Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διεθνής Συνάντηση

Η κοινή ανακοίνωση Τύπου των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που συμμετείχαν στη Διεθνή Συνάντηση στην Αθήνα και η οποία δημοσιεύτηκε χτες ολόκληρη στο «Ριζοσπάστη», δίνει ελπίδες στους λαούς. Διατυπώνει το δρόμο της αλληλεγγύης και του αγώνα, ενάντια στον δρόμο που προσπαθούν τα επιβάλουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού.

Οι ιμπεριαλιστές έχουν εξαπολύσει επίθεση και απειλούν τους λαούς σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ηδη, τα τελευταία χρόνια, ζούμε δύο άμεσες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, που υπαγορεύτηκαν άμεσα από τα σχέδια ελέγχου των πηγών του πετρελαίου. Οι πόλεμοι αυτοί ακολούθησαν το προηγούμενο έγκλημα, που έγινε με τη συνενοχή και ταυτόχρονη διαπάλη των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Αυτή η ταυτόχρονη συνενοχή και ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση γίνεται αφορμή για μόνιμες επικίνδυνες καταστάσεις σε διάφορες περιοχές της Γης. Τα Βαλκάνια είναι έδαφος, όπου μόνιμα ελλοχεύει ένας τέτοιος κίνδυνος. Επίσης, το σχέδιο για την «Ευρύτερη Μέση Ανατολή» μπορεί να εμφανίζεται κοινό, αφού, ουσιαστικά, συμπίπτει με αποφάσεις του ΝΑΤΟ και των «G8», αλλά, ταυτόχρονα, η όλη επιχείρηση ενεργοποιεί και αντιθέσεις που πηγάζουν από διαφορετικά συμφέροντα και εξαρτήσεις. Αποτέλεσμα αυτής της διαρκούς συνενοχής και σύγκρουσης είναι να σφάζεται καθημερινά ο παλαιστινιακός λαός και να στριμώχνεται εκεί όπου δεν μπορεί να υπάρξει επιβίωση. Επίσης, αποτέλεσμα είναι να απειλούνται άμεσα το Ιράν, η Συρία, ο Λίβανος...

Αλλο παράδειγμα είναι τα γεγονότα στην Αφρική (π.χ. Σουδάν, Νιγηρία), που φαίνεται πως είναι επίσης χώρος, όπου οι εκπρόσωποι των μεγάλων μονοπωλίων των ΗΠΑ και της ΕΕ επιλέγουν να λύσουν τις διαφορές τους σε βάρος πάντα των λαών που ζουν σ' αυτές τις χώρες. Υπάρχουν, επίσης, άμεσες απειλές, εκβιασμοί και επεμβάσεις για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ιδιαίτερα την Κούβα, τη Βενεζουέλα, την Κολομβία, τη ΛΔ Κορέας...

Ταυτόχρονα, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο λειτουργούν και ενάντια στους ίδιους τους λαούς τους. Την ίδια στιγμή που τους μοιράζουν αυταπάτες επειδή τους θέλουν συνενόχους για τα αρπαχτικά τους σχέδια ενάντια σε άλλους λαούς, ταυτόχρονα επιχειρούν επίθεση και στέρηση, τόσο στα ανθρώπινα δημοκρατικά δικαιώματα, όσο και στο βιοτικό τους επίπεδο. Το σύνολο σχεδόν του τρόπου ζωής των λαών επιχειρείται να αλλάξει έτσι που να μεγαλώνει τα μονοπωλιακά υπερκέρδη.

Η ανακοίνωση της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, εκτός από τις διαπιστώσεις, δείχνει και το μοναδικό τρόπο, ώστε να αρχίσουν να παίρνουν υλική υπόσταση τα όνειρα των λαών. Ονειρα, που βρίσκονται πάντα ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστικό σχέδιο και φτάνουν μέχρι την εξάλειψη ολόκληρου του εγκληματικού συστήματος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ