Κυριακή 25 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσείο Σπύρου Βασιλείου

Το σπίτι της οδού Γουέμπστερ 5, κάτω από την Ακρόπολη, όπου έζησε και δημιούργησε ένας από τους πλέον παραγωγικούς και δημοφιλείς Ελληνες καλλιτέχνες του 20ούαιώνα, ο Σπύρος Βασιλείου (1903-1985), μετατράπηκε σε μουσείο που φιλοδοξεί να γνωρίσει στον επισκέπτη τη δημιουργία του μεγάλου ζωγράφου, χαράκτη, αγιογράφου και σκηνογράφου. Πρόκειται για έναν καινούριο χώρο τέχνης, πολιτισμού, ψυχαγωγίας, μελέτης και εκπαίδευσης, αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του δημοφιλούς Μπαρμπα-Σπύρου.

Δεκαεννέα χρόνια από την «αναχώρησή» του, το «Atelier Σπύρου Βασιλείου» ξεκινά τη λειτουργία του με μία τμηματική παρουσίαση της μόνιμης συλλογής του, η οποία περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα του ζωγράφου από τις διάφορες εποχές της καλλιτεχνικής του διαδρομής και τις ποικίλες δραστηριότητές του. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και το αρχείο του ζωγράφου, το οποίο περιλαμβάνει χειρόγραφα του καλλιτέχνη, την αλληλογραφία του, συμβόλαια, έγγραφα σχετικά με την αγοραπωλησία έργων, την προετοιμασία και το στήσιμο εκθέσεων, ένα άρτια ενημερωμένο αρχείο Τύπου, καθώς και μακέτες και προσχέδια έργων.

Χτισμένη το 1957 στην ταράτσα του πατρικού σπιτιού της Κικής Βασιλείου, η οικία Βασιλείου, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, δημιουργείται ως σπίτι - ατελιέ, καλύπτοντας μορφολογικά τις αισθητικές απαιτήσεις του μοντερνισμού και τις λειτουργικές ανάγκες του καλλιτέχνη - ιδιοκτήτη. Τόπος συνάντησης ανθρώπων της τέχνης, του θεάτρου και της λογοτεχνίας, φιλοξένησε γλέντια, κυρίως τα παραδοσιακά κούλουμα της Καθαρής Δευτέρας, πάρτι, εκθέσεις έργων του καλλιτέχνη, αλλά και επιδείξεις μόδας. Η οικία Βασιλείου αναδείχτηκε, επίσης, σε κύριο θέμα μιας σειράς έργων του ζωγράφου και αποτέλεσε το αρχικό ερέθισμα για τη συστηματική καταγραφή των ριζικών αλλαγών που έζησε η Αθήνα την περίοδο της ανοικοδόμησης και της αντιπαροχής. Η θέα από τα παράθυρα και την ταράτσα, τα αντικείμενα και τα πρόσωπα της καθημερινής ζωής, ο χώρος που δημιουργήθηκε για να στεγάσει την καλλιτεχνική του δράση, τα τελάρα και τα χρώματα πρωταγωνιστούν στο έργο του ζωγράφου.

«Εξάρχεια», 1930
«Εξάρχεια», 1930
Ζωγραφική, σκηνογραφία, αγιογραφία, χαρακτική, σχέδιο, αφίσα, εικονογραφήσεις βιβλίων και περιοδικών εκδόσεων είναι κάποια από τα πεδία με τα οποία ασχολήθηκε δημιουργικά ο Σπ. Βασιλείου. Οργανώνοντας το υλικό σε αντίστοιχες επιμέρους ενότητες, η έκθεση φιλοδοξεί όχι μόνο να αφηγηθεί τη μακρά και πολύπλευρη καλλιτεχνική του διαδρομή, αλλά και να καταδείξει τη σύνδεσή της με την αγωνία μιας γενιάς Ελλήνων δημιουργών που αποπειράθηκαν να συναντήσουν τους προβληματισμούς των σύγχρονων ευρωπαϊκών καλλιτεχνικών ρευμάτων, εστιάζοντας ουσιαστικά στον τρόπο γραφής και τα διδάγματα της λαϊκής τέχνης. Την επιμέλεια του χώρου, αλλά και της έκθεσης, έχουν η Αννυ Μάλαμα και η Ιλια Λακίδου.

Μέσα στις κύριες δραστηριότητες του μουσείου θα είναι και η φιλοξενία εκδηλώσεων που θα τονώσουν το ενδιαφέρον του κοινού για τη νεοελληνική τέχνη γενικότερα. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα διοργανώνονται τακτικά ατομικές και ομαδικές εκθέσεις νεοελλήνων καλλιτεχνών. Η πρώτη τέτοιου είδους έκθεση εγκαινίασε πριν λίγες μέρες το δεύτερο χώρο του μουσείου, τον Μαντρότοιχο, στο εξοχικό σπίτι των Βασιλείου, στην Ερέτρια. Τα εγκαίνια του Μαντρότοιχου τιμούν τέσσερις ζωγράφοι που είτε ζωγράφισαν στην Ερέτρια είτε ζωγράφισαν την Ερέτρια και πάντως έχουν κάποια σχέση με την Ερέτρια. Εκτός από έργα του Σπ. Βασιλείου, παρουσιάζονται (έως 22 Αυγούστου) ενότητες της δουλιάς των: Γιώργου Βακαλό, Μίνας Βαλυράκη, Ζωής Σκιαδαρέση και Αλέκου Φασιανού. Η έκθεση στον «Μαντρότοιχο» θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.


«Η συνάντηση της ραπτομηχανής με την ομπρέλα», 1959
«Η συνάντηση της ραπτομηχανής με την ομπρέλα», 1959

Ηλιάννα ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ