με τα κρίσιμα ζητήματα της προγεννητικής και περιγεννητικής φροντίδας της μητέρας και του εμβρύου, που έχουν ιδιαίτερη σημασία στη χώρα μας, καθώς στην Ελλάδα γεννιούνται όλο και λιγότερα παιδιά, θα ασχοληθεί η 3η Ετήσια Θεραπευτική Ενημέρωση, που πραγματοποιεί αύριο και μεθαύριο 6 και 7 Μάη η Α` Παιδιατρική Κλινική του ΠανεπιστημίουΑθηνών στην Αίθουσα Θεάτρου του Κολεγίου Αθηνών.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης θα συζητηθεί η συμβολή της βασικής έρευνας στο παρόν και το μέλλον της παιδιατρικής, ενώ στις συνεδρίες θα αναλυθούν θέματα, όπως οι βλαπτικοί παράγοντες, τα διαγνωστικά προβλήματα και οι ιατρικές παρεμβάσεις στη μητέρα, το έμβρυο και το νεογνό και η συμβολή του παιδιάτρου στην αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων στο παιδί και τον έφηβο.
Το κεντρικό τραπέζι της εκδήλωσης αφορά την προφύλαξη του εμβρύου από βλαπτικούς παράγοντες όπως λοιμώξεις και νοσήματα της μητέρας, φάρμακα, ακτινοβολία κλπ., καθώς και με την έγκαιρη αναγνώριση των γενετικών νοσημάτων στην αρχή της κύησης και σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις ακόμη και πριν την εμφύτευση στη μήτρα.
Ο προγεννητικός έλεγχος εφαρμόζεται πολύ αποτελεσματικά στη χώρα μας και επιτρέπει σε αρκετές περιπτώσεις την αναγνώριση γενετικών νοσημάτων πριν εμφυτευτεί το έμβρυο στη μήτρα, αλλά και σε ειδικές περιπτώσεις τον εντοπισμό των εμβρύων που είναι άρρωστα αμέσως μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση και τη μεταφορά στη μήτρα μόνο των υγιών εμβρύων. Η πρόοδος αυτή κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς υπολογίζεται ότι το 2% περίπου των νεογνών φέρουν κάποια γενετική βλάβη και ότι το 30% των εισαγωγών στα παιδιατρικά νοσοκομεία και το 40-50% όλων των θανάτων της παιδικής ηλικίας καλύπτονται από γενετικά καθοριζόμενα νοσήματα.
Σημαντικές ανακοινώσεις αναμένονται και σε θέματα όπως ο αιφνίδιος θάνατος σε αθλούμενα παιδιά, τα κατοικίδια ζώα και το παιδί και οι εξελίξεις στο χώρο των εμβολίων.