Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Στην «κόψη του ξυραφιού» 180 εργαζόμενοι

ΧΑΛΚΙΔΑ.--

Στην «κόψη του ξυραφιού» βρίσκονται οι 180 εργαζόμενοι που έχουν απομείνει στη συρματουργεία «ΔΑΡΙΓΚ» στη Χαλκίδα, καθώς όπως όλα δείχνουν, με τις μεθοδεύσεις του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, που ανήκει στον όμιλο Κουταλίδη, ένα ακόμα εργοστάσιο οδηγείται στο κλείσιμο.

Η υπολειτουργία της επιχείρησης εδώ και δύο χρόνια - με ευθύνη του ομίλου, αλλά και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που δημιούργησαν τις συνθήκες και το πλαίσιο για την ασυδοσία των κεφαλαιοκρατών - έχει σχέση με τους σχεδιασμούς του ομίλου για μετατροπή των 55 στρεμμάτων του χώρου του εργοστασίου σε οικόπεδο. Κι αυτό καθώς βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της πόλης της Χαλκίδας και η πρόθεσή τους είναι να φτιάξουν πολυτελείς κατοικίες, εμπορικό κέντρο και άλλες τέτοιες δραστηριότητες που θα αποφέρουν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ. Βεβαίως, ο σχεδιασμός αυτός βρίσκει αντίθετους τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Χαλκίδας. Ενώ από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι τράπεζες (με επικεφαλής της «Αλφα Μπανκ») που πιέζουν για να εισπράξουν τα δάνεια, ύψους 7 δισ. δρχ. περίπου.

Στη μέση βρίσκονται οι 180 εργαζόμενοι που «πληρώνουν» με απολύσεις, διαθεσιμότητες, συρρίκνωση των εργατικών δικαιωμάτων τους, αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων, ένταση της εκμετάλλευσής τους. Εκατόν είκοσι απολύσεις σε διάστημα δύο χρόνων και συνεχείς διαθεσιμότητες για τους υπόλοιπους, τους έχουν φέρει σε απελπιστική κατάσταση. Την ανασφάλεια και ανησυχία τους για το μέλλον, επέτεινε η απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων (9 Αυγούστου 2004) για μεταφορά της έδρας της επιχείρησης στην Αθήνα. Και το χειρότερο, υπάρχει μια επιστολή της διοίκησης προς τις πιστώτριες τράπεζες, με την οποία προτείνεται η εξόφληση του χρέους (7 δισ. δρχ. περίπου) της «ΔΑΡΙΓΚ» με τη μεταβίβαση του μισού οικοπέδου (27,5 στρέμματα) σε αυτές. Στην ίδια επιστολή, που σημειώνεται ως απαντητική (από τις τράπεζες) καταληκτική ημερομηνία η 15 Σεπτέμβρη 2004, δηλώνεται η αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας (της επιχείρησης) και η κατάθεση αίτησης πτώχευσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ