Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Απεργία στο Ασαμ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Μονοήμερη απεργία, με βασικά αιτήματα τη βελτίωση των όρων υγειονομικής περίθαλψης και σύνταξης, καθώς και καλύτερους μισθούς, κήρυξαν χτες κάπου ένα εκατομμύριο Ινδοί, που εργάζονται σε κάπου 800 τεϊοπαραγωγικές μονάδες στο κρατίδιο Ασαμ.

Τουλάχιστον 600 εργαζόμενοι πέθαναν τους τελευταίους τρεις μήνες από ελονοσία και γαστρεντερίτιδα, αποκάλυψαν οι απεργοί στη βιομηχανία τσαγιού της Ινδίας - τη μεγαλύτερη στον κόσμο - η οποία πλήττεται από την πτώση των τιμών και του όγκου των εξαγωγών, αλλά και τη μείωση της εγχώριας και διεθνούς κατανάλωσης. Πηγές των διοργανωτών της απεργίας ανέφεραν ότι οι προσπάθειες των μεγαλοϊδιοκτητών να αναστείλουν την απεργία ή να τη σπάσουν απέτυχαν, και η συμμετοχή ήταν μαζική. Η μονοήμερη απεργία «πόνεσε» τους μεγαλοπαραγωγούς, αφού η τρέχουσα περίοδος είναι αυτή της συλλογής των φύλλων του τσαγιού και η ημερήσια συγκομιδή είναι περίπου 2 εκατ. κιλά.

Η Ινδία παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα τσαγιού σε παγκόσμιο επίπεδο (856 εκατ. κιλά το 2003) και το Ασαμ είναι το κρατίδιο με τη μεγαλύτερη και ποιοτικότερη παραγωγή σε εθνικό επίπεδο (55% του συνόλου). Η βιομηχανία όμως, με συνολικά ετήσια έσοδα 1,5 δισ. δολαρίων, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της μείωσης των τιμών και τουλάχιστον 20 εργοστάσια έχουν κλείσει το τελευταίο διάστημα, αφήνοντας χιλιάδες άνεργους.

Οι απεργοί επέρριψαν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις κακές εργασιακές συνθήκες στην απροθυμία της κρατιδιακής κυβέρνησης του Ασαμ να παρέμβει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ