Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Τοπίο στην ομίχλη

Η κυβέρνηση επιμένει να μη θέλει ν' ανοίξει τα χαρτιά της για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει για τα ΜΜΕ, ενώ νέα ζητήματα που αφορούν τις άδειες των ραδιοφωνικών σταθμών του νομού Αττικής ανοίγει η απόφαση του ΣτΕ ν' ακυρώσει τις 15 άδειες που χορηγήθηκαν από το υπουργείο Τύπου το 2002.

Ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος μιλώντας στη χτεσινή Ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ, το μόνο «νέο» στοιχείο που ανέφερε είναι ότι στο νομοσχέδιο θα γίνουν αλλαγές στα κριτήρια βάσει των οποίων μέχρι σήμερα χορηγούνταν οι ραδιοτηλεοπτικές άδειες. Η κυβέρνηση, όπως είπε, «πιστεύει ότι χρειάζεται ν' αναθεωρηθούν κάποια, βάσει των οποίων δίνονται σήμερα οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές άδειες». Ορισμένα κριτήρια κατά τη γνώμη της κυβέρνησης «είναι εντελώς υποκειμενικά, με αποτέλεσμα η αδειοδότηση να εκφεύγει της όποιας αντικειμενικής προσέγγισης του θέματος». Εφερε ως παράδειγμα το κριτήριο της πληρότητας των προγραμμάτων το οποίο όπως είπε είναι «φαινομενικό».

Το πρόβλημα όμως, όπως φαίνεται, της αδειοδότησης των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών θα διαιωνιστεί. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος έθεσε θέμα για τις νέες προκηρύξεις των ραδιοφώνων που θα πρέπει να ετοιμάσει το ΕΣΡ, από τη στιγμή που οι προκηρύξεις θα πρέπει να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του χρόνου γιατί οι 20 ραδιοφωνικές άδειες του νομού Αττικής λήγουν το Μάη του 2005. Μαζί με αυτές θα πρέπει να προκηρυχτούν οι 15 άδειες που ακυρώθηκαν από το ΣτΕ και άλλες 4 που προβλέπονται από το υπουργείο Μεταφορών. Απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας ο Ιωάννης Λασκαρίδης τον ρώτησε με ποιο νομοθετικό πλαίσιο θα ξεκινήσει την προετοιμασία των προκηρύξεων το ΕΣΡ. Με το ισχύον νομικό καθεστώς ή με το νέο νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή και ο οποίος ακόμη δεν είναι έτοιμος. Ο υπουργός Επικρατείας με λίγα λόγια του απάντησε ουσιαστικά πως «το καλό πράγμα αργεί», αφού η κυβέρνηση λόγω του ότι το θέμα του νέου νομοσχεδίου είναι «νομικά πολυσύνθετο» δεν μπορεί να το φέρει στη Βουλή άμεσα.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης έθεσε και ένα άλλο μείζον θέμα που προκύπτει από την προχτεσινή απόφαση του ΣτΕ με την οποία ακυρώνονται 15 ραδιοφωνικές άδειες του νομού Αττικής. Το ΕΣΡ, όπως είπε, από τη στιγμή που φθάσει η απόφαση του ΣτΕ σε αυτό είναι αναγκασμένο ν' απευθυνθεί στην ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) για να τους κλείσει. Εθεσε την ερώτηση στον υπουργό Επικρατείας για το τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους ραδιοφωνικούς σταθμούς αφού θα βρεθούν στο δρόμο. Και εκείνος όμως δεν.. απάντησε.

Ο υπουργός Επικρατείας ισχυρίστηκε ότι γνώμονας της νομοθετικής δράσης, όπως έχει διακηρύξει η ΝΔ, είναι να «κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ των επειχιρήσεων ΜΜΕ και των εταιριών ανάληψης δημοσίων συμβάσεων». Σημείωσε μάλιστα ότι δεν αρμόζει στον «πολιτικό πολιτισμό που θέλουμε τα ΜΜΕ να γίνονται όχημα για την άσκηση επιχειρηματικών ή άλλων πιέσεων».

Το σημερινό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο το χαρακτήρισε «τοπίο στην ομίχλη», ενώ τόνισε ότι το σημερινό καθεστώς λειτουργίας των ΜΜΕ παράγει «τέρατα», δημιουργεί «στρεβλώσεις», «διαιωνίζει σχέσεις αδιαφάνειας» και εμποδίζει την τήρηση των συνταγματικών διατάξεων.

Ο Θ. Ρουσόπουλος αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το «βασικό μέτοχο» αλλά και για γενικότερες ρυθμίσεις όπως φαίνεται στο χώρο των ΜΜΕ, μίλησε για ένα πλαίσιο «αξιόπιστο, σύγχρονο, λειτουργικό, αντικειμενικό» χωρίς μάλιστα «κενά και παράθυρα». Μετά μάλιστα, όπως είπε, την προχτεσινή απόφαση του ΣτΕ για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς μπορεί πλέον η κυβέρνηση να προχωρήσει στην «άμεση επανεξέταση του νομικού πλαισίου λειτουργίας ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών της χώρας», υπενθυμίζοντας και την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για τις προκηρύξεις των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιστοποιητικά και «Ολυμπιακό» ραδιόφωνο(2004-12-08 00:00:00.0)
Προβλήματα με τις άδειες(2004-05-05 00:00:00.0)
Κυβερνητικά «ερτζιανά» παιχνίδια(2003-09-17 00:00:00.0)
«Σχέδια» για τους όρους αδειοδότησης(2002-11-27 00:00:00.0)
Και δεύτερος έλεγχος νομιμότητας(2002-01-10 00:00:00.0)
Να διαλυθεί η ομίχλη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς(2000-10-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ