Σάββατο 22 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
200 εκ. στη Βερτμίλερ !

Ο Θ. Καρακατσάνης απορρίφθηκε από το Φεστιβάλ!
Ο Θ. Καρακατσάνης απορρίφθηκε από το Φεστιβάλ!
Το Ελληνικό Φεστιβάλ ενέκρινε τελικά την παρουσίαση της«Μενανδρέα» σε σκηνοθεσία Λ. Βερτμίλερ, αφού συμφώνησε με την παραγωγό εταιρία να της δώσει 200 εκ. δραχμές αντί των αρχικών 250 εκ. Μια ελληνική παραγωγή, πάντως, δε στοιχίζει περισσότερο από 50 εκ. Θυμίζουμε, επίσης, ότι πριν λίγο καιρό το Φεστιβάλ είχε την «ευαισθησία» να απαντήσει σε σχόλια και δημοσιεύματα που αφορούσαν στην παραπάνω παραγωγή. Δεν είχε όμως την ίδια ευαισθησία να δώσει απάντηση και για τα κριτήρια επιλογής και τους λόγους που κόπηκαν από το Φεστιβάλ καλλιτέχνες σαν τον Θύμιο Καρακατσάνη. Εναν ηθοποιό που δικαίως αγαπάει το κοινό. Ηθοποιό που και εκείνοι που τον απέκλεισαν, υποκλίνονται στο ταλέντο του. Τι έφταιξε άραγε; Δεν υποκλίθηκε εκείνος; Υποκλίθηκαν κάποιοι άλλοι; Αυτά είναι τα κριτήρια επιλογής;

Το ΔΣ του Φεστιβάλ ενέκρινε παραχωρήσεις του θεάτρου Λυκαβηττού, βάσει των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα. Το τελικό πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Στο Ηρώδειο θα φιλοξενηθούν (Ιούνη, Ιούλη): Εθνική Λυρική Σκηνή («Ο Χρυσός του Ρήνου»), Εθνική Ορχήστρα Ισπανίας, Παιδική Χορωδία Βιέννης, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών («Κάρμινα Μπουράνα», με διεύθυνση Λουκά Καρυτινού), «Νέα Σκηνή Τέχνης» («Εδουάρδος ο Β`» του Κρίστοφερ Μάρλοου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου), ρεσιτάλ (Κίρι τε Κανάουα, Πλ. Ντομίγκο, Αντρέα Μποτσέλι), «Καζανόβας» σε συμπαραγωγή των «Πίκολο Τεάτρο» - «Modena Opera House», ενώ συμμετέχει και η Ορχήστρα των Χρωμάτων. Το Σεπτέμβρη στον κύκλο Ελληνικής Δημιουργίας περιλαμβάνονται: «Μουσικοί Χάρτες του Ελληνισμού», «75 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης», Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, «Συνέβη στην Αθήνα» - συναυλία του Νίκου Ξυδάκη με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, Λύκειο Ελληνίδων, ΚΘΒΕ, ο Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσιάζει τον «Ερωτόκριτο» και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Κωνσταντινούπολης.

Αλλά η Λ. Βερτμίλερ εγκρίθηκε...
Αλλά η Λ. Βερτμίλερ εγκρίθηκε...
Στην Επίδαυρο: 30, 31/7:«Μενανδρέα» σε σκηνοθεσία Λ. Βερτμίλερ,Ενρίκο Τζομπ, Μάγια Λυμπεροπούλου. «Θέατρο Τέχνης» 7, 8/7:«Πέρσες» του Αισχύλου, σκηνοθετική επιμέλεια Γ. Λαζάνη - Μ. Κουγιουμτζή. ΘΟΚ, 14,15/7: «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Θέατρο «Μεταξουργείο» Αννας Βαγενά - «Πολιτεία» 21,22/7: «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. «Αμφι-Θέατρο» 28,29/7: «Αίας» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου. Εθνικό Θέατρο 4,5/8: «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη και 11,12/8: «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. ΚΘΒΕ 18,19/8:«Πλούτος» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου. «Αττις» 25,26/8: «Ηρακλής Μαινόμενος» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θ. Τερζόπουλου.

Λυκαβηττός: Ladies sings the Blues (30,31/5), Πυξ - Λαξ και Αδελφοί Κατσιμίχα (2,3/6 και 7,8,9/9), «Σώκρατες» και Alvin Lee ( 7/6), Εθνικό Μπαλέτο Γεωργίας (8,9,10,11/6), Μερσέντες Σόσα (12,13/6), Tracy Sharman (14/6) Ziggy Marley (15/6), Tango Passion (20-22/6). Συναυλία Α. Μιτζέλου (25/6), Συναυλία Μίκη Θεοδωράκη (11,12,13/7), Αφιέρωμα στο Ζαμπέτα (17/7), Φαραντούρη - Πασπαλά - Γιαννάτου (19/7), κ.ά. Ο Σεπτέμβρης περιλαμβάνει συναυλίες: Αλκ. Ιωαννίδη (4/9), Πορτοκάλογλου (6/9), Αρβανιτάκη (11,12/9), Ν.Παπάζογλου (13/9), Ορ. Περίδη (15/9), κ.ά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org