Παρασκευή 9 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΣΘΟΝΙΑ
Αντιδράσεις προκαλεί η παρέλαση των βετεράνων ναζί

Ναζιστικές προκλήσεις και στη Λετονία

Στις 6 Ιούλη πραγματοποιήθηκε στο Τάλιν της Εσθονίας για 12η συνεχόμενη χρονιά συγκέντρωση των βετεράνων του Β` Παγκόσμιου Πολέμου που πολέμησαν στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν μερικές εκατοντάδες βετεράνοι της εσθονικής 20ήςμεραρχίας των «Ες-Ες», καθώς και νεοναζί. Οι εκδηλώσεις έγιναν για να τιμηθεί η 60ή επέτειος της «άμυνας» (το 1944) απέναντι στις σοβιετικές δυνάμεις, που προσπαθούσαν να αποτινάξουν το ναζιστικό ζυγό από τα εδάφη της ΕΣΣΔ και της Ευρώπης. Κι όμως η επέτειος της «άμυνας» παρουσιάζεται από τους ναζί ως «πατριωτική» στάση, ενάντια στη «σοβιετική εισβολή και κατοχή». Σχετικές απόψεις εκφράζουν και ηγετικά κυβερνητικά στελέχη στην Εσθονία στην κατεύθυνση της αντικομμουνιστικής κατρακύλας κι αποκατάστασης του φασισμού, που βρίσκεται σε εξέλιξη στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Βαλτικής.

Αντιδράσεις της Ρωσίας

Τόσο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όσο και η Κρατική Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν τις προσπάθειες αποκατάστασης του φασισμού στην Εσθονία, «μιας χώρας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», τονίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Να σημειωθεί ότι μόλις πριν λίγες μέρες η Ρωσία έστειλε νότα διαμαρτυρίας προς τη Λετονία, εξαιτίας της καταστροφής τάφων Σοβιετικών στρατιωτών στη χώρα αυτή.

Και του δημάρχου του Τάλιν

Στο μεταξύ και ο δήμαρχος της εσθονικής πρωτεύουσας Εντγκαρ Σαβισάαρ με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Εσθονίας Γιούχαν Παρτς, ζητά να παρθούν αποφασιστικά μέτρα ενάντια στη διάδοση της ναζιστικής προπαγάνδας στο έδαφος της χώρας. Ο δήμαρχος του Τάλιν σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα παίρνουν μεγάλες διαστάσεις η διάδοση των ναζιστικών συμβόλων, από κεντρικά καταστήματα της πρωτεύουσας. «Μάλλον θα συμφωνήσετε μαζί μου, πως η σιωπηλή αποδοχή αυτής της δραστηριότητας βλάπτει την εικόνα όχι μόνο του Τάλιν, αλλά όλης της Εσθονίας», σημειώνεται στην επιστολή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ