Πέμπτη 22 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΩΣΙΚΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ TOR-M1
Διαστάσεις σκανδάλου με προεκτάσεις

Διαστάσεις σκανδάλου παίρνει η υπόθεση της αγοράς των ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικών συστημάτων «Tor-M1», που έγινε το 1999 επί υπουργού Εθνικής Αμυνας Α.Τσοχατζόπουλου. Ο σημερινός υπουργός Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλος είπε χαρακτηριστικά χτες ότι «υπεξαιρέθηκε» το ποσόν των 73 εκατ. δολαρίων (δηλαδή πάνω από 20 δισ. δρχ) που αφορούσε στα αντισταθμιστικά ωφελήματα. Η αρχική συμφωνία, κατόπιν απόφασης του ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, αφορούσε στην αγορά των συγκεκριμένων ρωσικών αυτοκινουμένων αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς ύψους 474 εκατ. δολάρια.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αμυνας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αντισταθμιστικών ωφελημάτων κατόπιν συμφωνίας με τη ρωσική κυβέρνηση. Με βάση τη συμφωνία, η ελληνική πλευρά θα λάβει υλικό αξίας 106 εκατ.δολαρίων. «Το υπουργείο και η ρωσική κυβέρνηση, είπε ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος, κατέληξαν σε συμφωνία για την ανάκτηση των υπεξαιρεθέντων χρημάτων των αντισταθμιστικών ωφελημάτων στην προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων Tor-M1». Η νέα συμφωνία, όπως είπε, έχει την εγγύηση του ρωσικού δημοσίου και αφορά στην προμήθεια υλικού και υπηρεσιών για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και με βάση αυτή θα υπάρξει πλήρης διασύνδεση των συστημάτων με το δίκτυο αεράμυνας.

Ο υπουργός Αμυνας άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρχει συνέχεια στο θέμα της διερεύνησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων. «Είμαστε, είπε, αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε και να επιστρέψουμε στα ταμεία του Δημοσίου, το σύνολο των χρημάτων των Ελλήνων πολιτών που απωλέσθηκαν σε σκανδαλώδεις συμβάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και σε αυτή την πολιτική μας θα επιμείνουμε μέχρι τέλους, όποιο και να είναι το κόστος».

Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι τα αντιαεροπορικά συστήματα που αγοράστηκαν από τη Ρωσία (συμπεριλαμβάνονται και οι περιβόητοι πύραυλοι S-300 αλλά και οι OSA AK) δεν ήταν αξιοποιήσιμα επιχειρησιακά, λόγω μη υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, αφού δεν είναι δυνατή η διασύνδεσή τους με το λοιπό αντιαεροπορικό σύστημα της χώρας, μια και στερούνται συστημάτων αναγνώρισης φίλιου ή εχθρικού αεροσκάφους (IFF). O Σπ. Σπηλιωτόπουλος υπενθύμισε ακόμα ότι με την υπόθεση αυτή ασχολείται τόσο η ρωσική, όσο και η ελληνική Δικαιοσύνη. Να σημειωθεί ότι με την υπόθεση των ελληνικών αντισταθμιστικών ωφελημάτων συνδέονται δύο φόνοι Ρώσων αξιωματούχων, στελεχών της κατασκευάστριας εταιρίας που διερευνούσαν την υπόθεση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπ. Βούγιας, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του υπουργού Αμυνας, μίλησε για «κλίμα σκανδαλολογίας, που ενδέχεται να οδηγήσει σε προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου» και ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ δε θα γίνει όμηρος αυτής της τακτικής», ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση «εφόσον υπάρχουν στοιχεία ας κατατεθούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ