Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ολα στο «σφυρί»

Γρηγοριάδης Κώστας

Τίποτε δεν αφήνει έξω από τη λαίλαπα ξεπουλήματος του δημόσιου τομέα η κυβέρνηση. Συμπεριλαμβάνονται τα πάντα, ΔΕΚΟ, ακίνητη περιουσία, αεροδρόμια, λιμάνια, εθνικές οδοί, κλπ., κλπ. Το ξεκαθάρισαν, προχτές, μιλώντας στο συμπόσιο της «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν», ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, και ο υφυπουργός, Π. Δούκας. Εβαλαν, όμως, «μικρό πλάνο» για το 2005, ...μόνο 1,6 δισ. ευρώ και γι' αυτό δεν απέφυγαν την κριτική από τους εκπροσώπους της πλουτοκρατίας. «Στο χώρο αυτό θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα, όχι μόνο για να αμβλυνθεί το πρόβλημα του δημοσίου χρέους, αλλά και για να αναλάβουν ιδιωτικοί φορείς την αποτελεσματικότερη διαχείριση δημοσίων επιχειρήσεων ή και σημαντικών μονάδων υποδομής, όπως αεροδρόμια ή λιμάνια», σημείωσε ο Ν. Νανόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Γιούρομπανκ.

Χρειάζεται, άραγε, να σημειώσουμε ότι το ξεπούλημα του δημόσιου τομέα αποτελεί ένα τεράστιο σκάνδαλο και μια χαρακτηριστική απόδειξη του αντιλαϊκού χαρακτήρα και της χρεοκοπίας της ακολουθούμενης, τόσο από την προηγούμενη όσο και από τη νυν κυβέρνηση, πολιτικής;

Χαράτσι και στα «παπάκια»

Τέλος η φορολογική «ασυλία» για τα «παπάκια». Σύμφωνα με την προχτεσινή ανακοίνωση για τα τέλη κυκλοφορίας, τα δίκυκλα έως 50 κ.ε., οι ιδιοκτήτες των οποίων μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν τέλη, καλούνται τώρα να προμηθευτούν τα σχετικά σήματα, καταβάλλοντας, βέβαια, 15 ευρώ. Κι έτσι, μια ακόμη περίπτωση... κοινωνικής ανισότητας και αδικίας αντιμετωπίστηκε και διορθώθηκε με τον ...καλύτερο τρόπο από την κυβέρνηση. Το επόμενο βήμα της κυβέρνησης πρέπει να συμπεριλάβει και όσους δεν έχουν τροχοφόρα στην ιδιοκτησία τους. Αν δεν κάνουμε λάθος, είναι οι μόνοι, πλέον, που χρησιμοποιούν τους δρόμους και τα πεζοδρόμια και δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας...

Περί «τραυματισμών»

«Είναι όμως φανερό, ότι η εκπομπή αυτή δεν αφορούσε στην πραγματικότητα στους ανωτέρω γιατρούς, ούτε στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ). Αφορούσε αποκλειστικά σ' εμένα που έπρεπε αν και υπουργός Υγείας, να βγω "τραυματισμένος" απ' αυτή» αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο Νικ. Κακλαμάνης με αφορμή το θέμα της προχτεσινής εκπομπής «Ανατροπές» του Γ. Πρετεντέρη στο «Μέγκα». Στην εκπομπή παρουσιάστηκαν στοιχεία από πορίσματα ελεγκτικών οργάνων των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης για τον ΠΙΣ, όπου διαπιστώνονταν κάποιες παρατυπίες. Κι απ' την εκπομπή τέθηκε το ερώτημα αν ο υπουργός Υγείας έπρεπε να τοποθετήσει τον Μ. Καλοκαιρινό, πρόεδρο του ΠΙΣ, και τον Γ. Καραντανά, ΓΓ του ΠΙΣ, στις θέσεις των προέδρων των Α' και Γ' Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας Πρόνοιας Αττικής, αντίστοιχα.

Ο Νικ. Κακλαμάνης καλύπτει τους δύο γιατρούς. Αλλά μένει ν' αποκαλυφθούν και οι λόγοι για τους οποίους επιχειρήθηκε ο «τραυματισμός» του υπουργού Υγείας καθώς ακούγονται διάφορα στο παρασκήνιο για διαφορές και συμφέροντα, που στο χώρο της Υγείας είναι τεράστια. Οχι πως θα περιοριστεί η επιχειρηματική δραστηριότητα των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο αλλά θα ήταν ενδιαφέρον να ξέρει ο ελληνικός λαός ποιος και τι επιδιώκει.

Ο ΠΙΣ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και το ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών. Επομένως τον πρώτο λόγο για τις όποιες παρατυπίες τον έχουν τα ελεγκτικά σώματα των γιατρών και όχι διάφορα όργανα που νομοθέτησαν οι κυβερνήσεις για να ελέγχουν και να χειραγωγούν.

Δυσφήμιση...

Γράφτηκε στα χτεσινά «Νέα» και δε σας κρύβουμε, ότι δυσκολευόμαστε να το... χωνέψουμε. Και όμως, έτσι είναι. Στο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ», με ημερομηνία 4 Οκτώβρη, φιλοξενείται πληρωμένη καταχώριση, με το νέο σήμα της Ελλάδας, που φιλοτεχνήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Δ. Αβραμόπουλου και η οποία καλεί τους Γερμανούς αναγνώστες του περιοδικού να έρθουν «στην Αθήνα να γιορτάσουμε μαζί τη γιορτή της ανθρωπότητας». Ναι, αν δεν πιστεύετε στα μάτια σας, σας διαβεβαιώνουμε ότι η προαναφερόμενη... διαφήμιση της χώρας αφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι, βέβαια, όπως όλοι γνωρίζουν, τέλειωσαν εδώ και ενάμιση μήνα...

Αλήθεια - πέρα απ' όλα τ' άλλα - η δυσφήμιση αυτή θα πληρωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή, τους Ελληνες φορολογούμενους;

Τα ... κουραστικά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΘΕΛΟΥΜΕ δε θέλουμε, θα το υποστούμε και, μάλιστα, στη χειρότερή του μορφή! Για τη σκανδαλολογική αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ μιλάμε, που σε τίποτε δυστυχώς δεν παραλλάσσει από παρόμοιες καταστάσεις που έχουμε βιώσει στο παρελθόν.

Μόνον, που, παρότι ο κόσμος έχει κουραστεί από σκανδαλολογίες, που καταλήγουν σε συμψηφισμούς, φαίνεται ότι ο δικομματισμός δεν έχει κουραστεί καθόλου. Τουναντίον ορεξάτοι ήταν αμφότεροι χτες στη Βουλή...

Η ΝΔ να «σκίζει τα ρούχα της» για την κατάντια των αμυντικών δαπανών (ασχέτως αν ακολουθεί ακριβώς την πολιτική του ΠΑΣΟΚ όπως την επιβάλλει το ΝΑΤΟ) και το ΠΑΣΟΚ να μιλά για «ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής», σαν να μην έχει ακολουθήσει στο παρελθόν ακριβώς τις ίδιες τακτικές.

ΠΑΝΤΩΣ, ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ πρόβλημα συνεννόησης - ίσως και κάτι περισσότερο - παρατηρήσαμε στο ΠΑΣΟΚ. Μόλις προχτές ο Γιώργος Παπανδρέου έλεγε ότι το θέμα της προεδρικής εκλογής είναι εντελώς άσχετο από αυτό των εξεταστικών επιτροπών για τα θέματα των εξοπλισμών.

Φαίνεται όμως πως ...δεν το πήρε το αυτί τις Αννας Διαμαντοπούλου, που αλλιώς μας τα είπε χτες στη Βουλή. Γιατί, όταν δηλώνει ότι η κυβερνητική πρόταση για εξεταστική επιτροπή θα «εμποδίσει συναινέσεις που όλοι θέλουμε», τι άλλο μπορεί να εννοεί;

ΚΑΙ ΞΑΝΑ η γνωστή συνταγή για απολυμένους, αυτή τη φορά στη «ΦΑΝΚΟ»: Προγράμματα κατάρτισης και θέσεις μερικής απασχόλησης! Αν αυτό εννοεί με τον τίτλο του το «υπουργείο Απασχόλησης», τότε ...καταλάβαμε.

Την ίδια ώρα, η «αγορά» συνεχίζει να κινείται «παράγοντας» επιχειρηματίες, που ξεκοκάλισαν επιδοτήσεις, χρηματοδοτήσεις, κοινοτικά πλαίσια και σειρά φορολογικών προνομίων και τώρα μπορούν να απολαύσουν τα κέρδη τους σε βάρος χαμένων θέσεων εργασίας.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Εκτός πια, αν η κυβέρνηση έχει να επιδείξει την περίφημη «ανάπτυξη» που επικαλείται στο Νομό Ημαθίας, όπου βρίσκεται η προαναφερόμενη επιχείρηση. Μόνο στα ...παχιά λόγια του αρμόδιου υπουργού βρίσκεται αυτή, αφού τα «λουκέτα» εργοστασίων και επιχειρήσεων μόνο λίγα δεν είναι σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Η «μηχανή» του πετρελαίου

Οι έντονες τάσεις ανόδου της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές τις τελευταίες βδομάδες, συνδέονται περισσότερο με προαγορές και προπωλήσεις... συμβολαίων. Με στοιχήματα, δηλαδή, στα χρηματιστήρια παραγώγων, που αφενός δίνουν τη δυνατότητα σε μεγάλους «παίκτες» να κερδίζουν δισεκατομμύρια δολάρια, αφετέρου αξιοποιούνται σαν ένα ακόμα όπλο για τη χειραγώγηση των τιμών του πετρελαίου.

«Γεύσεις» από τέτοιου είδους παιχνίδια έχουμε πάρει στην Ελλάδα στο πρόσφατο παρελθόν όταν διάφορα «χαρτιά» στο Χρηματιστήριο έπιαναν μέσα σε ένα λεπτό «πάτο» ή έφταναν στα «ουράνια», με μια σειρά επιπτώσεις, χωρίς αυτό να έχει κάποια σχέση με τα οικονομικά μεγέθη των εταιριών που αντιπροσώπευαν. Οπως ακριβώς δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα οι κραυγές των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων, που επικαλούμενοι τις τιμές του πετρελαίου ετοιμάζονται για οδυνηρές, σε βάρος του λαού, ανατιμήσεις, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης στη χώρα μας.

Η φημολογία - μαζί με την πανταχού παρούσα κερδοσκοπία του κεφαλαίου - έχει τον πρώτο λόγο σε αυτήν την κούρσα και τα συνεχόμενα «ιστορικά ρεκόρ» ανόδου στις τιμές του πετρελαίου. Καλό είναι όμως να το γνωρίζουμε, ότι αυτές οι τιμές ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα της αγοράς. Καλύτερα από όλους το γνωρίζουν οι εταιρίες διύλισης και εμπορίας και οι κυβερνήσεις, που συνεχώς πολλαπλασιάζουν οι μεν τα υπερκέρδη τους, οι δε τα φορολογικά έσοδα. Γι' αυτό εξάλλου, η αμόλυβδη αυξήθηκε στην Ελλάδα την περίοδο 1998 - 2003 περίπου 25%, ενώ η διεθνής τιμή του πετρελαίου παρουσίασε αύξηση 300%! Και οι εταιρίες δεν έχασαν. Για το 2003 τα μεικτά κέρδη των ΕΛΠΕ ήταν 216 εκατ. ευρώ και της «Μότορ Οϊλ» 95 εκατ. ευρώ, αυξημένα σε σχέση με το 2002.

Τις τελευταίες μέρες οι «παράγοντες της αγοράς» - που ξέρουν πολύ καλά την αλήθεια - έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν το έδαφος, προκειμένου οι εργαζόμενοι να θεωρήσουν... φυσιολογικές τις δυσβάσταχτες αυξήσεις στα προϊόντα. «Πουλάνε ακριβά τα διυλιστήρια», λένε οι εταιρίες εμπορίας και «εκτιμούν» (απαιτούν) πετρέλαιο θέρμανσης έως και 48 λεπτά το λίτρο. Αν τελικά το πουλήσουν... 44 θα πρέπει να πούμε κι «ευχαριστώ»! Αναστατώνονται οι μεγαλέμποροι και μιλούν για αυξήσεις στα... μεταφορικά. «Κρίση» επικαλούνται και οι βιομήχανοι που δουλεύουν με το ακριβό... μαζούτ. Μια τεράστια επιχείρηση ανατιμήσεων από τις χαρτοπετσέτες μέχρι και τα λαχανικά και τις υπηρεσίες βασίζεται στις... διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Και η κυβέρνηση σιγοντάρει με υψηλές συναντήσεις στο Μαξίμου και αλλεπάλληλες «μυστικές» συναντήσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης με τους φορείς της αγοράς.

Ολοι αυτοί υποτίθεται ότι προσπαθούν να «προστατέψουν» τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους από την ακρίβεια. Στην πράξη, αφού οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών εξασφαλίσουν τα υπερκέρδη τους, θα πάρουν τη σκυτάλη όλοι οι υπόλοιποι για να αφαιρέσουν και το τελευταίο «σεντ» από τις τσέπες των εργαζομένων. Γι' αυτό και δεν πρέπει να γίνει καμία ανατίμηση στα βασικά προϊόντα και υπηρεσίες! Και κανείς δεν πρέπει να ανεχτεί ακόμη μια μεγάλη απάτη.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Σε πλήρη εξέλιξη το παζάρι

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε στο "Μανιφέστο Μπαϊρακτάρη", ρίχνοντας το γάντι - ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ κ. πρωθυπουργέ... - ... για "νταβατζήδες και διαπλοκή... για Εξεταστικές και εκλογή Προέδρου». Αυτός ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος του χτεσινού «Εθνους». Με άλλα λόγια, έτσι «κατάλαβε» και παρουσίασε η εφημερίδα του κ. Μπόμπολα την προχτεσινή συζήτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Αντίθετα η «Καθημερινή», η εφημερίδα του κ. Αλαφούζου, «κατάλαβε» το ίδιο γεγονός, πολύ διαφορετικά. «Παπανδρέου: Καραμανλή, προχώρα! - Κοινό μέτωπο κατά της διαπλοκής από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της χώρας» έλεγε ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της.

Προφανώς, ο καθένας «καταλαβαίνει» τα γεγονότα σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του. Και, βέβαια, επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και να διαμορφώσει ανάλογα την κοινή γνώμη. Με άλλα λόγια, το παζάρι της αναδιανομής της «πίτας» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μαζί του η αναμόρφωση των «συμμαχιών» στον κρίσιμο και νευραλγικό χώρο των ΜΜΕ.

ΥΓ: Δε γνωρίζουμε αν και τι σηματοδοτεί το γεγονός, αλλά η συζήτηση του Γ. Παπανδρέου με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες έγινε σε μεζεδοπωλείο στου Ψυρρή, σε μικρή σχετικά απόσταση απ' αυτό του Μπαϊρακτάρη...

Περί «διαπλοκής»...

Μέχρι σήμερα και με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης κυριαρχούσε η διαπλοκή και η διαφθορά, λένε οι νυν κυβερνώντες. Με άλλα λόγια, η προηγούμενη κυβέρνηση «φρόντιζε» ιδιαίτερα και κατά παρέκκλιση των... κανόνων της ισοτιμίας, της διαφάνειας και της «ελεύθερης αγοράς», τα συμφέροντα ορισμένων «μεγαλόσχημων», αδικώντας άλλους. Εμείς - συνεχίζουνε οι κυβερνώντες - θα θεσμοθετήσουμε τέτοιους νόμους, ώστε να πάρουν τέλος αυτά τα φαινόμενα.

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι θα το κάνουν, παρότι η λεγόμενη διαπλοκή είναι συστατικό στοιχείο του συστήματος. Τέλος πάντων, ας πούμε, ότι έβαλαν τέλος στο φαινόμενο αυτό. Επομένως, η σημερινή κυβέρνηση θα φροντίζει τα συμφέροντα των διαφόρων μερίδων της πλουτοκρατίας και ενός εκάστου «μεγαλοσχήμονα» κεφαλαιοκράτη, τηρώντας κάποιους... κανόνες ισοτιμίας. Με άλλα λόγια, στα θησαυροφυλάκια της ολιγαρχίας θα καταλήγει και πάλι ο παραγόμενος κοινωνικός πλούτος - έστω και με κάποιους κανόνες - ενώ οι εργαζόμενοι και ο λαός θα είναι και πάλι χαμένοι. Και μη μας πουν ότι θα κερδίσουν οι τελευταίοι, επειδή, δήθεν θα «κοπούν» οι υπερβάσεις και οι όποιες άλλες μορφές καταλήστευσης του δημοσίου χρήματος. Αυτές, όχι μόνο δεν «κόβονται», αλλά και οδεύουν - όπως γίνονταν και τα προηγούμενα χρόνια - στη νομιμοποίησή τους. Τι άλλο είναι, για παράδειγμα, η εξαγγελθείσα ήδη από την κυβέρνηση σοβαρή μείωση της φορολογίας των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου;

... και η αλλαγή των «κανόνων»

Μια και η συζήτηση, όμως, για τη λεγόμενη διαπλοκή συνεχίζεται και, μάλιστα, εντείνεται, με την κυβέρνηση να παρουσιάζεται ως απηνής διώκτης και επίδοξος καταστροφέας της, να θυμίσουμε ότι το ελληνικό καπιταλιστικό κράτος και τα «μεγάλα συμφέροντα» - μονοπώλια είναι άρρηκτα σφιχταγκαλιασμένα και «διαπλεγμένα», εδώ και αρκετές δεκαετίες. Και θα συνεχίσουν να είναι. Είτε με τους μέχρι σήμερα «κανόνες», είτε με όποιους θεσπίσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τα όσα πολλά λέει ενάντια στη λεγόμενη διαπλοκή, ούτε θέλει, ούτε επιδιώκει τον εξοβελισμό της. Αλλωστε, γνωρίζει κι αυτή πολύ καλά ότι δε γίνεται κάτι τέτοιο στα πλαίσια του σημερινού κοινωνικού συστήματος. Απλά και μόνον επιδιώκει την αλλαγή των «κανόνων». Ετσι, ώστε να ξαναμοιράσει την «πίτα», για να ικανοποιηθούν και οι μέχρι σήμερα «ριγμένες» μερίδες της πλουτοκρατίας, από τη μια και από την άλλη, να παζαρέψει τα ανάλογα ανταλλάγματα από τις μέχρι σήμερα «προνομιούχες». Και, βέβαια, βολεύεται πολύ καλά, όταν η προαναφερόμενη επιχείρηση παρουσιάζεται ως μάχη κατά της διαπλοκής και, επομένως, λειτουργεί δημαγωγικά και αποπροσανατολιστικά έναντι της κοινής γνώμης.

Ο ντόρος...

«Τουλάχιστον φαντασιόπληκτοι. Να μην τους χαρακτηρίσω τίποτα χειρότερο. Πρώτον, δεν υπάρχει σημείο του καπιταλιστικού κόσμου όπου η πίτα να διαιρείται σε ίσα μέρη. Δεύτερον, αν συνέβαινε τοιουτοτρόπως, τότε κάθε ένας θα άνοιγε ένα μαγαζί και θα εισέπραττε το... σοσιαλιστικό, κοινοβιακό μερίδιό του. Τρίτον, τουναντίον η πίτα μοιράζεται σε ελάχιστους και αυτοί οι ελάχιστοι κάνουν ό,τι γουστάρουν και λογαριασμό δε δίνουν. Τέταρτον, παράδειγμα η περίπτωση της πιο ανοιχτής, φιλελεύθερης αγοράς, της αμερικανικής, όπου τα "ιμάτια" της μεγαλύτερης επιχείρησης των τελευταίων χρόνων με την ονομασία "πλιάτσικο στο Ιράκ" τα διαμοιράζονται δυο-τρεις... εθνικοπατριωτικές επιχειρήσεις, ανάμεσα στις οποίες η πρώτη που φιγουράρει είναι η Χέλιμπουρν συμφερόντων Τζορτζ Μπους. Πέμπτον, επομένως όσοι δεν τρώνε κουτόχορτο, ένα πράγμα καταλαβαίνουν. Πως ο ντόρος γίνεται για τσάμπα μαγκιά, για αντιπερισπασμό και για έφοδο των δικών τους τσεπών. In short, που λένε και οι Αμερικανοί, bullshit!»

Του Δημήτρη Δανίκα από τη χθεσινή «στήλη άλατος» των «Νέων».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διεθνής Συνάντηση

Η κοινή ανακοίνωση Τύπου των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που συμμετείχαν στη Διεθνή Συνάντηση στην Αθήνα και η οποία δημοσιεύτηκε χτες ολόκληρη στο «Ριζοσπάστη», δίνει ελπίδες στους λαούς. Διατυπώνει το δρόμο της αλληλεγγύης και του αγώνα, ενάντια στον δρόμο που προσπαθούν τα επιβάλουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού.

Οι ιμπεριαλιστές έχουν εξαπολύσει επίθεση και απειλούν τους λαούς σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ηδη, τα τελευταία χρόνια, ζούμε δύο άμεσες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, που υπαγορεύτηκαν άμεσα από τα σχέδια ελέγχου των πηγών του πετρελαίου. Οι πόλεμοι αυτοί ακολούθησαν το προηγούμενο έγκλημα, που έγινε με τη συνενοχή και ταυτόχρονη διαπάλη των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Αυτή η ταυτόχρονη συνενοχή και ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση γίνεται αφορμή για μόνιμες επικίνδυνες καταστάσεις σε διάφορες περιοχές της Γης. Τα Βαλκάνια είναι έδαφος, όπου μόνιμα ελλοχεύει ένας τέτοιος κίνδυνος. Επίσης, το σχέδιο για την «Ευρύτερη Μέση Ανατολή» μπορεί να εμφανίζεται κοινό, αφού, ουσιαστικά, συμπίπτει με αποφάσεις του ΝΑΤΟ και των «G8», αλλά, ταυτόχρονα, η όλη επιχείρηση ενεργοποιεί και αντιθέσεις που πηγάζουν από διαφορετικά συμφέροντα και εξαρτήσεις. Αποτέλεσμα αυτής της διαρκούς συνενοχής και σύγκρουσης είναι να σφάζεται καθημερινά ο παλαιστινιακός λαός και να στριμώχνεται εκεί όπου δεν μπορεί να υπάρξει επιβίωση. Επίσης, αποτέλεσμα είναι να απειλούνται άμεσα το Ιράν, η Συρία, ο Λίβανος...

Αλλο παράδειγμα είναι τα γεγονότα στην Αφρική (π.χ. Σουδάν, Νιγηρία), που φαίνεται πως είναι επίσης χώρος, όπου οι εκπρόσωποι των μεγάλων μονοπωλίων των ΗΠΑ και της ΕΕ επιλέγουν να λύσουν τις διαφορές τους σε βάρος πάντα των λαών που ζουν σ' αυτές τις χώρες. Υπάρχουν, επίσης, άμεσες απειλές, εκβιασμοί και επεμβάσεις για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ιδιαίτερα την Κούβα, τη Βενεζουέλα, την Κολομβία, τη ΛΔ Κορέας...

Ταυτόχρονα, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο λειτουργούν και ενάντια στους ίδιους τους λαούς τους. Την ίδια στιγμή που τους μοιράζουν αυταπάτες επειδή τους θέλουν συνενόχους για τα αρπαχτικά τους σχέδια ενάντια σε άλλους λαούς, ταυτόχρονα επιχειρούν επίθεση και στέρηση, τόσο στα ανθρώπινα δημοκρατικά δικαιώματα, όσο και στο βιοτικό τους επίπεδο. Το σύνολο σχεδόν του τρόπου ζωής των λαών επιχειρείται να αλλάξει έτσι που να μεγαλώνει τα μονοπωλιακά υπερκέρδη.

Η ανακοίνωση της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, εκτός από τις διαπιστώσεις, δείχνει και το μοναδικό τρόπο, ώστε να αρχίσουν να παίρνουν υλική υπόσταση τα όνειρα των λαών. Ονειρα, που βρίσκονται πάντα ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστικό σχέδιο και φτάνουν μέχρι την εξάλειψη ολόκληρου του εγκληματικού συστήματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ