Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η «ανταγωνιστικότητα» βλάπτει τους εργαζόμενους

Παρέμβαση του Γ. Τούσσα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, για τα ζητήματα της ανεργίας

Την καλπάζουσα αύξηση της ανεργίας, αποτέλεσμα της υλοποίησης της στρατηγικής της Λισαβόνας, και τις δραματικές διαστάσεις που έχει αυτή πάρει ιδιαίτερα για τους νέους και τις γυναίκες, καταγγέλλει με Ερώτηση που κατέθεσε στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων, για πλήρη και σταθερή δουλιά και αντιμετώπιση της ανεργίας.

«Σύμφωνα με τη Γιουροστάτ -επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ - η ανεργία στην ΕΕ αυξάνεται από το 8,9% που ήταν το 2003 στο 9,1% το 2004. Η ανεργία πλήττει το 19,4% των νέων και το 26,3% των γυναικών στην Ελλάδα. Είναι το αποτέλεσμα της υλοποίησης της στρατηγικής της Λισαβόνας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, μαζικές ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων τομέων, μετεγκαταστάσεις επιχειρήσεων σε άλλες χώρες με φτηνότερο εργατικό δυναμικό, επέκταση της μερικής και προσωρινής δουλιάς, παραπέρα εμπορευματοποίηση της Ασφάλισης, της Υγείας και Παιδείας, αυξάνουν τα κέρδη της πλουτοκρατίας και χειροτερεύουν την κατάσταση των εργαζομένων. Οι μεγάλες μαζικές κινητοποιήσεις στη Γερμανία δείχνουν την αγανάκτηση των εργαζομένων».

Μετά από αυτά ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ρωτά την Επιτροπή τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων για πλήρη, σταθερή δουλιά, την αντιμετώπιση των απολύσεων, την προστασία των ανέργων.

Παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων ο Γ. Τούσσας υπογράμμισε ότι «η λεγόμενη στρατηγική της Λισαβόνας έχει αποτύχει, αφού όχι μόνο δεν απαντά στα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά, αντίθετα, τα οξύνει και δημιουργεί νέα. Το κριτήριο της ανταγωνιστικότητας - σημείωσε ο ευρωβουλευτής - έχει επιφέρει σαρωτικές αλλαγές σε βάρος των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ από την άλλη πλευρά κέρδη για τα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ