Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΤΡΙΚΟΛΑΝ» - ΝΑΟΥΣΑ
Καμιά παραίτηση από το δικαίωμα στη δουλιά

Το κοινό μέτωπο Λαναρά-κυβέρνησης έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός της Νάουσας στον αγώνα τους να μην κλείσει η «Τρικολάν»

Motion Team

Απεργία! Αύριο το πρωί η Νάουσα αναμένεται να «νεκρώσει». Η 24ωρη πανεργατική απεργία, που πρότειναν το προηγούμενο Σάββατο στη λαϊκή συνέλευση το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και τα Σωματεία Εργαζομένων στα εργοστάσια του Λαναρά, έγινε ομόφωνα αποδεκτή, με αποτέλεσμα αύριο όλη η πόλη να βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο πόδι. Τα εργοστάσια δε θα λειτουργήσουν, τα καταστήματα και οι μικροεπιχειρήσεις των επαγγελματοβιοτεχνών θα κατεβάσουν ρολά τις πρωινές ώρες και τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα διακόψουν τη λειτουργία τους, λίγο πριν την προγραμματισμένη απεργιακή συγκέντρωση, που έχει οριστεί έξω από το ΕΚΝ για τις 10 π.μ. Κυβέρνηση και Λαναράς θα ξανακούσουν αύριο το ξεκάθαρο μήνυμα των εργαζομένων και του λαού της Νάουσας: Καμιά ανοχή στα κοινά τους σχέδια για το μαρασμό της βιομηχανικής παραγωγής στην περιοχή και την αύξηση των υπερκερδών της «Κλωνατέξ», κανένα πισωγύρισμα στον κλιμακούμενο αγώνα, καμία παραίτηση από το δικαίωμα στη δουλιά.

Επεσαν οι μάσκες

Χτες, κατά τη συνάντηση των εργαζομένων με εκπροσώπους της διοίκησης της «Κλωνατέξ» στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, παρουσία του υφυπουργού Γερ. Γιακουμάτου, οι μάσκες έπεσαν. Ο διευθύνων σύμβουλος της «FANCO AE» επανέλαβε την προειλημμένη απόφαση του μεγαλοεπιχειρηματία Λαναρά να κλείσει το εργοστάσιο της Νάουσας. Μπροστά στην κυνική δήλωση της εργοδοσίας, ο πολιτικός της υφιστάμενος Γερ. Γιακουμάτος αρκέστηκε στο να τάξει νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την «αποκατάσταση» των ανέργων, αποδεικνύοντας με τρόπο εξόφθαλμο τη συναντίληψη που υπάρχει ανάμεσα στο κεφάλαιο και στην κυβέρνηση για την τύχη των εργαζομένων στους κλάδους «που δεν έχουν πλέον συγκριτικά πλεονεκτήματα», όπως δήλωσε την περασμένη Παρασκευή από τη Θεσσαλονίκη και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ξεκαθάρισαν ότι ο δρόμος του αγώνα δεν έχει επιστροφή, αφού στα πλαίσια της ασκούμενης πολιτικής ο «ασκός του Αιόλου» που ανοίγει με την «Τρικολάν» θα συμπαρασύρει και εκατοντάδες άλλους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του ομίλου. Ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού- Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), αποκάλυψε στη σύσκεψη ότι η εργοδοσία προτίθεται άμεσα να απολύσει και τους περίπου 35 εργαζόμενους στο πλεκτήριο της «Σίσσερ Παλλάς» στην Κομοτηνή, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία εξαγοράς από τη «FANCO AE», όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρία τον περασμένο Μάη.

Ασύδοτος ο Λαναράς με κυβερνητικές πλάτες

Το πλεκτήριο της «Σίσσερ Πάλκο» στην Κομοτηνή αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες μονάδες στην Ευρώπη με τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες και χτίστηκε με επιδοτήσεις του ελληνικού κράτους, δηλαδή με χρήματα του ελληνικού λαού. Κατά συνέπεια, είναι εύλογα τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη νομιμότητα της εξαγοράς του από τον όμιλο «Κλωνατέξ», ακόμα και βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η οποία δεν επιτρέπει πώληση επιχείρησης που επιδοτήθηκε πριν συμπληρωθεί δεκαετία. Ο Λαναράς, ωστόσο, ενθαρρημένος από την πολιτική του δικομματισμού, που δίνει «γην και ύδωρ» στο κεφάλαιο, φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει ακάθεκτος στην αναδιάρθρωση του ομίλου και να διασφαλίσει τα υπερκέρδη του, παρακάμπτοντας με κυβερνητική κάλυψη κάθε εμπόδιο που μπορεί να βάζει ακόμα και το νομικό πλαίσιο που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Δήμος Θεοδώρου κάλεσε τους εργαζόμενους «να δυναμώσουν το μέτωπο της ταξικής πάλης, να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ και να παλέψουν για τη συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων στην περιοχή και ευρύτερα, ώστε οι εργάτες και οι εργάτριες να συνειδητοποιήσουν ότι αυτές οι πολιτικές δε φτιασιδώνονται, είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων και πρέπει να ανατραπούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ