Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ιστορίες απαγωγών και παρασκηνιακοί διαξιφισμοί

Κατοχικοί στρατιώτες στους δρόμους της Βαγδάτης

Associated Press

Κατοχικοί στρατιώτες στους δρόμους της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΡΩΜΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πανηγυρικά υποδέχτηκε η ιταλική κυβέρνηση τις δύο Ιταλίδες ακτιβίστριες που απελευθερώθηκαν από τους απαγωγείς τους, την Τρίτη. Ταυτόχρονα, νέες πληροφορίες έφεραν και τους δύο Γάλλους δημοσιογράφους κοντά στην απελευθέρωση. Ενα νέο βίντεο του Βρετανού ομήρου έφερνε, εκ νέου, σε δύσκολη θέση τον Τόνι Μπλερ ο οποίος επέμεινε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ «ήταν νόμιμος και δικαιολογημένος», παρά το γεγονός ότι, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στη χώρα.

«Ο κ. Μπλερ δεν κάνει τίποτε απολύτως για να επικοινωνήσει με τους απαγωγείς» δηλώνει στο βίντεο της οργάνωσης «Ταουχίντ ουάλ Τζιχάντ», ο Κένεθ Μπίγκλεϊ, μέσα από ένα κλουβί. Ο Μπίγκλεϊ απευθύνει νέα έκκληση για απελευθέρωση των γυναικών κρατουμένων από τις φυλακές του Ουμ Κασρ και του Αμπού Γράιμπ, όπως ζητούν οι απαγωγείς, και εκτιμά ότι δε θέλουν να τον σκοτώσουν.

Το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο αρνήθηκε να σχολιάσει το νέο βίντεο. Ο Τόνι Μπλερ, όμως, σε συνέντευξή του στο BBC, επέμεινε ότι η εισβολή στο Ιράκ «ήταν απολύτως νόμιμη και δικαιολογημένη», τονίζοντας ότι διαφωνεί με την, περί του αντιθέτου, άποψη του ΓΓ του ΟΗΕ. Υποστήριξε ότι το προηγούμενο ιρακινό καθεστώς παραβίαζε τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αν και ένα 24ωρο νωρίτερα ο ίδιος, μιλώντας στο συνέδριο των Εργατικών, είχε παραδεχτεί ότι «έκανε λάθος» όσον αφορά στις πληροφορίες για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, τα οποία δεν υπήρξαν ποτέ. Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Μπλερ επιμένει ότι είναι νόμιμος ο πόλεμος στο Ιράκ επειδή «ανέτρεψε το προηγούμενο καθεστώς», αν και δεν αποδείχτηκε καμία παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ εφόσον δεν υπήρξαν ποτέ όπλα μαζικής καταστροφής.

Αισιοδοξία, γκρίνια και αντεγκλήσεις

Ενα εκατομμύριο δολάρια σε δύο δόσεις φέρεται, σύμφωνα με φήμες, να κατέβαλε η ιταλική κυβέρνηση στους απαγωγείς των 2 ακτιβιστριών προκειμένου να πετύχει την απελευθέρωσή τους. Οι δύο γυναίκες επέστρεψαν χτες στην Ιταλία, δηλώνοντας ότι οι απαγωγείς τους δεν τις κακομεταχειρίστηκαν.

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί και στο Παρίσι καθώς Γάλλος εμπειρογνώμονας που ασχολείται με τέτοια θέματα δήλωνε ότι είδε τους 2 Γάλλους ομήρους και ότι έγινε συμφωνία με τους απαγωγείς. Την ίδια ώρα, η οργάνωση που έχει διεκδικήσει την ευθύνη της απαγωγής τους, ο «Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ», σε ανακοίνωσή της, αναγνωρίζει «θετικά βήματα της γαλλικής κυβέρνησης στην κατεύθυνση της κατανόησης των σκοπών μας και του σεβασμού των αρχών μας». Στην ανακοίνωση δε γίνεται αναφορά στους 2 ομήρους ούτε σε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια της γαλλικής ηγεσίας αλλά φαίνεται ότι σχετίζεται με πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ, σχετικά με την πραγματοποίηση μιας διάσκεψης για το Ιράκ, μέσα στον Οκτώβρη, όπως πρότειναν οι ΗΠΑ.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ εκτίμησε ότι σε αυτή τη διάσκεψη «θα πρέπει να συμμετάσχουν εκπρόσωποι του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων του Ιράκ, ακόμη και εκείνων που επέλεξαν το δρόμο της αντίστασης και των όπλων». Η δήλωση αυτή, αντίθετα, προκάλεσε την οργή του Μασούντ Μπαρζανί (Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν), που κατηγόρησε τη Γαλλία για «κατάφωρη ανάμειξη στα εσωτερικά του Ιράκ» και για «απεχθή υποστήριξη της εκπροσώπησης των τρομοκρατών».

Τέλος, χτες, σχετικά πιο ήρεμη κατάσταση επικράτησε σε όλες τις ιρακινές πόλεις, με εξαίρεση τη Βαγδάτη όπου έγιναν έφοδοι από τις κατοχικές δυνάμεις σε σπίτια και συλλήψεις υπόπτων, και τη Μοσούλη, όπου τραυματίστηκαν 2 Ιρακινοί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου. Ο Ιρακινός υπουργός Αμυνας, πάντως, προειδοποίησε ότι «μέσα στο Οκτώβρη θα γίνει στρατιωτική ανακατάληψη των πόλεων που σήμερα ελέγχουν οι αντάρτες», δίνοντας το έναυσμα της νέας κλιμάκωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ