Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΒΑΛΑ
Σήμερα η δίκη των τριών αγωνιστών ενάντια στο ΝΑΤΟικό ραντάρ

Συλλαλητήριο συμπαράστασης έξω από τα δικαστήρια

Σήμερα δικάζονται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας τα τρία μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση ραντάρ στο όρος Υψάριο της Θάσου, πάνω από τα χωριά Ποταμιά και Παναγιά. Το Δεκέμβρη αναμένεται η δίκη άλλων 26 κατοίκων. Στο πλευρό τους θα βρεθούν μαζικά οι κάτοικοι και οι φορείς του νησιού, που σήμερα προγραμματίζουν συλλαλητήριο έξω από τα δικαστήρια προκειμένου να εκφράσουν αγωνιστικά τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους συμπατριώτες τους και να καταδικάσουν την πολιτική ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για να κάμψει τις αντιστάσεις τους.

Φορείς και κάτοικοι του νησιού από το 2000 έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δε θα δεχτούν την εγκατάσταση του ραντάρ στο νησί τους και υποδεικνύουν άλλες θέσεις της χερσαίας Καβάλας για την τοποθέτησή του, μακριά από κατοικημένες περιοχές, ώστε να μην επιβαρύνονται από την ακτινοβολία που θα εκπέμπεται.

Με ανακοίνωσή του το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Ν. Καβάλας σημειώνει τα παρακάτω:

«Στις 23 Σεπτέμβρη σέρνονται στα δικαστήρια με χαλκευμένες κατηγορίες τρία μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση των ΝΑΤΟικών ραντάρ, ενώ στις 16 Δεκέμβρη διώκονται άλλοι 26 συναγωνιστές. Στο πρόσωπο των τριών μελών της Συντονιστικής Επιτροπής και των άλλων 26 συναγωνιστών δικάζεται όλος ο λαός της Θάσου.

Δικάζεται ο λαός της Θάσου γιατί χάλασε τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, στην προσπάθειά τους να εγκαταστήσουν τα ΝΑΤΟικά ραντάρ στο Υψάριο, παρά την ωμή χρήση βίας σε βάρος μας που ασκήθηκε από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του αστικού κράτους. Το κράτος επιχειρεί να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα του λαού της Θάσου με τις τρομοκρατικές διώξεις. Αυτοί που έπρεπε να είναι στο εδώλιο του κατηγορουμένου είναι αυτοί που έδωσαν την εντολή στους κατασταλτικούς μηχανισμούς για την ωμή χρήση βίας.

Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τον αγώνα που δώσαμε ενάντια στις ακτινοβολίες των ΝΑΤΟικών ραντάρ, υπερασπιζόμενοι την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας.

Ο αγώνας μας ενάντια στις ακτινοβολίες που προκαλούν καρκινογενέσεις δε θα σταματήσει. Αυτό είναι χρέος μας για τους δικούς μας ανθρώπους. Είμαστε αποφασισμένοι να απομακρύνουμε με κάθε μέσο τις πηγές θανάτου από το νησί. Ο αγώνας μας ενάντια στην εγκατάσταση του ΝΑΤΟικού ραντάρ συνδέεται άμεσα με την απομάκρυνση των κεραιών τηλεόρασης και κινητής τηλεφωνίας από τις κατοικημένες περιοχές και τη μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο. Ολα δείχνουν ότι η περιοχή μας αποτελεί στρατηγικό σημείο για τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και δεν έχουν εγκαταλείψει τα σχέδιά τους για την εγκατάσταση του ραντάρ στη Θάσο και το ΝΑΤΟικό λιμάνι στη Νέα Πέραμο. Ο αγώνας μας είναι ανάγκη να συντονιστεί και με τους άλλους φορείς του Νομού Καβάλας για την ισχυροποίηση της πάλης μας κόντρα στις επιλογές των ΗΠΑ-NATO-Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη ΝΑΤΟποίηση του Νομού Καβάλας. Καλούμε τους ναυτεργάτες και τους άλλους εργαζόμενους, το λαό της Θάσου και της Καβάλας να παλέψουμε για την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας. Μία ακόμη απάντηση στα σχέδιά τους είναι η συμμετοχή μας στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις στις 23 του Σεπτέμβρη 2004, ημέρα Πέμπτη, στην Καβάλα, τη μέρα που δικάζονται τα τρία μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής».

Στο πλευρό τους η ΕΕΔΥΕ

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ «εκφράζει τη συμπαράστασή της στους τρεις αγωνιστές της ειρήνης που δικάζονται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας επειδή πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις, οι οποίες έγιναν το Νοέμβρη του 2000 στο λιμάνι της Καλλιράχης προκειμένου να εμποδιστεί η εκφόρτωση του πλοίου που μετέφερε υλικά για την εγκατάσταση του ραντάρ στο όρος Υψάριον του νησιού».

Σημειώνει επίσης τα παρακάτω: «Το ραντάρ αυτό είναι γνωστό ότι δεν εξυπηρετεί εθνικούς σκοπούς αλλά τους δολοφονικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων, όπου ο ιμπεριαλισμός έδειξε το πιο αποκρουστικό του πρόσωπο αιματοκυλώντας το λαό της Γιουγκοσλαβίας».

Επίσης, η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της στον Δημήτρη Αγκαβανάκη, αγωνιστή του ΠΑΜΕ, ο οποίος κλήθηκε από την αστυνομία για να δώσει εξηγήσεις για το κρέμασμα αντιπολεμικών πανό στην Ακρόπολη από το ΠΑΜΕ ενάντια στη δολοφονική επέμβαση των Αμερικανών στο Ιράκ.

Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει τις πρακτικές δίωξης, ποινικοποίησης και τρομοκράτησης που εφαρμόζει η κυβέρνηση ενάντια στους αγωνιστές της ειρήνης που δε συμβιβάζονται με τη βαρβαρότητα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οσοι προσπαθούν να κάμψουν το φρόνημα και τον αγώνα όλων εκείνων που αγωνίζονται ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων», χρησιμοποιώντας «τρομονόμους», ακόμη και τη Δικαιοσύνη, και εφαρμόζοντας αντιλαϊκά μέτρα ματαιοπονούν.

Η ενωμένη ανυπότακτη πάλη του λαού και της νεολαίας, το δυνατό, αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο θα τους χαλάσει τα σχέδια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ