Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Ασυδοσία επικρατεί στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

Δεν υπάρχει έλεγχος από τα αρμόδια κρατικά όργανα, διαπιστώνει σε έκθεσή της

Την ασυδοσία που επικρατεί στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο περιγράφει σε «ενδιάμεση» έκθεσή της η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να ενημερώσει την Επιτροπή για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει στον τομέα αυτό.

Η έκθεση αναφέρει ότι, τόσα χρόνια μετά τη λειτουργία των ιδιωτικών ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, «εξακολουθεί το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και στη χώρα μας να είναι σε μεγάλο βαθμό εκτός πραγματικού και αποτελεσματικού ελέγχου από τα αρμόδια κρατικά όργανα, πολιτικά, διοικητικά και δικαστικά».

Κατά την επιτροπή η κατάσταση αυτή οφείλεται και στη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά και «στην ίδια την επικοινωνιακή και άρα κοινωνική και πολιτική ισχύ των ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης». Η ισχύς αυτή, εκτιμά η έκθεση, «θέτει εκ των πραγμάτων σοβαρότατο φραγμό στην επιβολή των συχνά αναγκαίων και προβλεπόμενων από τον νόμο κυρώσεων που φθάνουν στην ανάκληση ή στην άρνηση χορήγησης της άδειας και στη διακοπή λειτουργίας του σταθμού».

Στη συνέχεια η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας απευθύνεται στην κυβέρνηση και την καλεί να αποσαφηνίσει τη θέση της ως προς την εξέλιξη της εκκρεμούσας εδώ και καιρό διαδικασίας χορήγησης αδειών για τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών, αφού, όπως είναι γνωστό, εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη νομιμότητα της σχετικής προκήρυξης.

Επίσης, ζητεί από την κυβέρνηση να ενημερώσει την Επιτροπή για το τι μέτρα σκοπεύει να πάρει «για τον ουσιαστικό και αποτελεσματικό έλεγχο φαινομένων παράνομης και καταχρηστικής εκμετάλλευσης μέσων ενημέρωσης για την άσκηση επιχειρηματικών ή άλλων πιέσεων επί των οργάνων κυρίως της πολιτικής εξουσίας αλλά και της δικαστικής, χωρίς να υπάρχει εμφανής τουλάχιστον συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ραδιοτηλεοπτικής επιχείρησης του ενδιαφερόμενου νομικού ή φυσικού προσώπου».

Τέλος, απευθύνει το ερώτημα στην κυβέρνηση για το τι πρόκειται να πράξει ως προς την «πολιτική πολυφωνία των εκπομπών, την αποτελεσματική προστασία της προσωπικότητας και του ιδιωτικού βίου όλων των ατόμων, την ποιοτική στάθμη των εκπομπών, ιδίως των δραματουργικών, και την ενίσχυση των πολιτιστικών δράσεων και πρωτοβουλιών». Επίσης, ζητάει να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος του τρόπου κτήσης των οικονομικών μέσων («πόθεν έσχες») των μετόχων και των μελών της διοίκησης των ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων.

Για όλα τα παραπάνω η Επιτροπή θα καλέσει για απαντήσεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τον αρμόδιο υπουργό, Θ. Ρουσόπουλο.

Η Λιάνα Κανέλλη

Χρειάζονται βελτιώσεις στο κείμενο της Επιτροπής, τόνισε χτες σε παρέμβασή της στη σχετική συνεδρίαση η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, υπογραμμίζοντας ότι από τη στιγμή που πρόκειται για «ενδιάμεσο» και όχι τελικό κείμενο τότε αυτό θεωρείται επαρκές. Επειδή, είπε, επίκειται η κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου πρέπει η Επιτροπή να θέσει προς την κυβέρνηση όλα τα ουσιαστικά ζητήματα που απασχολούν το χώρο. Αυτό που χρειάζεται, τόνισε, είναι να υπάρξει ένα νομοσχέδιο αυστηρά για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και όχι ένα νομοσχέδιο-«σκούπα», μέσα στο οποίο θα χαθούν σοβαρά θέματα. Η όποια ρύθμιση, είπε, δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τον «βασικό μέτοχο» μιας επιχείρησης αλλά πρέπει να επεκταθεί και στα «παρένθετα πρόσωπα», στην «οικονομική τους αυτοτέλεια», αλλά και στη διαδικασία της χορήγησης «πιστοποιητικών διαφάνειας» από το ΕΣΡ, διαδικασία που για κάποια μέλη του είναι αντισυνταγματική.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο τόνισε ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κάτοχος μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού SEVEN είναι η Αγροτική Τράπεζα. Ομως, πρόσθεσε, στο ΕΣΡ δεν ξέρουν πόσες μετοχές κατέχει η ΑΤΕ γιατί τα σχετικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο Συμβούλιο είναι μουντζουρωμένα! Καταλήγοντας η Λ. Κανέλλη είπε ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αφού ακούσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μπορεί να εισηγηθεί η ίδια σχετικό νομοσχέδιο.

Κατά τη συνεδρίαση ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης είπε ότι η πολιτεία έχει αφήσει ασύδοτους τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι στην ουσία κυβερνούν τη χώρα, διαπίστωση όμως η οποία προφανώς αφορά και στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες στήριζε με την ψήφο του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ