Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για τον παράνομο «Ριζοσπάστη»

Στην έκδοση του παράνομου «Ριζοσπάστη» την περίοδο της δικτατορίας αναφέρεται με αφορμή τα 30 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοση της εφημερίδας μας ο σ. Ν. Θεοδωρακόπουλος και γράφει ανάμεσα στα άλλα:

Στο γράμμα μου δε θα σταθώ στην ολοφάνερη ανοδική πορεία του σ' αυτήν την περίοδο, που έκανε το «Ριζοσπάστη» μια από τις καλύτερες εφημερίδες της μεταπολίτευσης, αφού ακόμα και οι αντίπαλοί του τον παραδέχονται. Ούτε στο γεγονός ότι είναι όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ και σε όλη την περίοδο της ζωής του, νόμιμης και παράνομης, ακολούθησε πιστά την 85χρονη ιστορική πορεία του ΚΚΕ.

Αφού γράφει για τη συγκίνησή του με την αναφορά στην 27χρονη παρανομία του ΚΚΕ και τις θυσίες των συντρόφων δημοσιογράφων και τυπογράφων, των τεχνικών του μηχανισμού του «Ριζοσπάστη», ο σύντροφος στέκεται στην περίοδο της παρανομίας της Απριλιανής Δικτατορίας. Θέλω να σταθώ στην ξαναγέννηση του «Ρ» στα σκοτάδια της βαριάς παρανομίας στην 7χρονη δικτατορία 1967-1974, από την 12η Ολομέλεια του 1968. Που μπορεί να μην έδωσε μαζικούς αγώνες και κινητοποιήσεις λαού, αλλά έδωσε τα 3 ηρωικά κλιμάκια της ΚΕ του ΚΚΕ που με την καθοδήγηση του ΠΓ ανασυγκροτήθηκαν οι ΚΟ του ΚΚΕ και χτίστηκαν οι παράνομοι εκδοτικοί μηχανισμοί του «Ριζοσπάστη». Μηχανισμοί που έδωσαν, εκτός του άλλου έντυπου υλικού, τα 67 μηνιάτικα φύλλα του «Ρ» για να γίνουν οι ΡΙΖΕΣ του νόμιμου «Ριζοσπάστη» της μεταπολίτευσης.

Και στο σημείο αυτό ο σύντροφος Νίκος, αφού αναφέρεται σε κάποια φύλλα παράνομου «Ρ» που έδωσε για το Αρχείο, παραθέτει ένα κείμενο από το βιβλίο του: «Με τον παράνομο "Ριζοσπάστη" στη δικτατορία», όπου περιγράφεται το πρώτο με τυπογραφικά στοιχεία παράνομο τυπογραφείο του «Ριζοσπάστη». Σημειώνει:

«... Το πατρικό μου σπίτι που είχα μεταφέρει το τυπογραφικό υλικό ήταν μια παλιά γέρικη μονοκατοικία μ' όλα τα σημάδια της πολυκαιρίας. Είχε ένα υπόγειο με δυο δωμάτια που η υγρασία τα είχε ξεγυμνώσει από τους σοφάδες και από παντού έχασκαν οι πέτρες με τις οποίες ήταν χτισμένο το οικοδόμημα. Τα χώματα και οι ασβέστες έπεφταν στον παραμικρό κραδασμό. Οι βόθροι ήτανε ανοιγμένοι και πρόχειρα σκεπασμένοι. Καθάρισα μια γωνιά και πάνω στα παλιά τραπέζια έστησα τις πρώτες κάσες με τα τυπογραφικά στοιχεία και το πιεστήριο που αποτελούνταν τότε (1968) από ένα μαρμάρινο σελιδοθέτη και δυο κυλινδράκια.

... Τα νερά της βροχής γέμιζαν το υπόγειο οπότε αναγκαζόμουνα να βάζω πάνω σε τούβλα μερικές σανίδες για να πατώ και να προστατεύομαι από τα βρωμόνερα, καθώς στοιχειοθετούσα το "Ριζοσπάστη" και το άλλο έντυπο υλικό των κλιμακίων της ΚΕ. Δίπλα μου σε μια καρέκλα η μάνα μου ακουμπούσε το φαγητό που έτρωγα με μελανωμένα χέρια, καθώς δούλευα κι εκείνη σταυροκοπιόταν με την τρέλα μου. Θυμάμαι έντονα ακόμη και σήμερα τα νευρικά και φοβισμένα βήματα των δικών μου καθώς δούλευα ως αργά τα μεσάνυχτα.

Στη συνέχεια ο επιστολογράφος μας, αφού αναφέρει διάφορα περιστατικά για τις συνθήκες υπό τις οποίες εργαζόταν και για το φόβο όλων των δικών του και του ιδίου, προσθέτει:

«... Το απότομο σταμάτημα ενός αυτοκινήτου στο δρόμο μας, φούντωνε τη φαντασία μας και μας γέμιζε φόβο, καθώς νομίζαμε ότι από στιγμή σε στιγμή θα ακούγαμε το μοιραίο χτύπημα στην πόρτα για να μας πιάσουνε. Τότε έμενα ακίνητος με το συνδετήρι στο χέρι, γεμάτος αγωνία για να ακούσω αν θα χτύπαγε η πόρτα. Μα όλα ήταν ήσυχα και παιχνίδια της φαντασίας και του φόβου μας, αφού το αυτοκίνητο έφευγε για να ηρεμήσουμε και να συνεχίσουμε με πείσμα τη δουλιά μας.

... Το τυπογραφείο αυτό δούλεψε ένα χρόνο. Από τον Ιούλιο 1968 ως τον Ιούνιο 1969 που πέρασε σε εφεδρεία κι έβγαλε μια πλούσια δουλιά, ισάριθμα φύλλα του "Ριζοσπάστη", του "Οδηγητή" και άλλου έντυπου υλικού που εμνημονεύτηκαν επαινετικά στην 13η Ολομέλεια της ΚΕ. Και άμα τέλειωνε το τύπωμα χωρίζονταν σε πακέτα για να σταλούν στις γιάφκες της επαρχίας, στο εξωτερικό και στη "Φωνή της Αλήθειας"».

Τελειώνοντας ο Ν. Θεοδωρακόπουλος, τονίζει την ανάγκη να γράφονται πολλά ακόμα σχετικά με την έκδοση του «Ρ» στην παρανομία για να μαθαίνουν τα χιλιάδες νέα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ για τις τότε δυσκολίες και πώς έβγαινε ο παράνομος «Ριζοσπάστης». «Για να διδαχτούμε από την πολύτιμη πείρα του, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι ψυχολογικά για να συνεχίσουμε τους κόπους, τη δουλιά και τις θυσίες του, αν βρεθούμε και μεις στη θέση τους», όπως σημειώνει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ