Τετάρτη 7 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρακολουθούνται οι πάντες

Παρακολουθούνται και οι παρακολουθούντες, γιατί στην κοινωνία του «Μεγάλου Αδελφού» κάθε πολίτης πρέπει να αισθάνεται επιτηρούμενος... Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Κόσμου του Επενδυτή», τον περασμένο Μάη, τα κινητά τηλέφωνα δυο αστυνομικών που υπηρετούν στη δύναμη που φυλάει την πρεσβεία των ΗΠΑ, παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ.

Οι δυο αστυνομικοί είχαν ραντεβού στην πλατεία Μαβίλη και ο ένας καθυστερούσε. Τότε ο άλλος του τηλεφώνησε να μάθει το λόγο της καθυστέρησης. Μάλιστα, του είπε να συντομεύει γιατί εκείνη τη στιγμή που μιλούσαν περνούσε από μπροστά του ο πρέσβης των ΗΠΑ με τη συνοδεία του. Την επόμενη μέρα δυο αστυνομικοί της ΕΥΠ επισκέφτηκαν τον ένα από τους δυο αστυνομικούς στο σπίτι του και του ζήτησαν εξηγήσεις, αφού του ανέφεραν ξερά τα γεγονότα. Επειτα από δυο μέρες υπάλληλοι της ΕΥΠ επισκέφτηκαν και τον άλλο αστυνομικό, το τηλέφωνο του οποίου είχε καταγραφεί από τις συσκευές παρακολούθησης. Οι υπάλληλοι ανέφεραν και σ' αυτόν τη μέρα, την ώρα, την περιοχή που έγινε η συνδιάλεξη, καθώς και τον αριθμό του κινητού από το οποίο δέχτηκε την κλήση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ΕΥΠ και η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτουν από μία τουλάχιστον μονάδα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων. Εχουν προμηθευτεί υπερυπολογιστή με ειδικό πρόγραμμα καταγραφής έως και τριών εκατομμυρίων τηλεφωνικών συνομιλιών το λεπτό και ειδικό λογισμικό για αξιολόγηση συνομιλιών με λέξεις - κλειδιά. Το λογισμικό και το πρόγραμμα είναι ισραηλινά. Η ψηφιοποίηση της ελληνικής γλώσσας και η διαδικασία ηλεκτρονικής ταυτοποίησής της έγιναν από το ινστιτούτο επεξεργασίας του λόγου (ν.π.ι.δ.) και ολοκληρώθηκαν την περίοδο 1999-2000.

Πάντως, τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία παρακολούθησης κινητών έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα και από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Τόσο η ΕΥΠ, όσο και η ΔΑΕΕΒ (σσ γνωστή ως «αντιτρομοκρατική») της ΕΛ.ΑΣ. έχουν δικά τους κέντρα επιχειρήσεων, που συνδέονται με κινητούς σταθμούς παρακολούθησης. Ηδη, από το 2000 ο διοικητής της ΕΥΠ, Π. Αποστολίδης, είχε ζητήσει από αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την προώθηση σχετικών νομικών ρυθμίσεων για άρση του απόρρητου των επικοινωνιών σε κινητά τηλέφωνα. Μάλιστα, οι διωκτικές αρχές χρησιμοποιούν αυτού του είδους την τεχνολογία και στο κοινό έγκλημα, όπως πριν λίγα χρόνια είχαν εντοπίσει τους απαγωγείς του επιχειρηματία Ι. Ζώνα, από την παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων των απαγωγέων του. Αλλες πληροφορίες, κάνουν λόγο για δυνατότητα παρακολούθησης 500 κινητών το λεπτό για 900 ώρες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ