Τετάρτη 7 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΧΑΦΙΕΔΕΣ
«Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε» από τις «Αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων»

Οι λεγόμενες «ανεξάρτητες αρχές» για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και του επικοινωνιακού απόρρητου εθελοτυφλούν απέναντι στην πραγματικότητα των «ηλεκτρονικών χαφιέδων» με το πρόσχημα της ασφάλειας της Ολυμπιάδας. Αυτό αναδείχτηκε χτες από τις τοποθετήσεις στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, των προέδρων της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Δημήτρη Γουργουράκη και της Αρχής για την Προστασία του Απόρρητου των Επικοινωνιών Ανδρέα Λαμπρινοπούλου. Αμφότεροι υπήρξαν ασαφείς για τη θέση που θα λάβουν όσον αφορά στην εκφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες τις κάμερες παρακολούθησης που έχουν τοποθετηθεί στην Αττική.

Απαντώντας στις ερωτήσεις της βουλευτή του ΚΚΕ Ελπίδας Παντελάκη για το θέμα των καμερών στους δρόμους της Αθήνας και για τη θέση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης υπέρ της διατήρησής τους, ο Δημήτρης Γουργουράκης ήταν ασαφής λέγοντας ότι «δε δεσμευόμαστε από τις απόψεις του υπουργού», προσθέτοντας όμως πως «όταν θα προκύψει το θέμα τότε θα επιληφθούμε»! Παράλληλα, αναφερόμενος στις ενέργειες που έχει έως στιγμής πραγματοποιήσει η Αρχή σημείωσε ότι υφίστανται 3 κατηγορίες καμερών: 208 κάμερες του ΥΠΕΧΩΔΕ «τις οποίες χειρίζεται η ΕΛ.ΑΣ» και «αποβλέπουν στη ρύθμιση της κυκλοφορίας», 1.024 κάμερες στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις «που θα αφαιρεθούν μετά από τη λήξη των αγώνων» καθώς και 293 κάμερες από τις οποίες 260 έχουν τοποθετηθεί στην Αττική και «έχουν τη δυνατότητα λήψεως ήχου». Αυτές, όπως είπε, «έχουν άδεια να λειτουργήσουν μέχρι τις 4 Οκτωβρίου με το πέρας των παραολυμπιακών αγώνων. Αν, ωστόσο, θελήσει ο υπουργός περαιτέρω άδεια για να παραμείνουν οι κάμερες, θα εξεταστεί εκ νέου το αίτημα». Μάλιστα, ο Δ. Γουργουράκης πρόσθεσε πως αυτές οι κάμερες «πρέπει να είναι σε τέτοιο ύψος ώστε να μην ακούγεται το περιεχόμενο των συνομιλιών, να μη σαρώνουν εικόνες κοντινές από ιδιωτικές κατοικίες», καθώς και «να υπάρχει ενημέρωση μέσω πινακίδων ότι η περιοχή βιντεοσκοπείται», χωρίς όμως να διασαφηνίσει αν η ανεξάρτητη Αρχή έχει τη δυνατότητα να ελέγξει έστω αυτή τα στοιχεία ακόμη και για την τωρινή λειτουργία των καμερών.

Οι απαντήσεις των αρμοδίων έρχονται να βεβαιώσουν ότι μόνο του λαού η πάλη μπορεί να βάλει φρένο στην αστυνομοκρατία και το χαφιεδισμό
Οι απαντήσεις των αρμοδίων έρχονται να βεβαιώσουν ότι μόνο του λαού η πάλη μπορεί να βάλει φρένο στην αστυνομοκρατία και το χαφιεδισμό
Παράλληλα, οι δυο πρόεδροι των «ανεξάρτητων αρχών» απάντησαν με την ίδια ασάφεια στα ερωτήματα της Ελπίδας Παντελάκη αναφορικά με το περιστατικό στον Πειραιά, όπου υπεκλάπη συνομιλία από κινητό τηλέφωνο και χαρακτηρίστηκε «δοκιμή» των μέτρων ασφαλείας της Ολυμπιάδας. Ο πρόεδρος της Αρχής για την Προστασία του Απόρρητου των Επικοινωνιών Ανδρέας Λαμπρινόπουλος δήλωσε άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο υπεκλάπη η ιδιωτική επικοινωνία, επιφυλάχτηκε όμως να το μελετήσει στο μέλλον, αφού όπως είπε μέχρι στιγμής η εν λόγω ανεξάρτητη Αρχή δεν έχει ούτε το προσωπικό ούτε τον απαραίτητο εξοπλισμό για να προχωρήσει σε έρευνες! Στην ίδια λογική ήταν και η απάντηση του Δημήτρη Γουργουράκη, ο οποίος ανέφερε ότι «το θέμα του Πειραιά το εξετάζουμε» και ότι «δεν ξέρουμε με ποιο τρόπο πληροφορήθηκαν αυτά τα στοιχεία». Παράλληλα, επισήμανε ότι «υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών γιατί δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να εκδώσουμε τα κατατοπιστικά φυλλάδια στους πολίτες, όπως γίνεται σε άλλες χώρες». Αναπάντητες έμειναν χτες και οι ερωτήσεις της Ελπίδας Παντελάκη για την εγκατάσταση αμερικανικών κλιμακίων σε τελωνεία της χώρας που πραγματοποιούν ελέγχους, ανεξάρτητα από τις ελληνικές αρχές, αφού ο Δ. Γουργουράκης σημείωσε ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει αν η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει δικαίωμα παρέμβασης στο θέμα αυτό.

Επίσης, ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Απόστολου Κακλαμάνη χαρακτήρισε νόμιμους τους όποιους ελέγχους στοιχείων από τις ΗΠΑ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ «είναι δεσμευτική και για την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «δεν τίθεται θέμα ανανέωσης» της άδειας που είχε δώσει για τρεις μήνες η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων στις αεροπορικές εταιρίες, που πραγματοποιούν ταξίδια προς τις ΗΠΑ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ