Ακόμη ένα «ιστορικό ρεκόρ» ξεπεράστηκε χτες στις διεθνείς αγορές, ενώ στην Ελλάδα - εκτός από το πολύ ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης - «μαγειρεύονται» κι άλλες ανατιμήσεις
Το νέο ρεκόρ που σημειώθηκε χτες στην τιμή του πετρελαίου διεθνώς συνεχίζει να τροφοδοτεί την εγχώρια φιλολογία περί ανατιμήσεων και σημαντικών αυξήσεων τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης όσο και στα άλλα υγρά καύσιμα. Το αμερικανικό αργό έφτασε χτες τα 54,14 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ στο Λονδίνο έφτασε τα 51,10 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές αυτές, που έχουν ξεπεράσει προηγούμενα δεκαετιών, διαμορφώνονται με βάση προθεσμιακά συμβόλαια παραδόσεων στα διεθνή χρηματιστήρια, μέσα από μια διαδικασία που στηρίζεται σε προφάσεις. Εκεί βασίζονται εξάλλου και οι εταιρίες που ετοιμάζονται να κερδοσκοπήσουν στην Ελλάδα, θέτοντας το πετρέλαιο θέρμανσης στα 46-48 λεπτά το λίτρο τιμή εκκίνησης.
Ακόμη όμως και με 43 λεπτά το λίτρο (από περίπου 33 λεπτά πέρσι), η επιβάρυνση είναι πολύ μεγάλη για τα λαϊκά νοικοκυριά, που θα τη νιώσουν σύντομα όταν κληθούν να πληρώσουν τα κοινόχρηστα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι για κάθε 1.000 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης, φέτος οι διαχειριστές των πολυκατοικιών θα πληρώνουν τουλάχιστον 100 ευρώ παραπάνω συγκριτικά με πέρσι! Επίσης, είναι θέμα χρόνου, η μετακύληση στη λαϊκή κατανάλωση των αυξημένων τιμών στα υγρά καύσιμα που πληρώνουν τα μέσα μεταφοράς, οι επιχειρήσεις κλπ. Σήμερα, πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας θα συναντηθεί για το θέμα με εκπροσώπους εταιριών διύλισης και εμπορίας.
Οι δολιοφθορές στο δίκτυο του Ιράκ είναι μια από τις μόνιμες προφάσεις. Οπως και η γενική απεργία των εργαζομένων στη Νιγηρία, 7η πετρελαιοπαραγωγό χώρα παγκοσμίως. Μια απεργία που γίνεται με αίτημα τη μείωση της τιμής των... καυσίμων στην ίδια τη χώρα, αλλά που δεν έχει επηρεάσει την παραγωγή πετρελαίου, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες. Το γεγονός αυτό δεν πτοεί τους «παίκτες» του πετρελαίου που συνεχίζουν να ανεβάζουν τις τιμές στα χαρτιά τους, ούτε όμως και τις κυβερνήσεις που χρεώνουν στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου... όλα τα δεινά των χωρών τους. Ετσι η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γαλλία τον Αύγουστο, η μεγαλύτερη των τελευταίων 16 μηνών, χρεώνεται σε αυτό τον παράγοντα! Το ότι άλλες χώρες δεν παρουσιάζουν ανάλογες συνέπειες δεν επηρεάζουν αυτές τις εκτιμήσεις.
Γεγονός παραμένει όμως ότι οι τιμές πώλησης του πετρελαίου από τις χώρες παραγωγής στις εταιρίες και η διαμόρφωσή τους στη συνέχεια δεν έχουν καμία σχέση με τις χρηματιστηριακές τιμές που ανακοινώνονται. Ακόμη κι αυτές όμως έχουν να κάνουν με μελλοντικές παραδόσεις και το πετρέλαιο μαζί με τα παράγωγά του, που βρίσκονται αυτή την ώρα στις δεξαμενές, έχουν αγοραστεί με άλλες τιμές.