Θεωρούν ότι κράτος και Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να πληρώσουν για την «οργάνωση» του τουρισμού
«Τώρα ή ποτέ» οι Ελληνες επιχειρηματίες του τουρισμού ζητούν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να προβληθεί και να οργανωθεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα και μάλιστα με τα λεφτά των άλλων, των εργαζομένων, που κάθε χρόνο χάνουν όλο και περισσότερο το δικαίωμα στις διακοπές. «Τώρα ή ποτέ» ήταν το σύνθημα του 3ου Συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων «Τουρισμός και Ανάπτυξη», που έγινε χτες στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης.
Η πρόταση που κατέθεσαν οι επιχειρηματίες ήταν ένα σχέδιο οργανωτικών και επιχειρηματικών δομών και δράσεων μάρκετινγκ για τον ελληνικό τουρισμό, ύψους 300 εκατ. ευρώ, για να μη χαθεί το «Ολυμπιακό κεκτημένο». Γι' αυτή την επένδυση θεωρούν ότι πρέπει να συμβάλλουν ο ΕΟΤ κατά 40%, οι Περιφέρειες κατά 25%, η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά 15% και ο ιδιωτικός τομέας κατά... 20%!
Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλος κατέθεσε 10 δράσεις για τον τουρισμό, θεωρώντας ότι μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης «ξεκινά με μια πολύ θετική προοπτική για το μέλλον». Εμφαση έδωσε ο υπουργός σε «ένα σύγχρονο πλαίσιο υποστήριξης των πρωτοβουλιών του ιδιωτικού τομέα μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου». Από την πλευρά του ο υφυπουργός Τουρισμού Α. Λιάσκος ενημέρωσε τους παριστάμενους επιχειρηματίες ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει λύσεις για το «συνεδριακό τουρισμό» στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού και αλλού. Κι αυτό καθώς ο συγκεκριμένος τύπος τουρισμού εκτιμάται και από τους επιχειρηματικούς φορείς ότι μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα τα επόμενα χρόνια.
Το πώς οι εργαζόμενοι στον κλάδο θα μπορέσουν να μειώσουν έστω και λίγο την εκμετάλλευση που υφίστανται για να κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ οι ξενοδόχοι ή το πώς οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους θα κατακτήσουν το δικαίωμα στον παραθερισμό και την ξεκούραση, που το στερούνται λόγω της άθλιας οικονομικής τους κατάστασης, δεν απασχόλησε ούτε το Συνέδριο, ούτε το υπουργείο.