Παρασκευή 9 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολύνεκρες μάχες στη Γάζα

Από την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας

Associated Press

Από την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Σφοδρές μάχες συγκλόνισαν, χτες, την Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ενώ ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε, τα ξημερώματα, σε τρεις διαφορετικές πόλεις της Δυτικής Οχθης.

Τουλάχιστον 9 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν από τις μάχες που μαίνονταν επί ώρες στην Μπέιτ Χανούν. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η ανταλλαγή πυρών άρχισε όταν οι δυνάμεις του που βρίσκονται στην περιοχή από την περασμένη Δευτέρα για να αποτρέψουν, υποτίθεται, την εκτόξευση ρουκετών, δέχτηκαν επίθεση. Αντίθετα, παλαιστινιακές πηγές υποστήριζαν ότι όλα ξεκίνησαν όταν Ισραηλινοί πράκτορες μπήκαν στο κέντρο της πόλης μεταμφιεσμένοι σε Παλαιστινίους αγρότες και άνδρες ασφαλείας, και επιτέθηκαν σε μαχητές.

Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται, τουλάχιστον, 2 μέλη της «Χαμάς» και των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» ενώ 5 είναι πολίτες που σκοτώθηκαν από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών που έχουν ακροβολιστεί στην πόλη. Κατά τη διάρκεια των μαχών τραυματίστηκε 1 Ισραηλινός στρατιώτης ενώ άλλοι 4 συνάδελφοί του τραυματίστηκαν έξω από τον εποικισμό Μόραγκ από επίθεση με ρουκέτες.

Τα ξημερώματα, ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Τζενίν, της Δυτικής Οχθης, όπου επί πολλή ώρα, σύμφωνα με μάρτυρες, ακούγονταν πυρά και εκρήξεις. Δεν έγινε γνωστό αν υπήρξαν θύματα. Μικρής εμβέλειας εισβολές, που είχαν στόχο κατοικίες μαχητών, σημειώθηκαν και στις πόλεις Καλκίλια και Νάμπλους, όπου, επίσης, δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Στο μεταξύ, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού με εκπροσώπους του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου, τους οποίους αρνήθηκε να συναντήσει η ισραηλινή ηγεσία δηλώνοντας ότι συζητά μόνο με Αμερικανούς. Το Κουαρτέτο άσκησε πιέσεις στον Κορέι να «πατάξει» τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις ενώ αυτός ζήτησε να «αποσαφηνιστεί» η θέση του για τους εποικισμούς και τις ισραηλινές εισβολές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ