Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Κρίσιμη επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Διαβεβαιώσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο ποινικός κώδικας θα εγκριθεί σύντομα από την τουρκική Εθνοσυνέλευση αναμένεται να δώσει ο Τ. Ερντογάν, στη σημερινή επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να άρει τις «επιφυλάξεις» και να αφαιρέσει τα «προσχήματα» από την Κομισιόν.

Πηγές από το περιβάλλον του Τούρκου πρωθυπουργού, που εργάζονται για την προετοιμασία της σημερινής επίσκεψης Ερντογάν στις Βρυξέλλες, δήλωναν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα διαβεβαιώσει αύριο τους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, ότι οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα θα εγκριθούν από την τουρκική εθνοσυνέλευση.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει πως η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού θα επιτρέψει «να αποσαφηνιστεί η κατάσταση», όσον αφορά τη βούληση της Τουρκίας για μεταρρυθμίσεις. Η επίσκεψη αυτή «θα μας επιτρέψει, ελπίζω, να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση», δήλωσε χτες ο Ζαν - Κριστόφ Φιλορί, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν. «Θα θέλαμε να ξέρουμε ποια θα είναι τώρα η συνέχεια στην Τουρκία, με ποιο χρονοδιάγραμμα θα συνεχιστεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε. «Είναι πολύ χρήσιμο να διατηρηθεί αυτός ο διάλογος στο υψηλότερο επίπεδο, ώστε να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε την έκθεσή μας και τις συστάσεις μας για τις 6 Οκτώβρη», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ρέιτζο Κέμπινεν επιβεβαίωσε ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα ανακοινώσει πράγματι την ετυμηγορία του στις 6 Οκτώβρη, αποκλείοντας για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο να υπάρξει αναβολή.

Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) στην Τουρκία, ζήτησε έκτακτη σύγκληση του τουρκικού Κοινοβουλίου, στις 28 Σεπτέμβρη, για την ολοκλήρωση της επικύρωσης των αλλαγών, που διεκόπη την περασμένη Πέμπτη.

Στις «φωνές» που εκφράζουν επιφυλάξεις και προβληματισμό για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ προστέθηκε χτες ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, δηλώνοντας πως πρέπει να «επανεξεταστεί σε βάθος» η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. «Πρέπει αναμφίβολα να επανεξετάσουμε καλύτερα σε βάθος (την ένταξη της Τουρκίας) για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να ακυρωθεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων τη στιγμή της επικύρωσης, είτε αυτή γίνει μέσω δημοψηφίσματος είτε από τα Κοινοβούλια των χωρών της ΕΕ», δήλωσε ο Φίσερ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ