Σάββατο 22 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστικά «πλουσιότερη» η Καρδίτσα

Στο Δήμο Καρδίτσας δώρισε την περιουσία και τα έργα του Δ. Γιολδάση, η θετή κόρη του

Εργο του Δ. Γιολδάση
Εργο του Δ. Γιολδάση
Εναν ανεκτίμητο «θησαυρό» τέχνης απέκτησε η Καρδίτσα, «κληρονομώντας» την περιουσία του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου Δημήτρη Γιολδάση. Σύμφωνα με τη διαθήκη που άφησε η θετή του κόρη Στέλλα Γιολδάση, η οποία συντάχθηκε στις 28 Ιούνη 1999, (οκτώ μήνες πριν από το θάνατό της), περιέρχεται στο Δήμο Καρδίτσας η περιουσία του αξέχαστου ζωγράφου, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 2.000 πίνακες όλων των διαστάσεων, ένα οικόπεδο με κατοικία στην οδό Δημ. Λάππα 142, εκατοντάδες σχέδια, φωτογραφικό υλικό, σλάιτς, μεταξοτυπίες κ.ά.

Γι' αυτή τη σημαντική δωρεά παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Καρδίτσας, Χρήστος Τέγος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και της Πινακοθήκης, Αποστόλης Πίτσαβος, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι η Καρδίτσα έγινε πιο πλούσια, αφού ένας μοναδικός καλλιτεχνικός θησαυρός γίνεται κτήμα της πόλης. Ο Χρήστος Τέγος τόνισε ότι η πράξη της Στέλλας Γιολδάση «είναι γενναιόδωρη και πρέπει να βρει μιμητές» και πρόσθεσε πως η περιουσία του μεγάλου ζωγράφου, εκτός των άλλων, αποτελεί και το σημαντικότερο υλικό για την ιστορία της Καρδίτσας του αιώνα που έφυγε, αλλά και πολλών άλλων περιοχών της Ελλάδας. Πρόσθεσε, δε, ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για το Δήμο, που η θετή κόρη του ζωγράφου του εμπιστεύτηκε αυτή την ανεκτίμητη περιουσία, επισημαίνοντας πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για την αξιοποίησή της.

Τον ενθουσιασμό του για τη δωρεά της Στέλλας Γιολδάση εξέφρασε και ο Αποστόλης Πίτσαβος, ο οποίος τόνισε ότι ένας μεγάλος καλλιτεχνικός θησαυρός γίνεται κτήμα της Καρδίτσας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ