Κυριακή 27 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Δημοψήφισμα ή τανκς;

Ο Πρόεδρος της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε, ηγείται της μετατροπής της Λατινικής Αμερικής σε Μέση Ανατολή

Associated Press

Ο Πρόεδρος της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε, ηγείται της μετατροπής της Λατινικής Αμερικής σε Μέση Ανατολή
«Αδελφέ μου, νιώθω ότι η καρδιά μου θα μου βγει από το στόμα. Δεν μπορεί να φανταστείς τι σημαίνει να τρέχεις, προσπαθώντας να ξεφύγεις, ώστε να μη σε σκοτώσουν και τότε να ακούς τις κραυγές των παιδιών σου, των δύο γιων σου, που καίγονται ζωντανά και εσύ να μην μπορείς να κάνεις τίποτα απολύτως»... «Τα έκαψαν ζωντανά μέσα στο μικρό φορτηγό μου. Επίσης αποκεφάλισαν τη μητέρα μου, έκοψαν σε κομμάτια τα ανίψια μου. Δεν τα πυροβόλησαν. Τα βασάνισαν, ώστε εμείς να μπορούμε να ακούμε τις κραυγές τους και με σιδεροπρίονο τα έκοψαν κομμάτια, ενόσω ζούσαν».

Ο πόνος αυτού του πατέρα, του Αλμπέρτο, ενός εκ των ελαχίστων επιζώντων της σφαγής των ιθαγενών Ουαγιούου, ελάχιστα «επηρεάζει» την αφήγησή του στην εφημερίδα Ultimas Noticias. Ο λόγος της σφαγής; Απλά, ο τόπος της διαβίωσής τους. Πολύ κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, ένα κρίσιμο γεωστρατηγικά και πολύ πλούσιο κομμάτι κολομβιανής γης. Οι κολομβιανές αρχές αρνούνται πεισματικά την ύπαρξη αυτού του περιστατικού. Ο δημόσιος κατήγορος της γειτονικής πόλης Ρίο Ατσα δηλώνει ότι υπάρχουν πολλές και απτές αποδείξεις για τη δολοφονία δύο προσώπων. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Πρώτης Μεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ο στρατός στην περιοχή της Λα Γκουαχίρα το μόνο που κάνει είναι να σπείρει «τους καρπούς της φιλίας με τον πληθυσμό»...

Λίγες μέρες αργότερα από αυτήν την ανείπωτη σφαγή, η εφημερίδα της Κολομβίας El Tiempo θα αποκαλύψει ότι μία νέα τεθωρακισμένη ταξιαρχία, αποτελούμενη από 4 τάγματα και μία ομάδα των Ειδικών Δυνάμεων και 46 τανκς ΑΜΧ-30, έχει εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή, με αποστολή την «υπεράσπιση της Κολομβίας» από μία «ενδεχόμενη εισβολή από τη Βενεζουέλα», αλλά ...και την υπεράσπιση των ιθαγενών Ουαγιούου από τις επιθέσεις των «ενόπλων ομάδων»! Η συνήθης πρακτική. Αυτή τη φορά, θύματα οι ιθαγενείς Ουαγιούου: Οι ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες επιτίθενται κατά πόλεων, χωριών ή φυλών. Οι σφαγές «εκκαθαρίζουν» το τοπίο. Μετά από λίγο, οι Ενοπλες Δυνάμεις εμφανίζονται προς υπεράσπιση των «πολιτών» και καταλαμβάνουν τις «περιοχές που έχουν πληγεί», ενώ οι παραστρατιωτικές ομάδες απομακρύνονται ανενόχλητες. Φυσικά, παραμένουν εκεί, ελέγχοντας και τρομοκρατώντας...

Μέσα Μάη. Περισσότεροι από 130 Κολομβιανοί παραστρατιωτικοί συνελήφθησαν στα περίχωρα του Καράκας

Associated Press

Μέσα Μάη. Περισσότεροι από 130 Κολομβιανοί παραστρατιωτικοί συνελήφθησαν στα περίχωρα του Καράκας
Οσο για τα περίφημα ισπανικά τανκς ΑΜΧ-30 προς το παρόν, η τύχη τους αγνοείται. Πάντως, η αγορά τους από την κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, είχε γίνει γνωστή εδώ και μήνες εξαιτίας των δηλώσεων του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας, Ραούλ Μπαντουέλ. Ο Μπαντουέλ, φανερά προβληματισμένος και ανήσυχος, είχε δηλώσει πολύ χαρακτηριστικά ότι «αυτά τα πολύ βαριά άρματα μάχης δεν κάνουν για τη ζούγκλα, είναι όμως ιδανικά να διασχίσουν τον αυτοκινητόδρομο και να φτάσουν στο Καράκας»!

Η τελική απάντηση θα δοθεί από τα τανκς

Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η άφιξή τους για την «περιπολία των συνόρων» θα είναι περίπου στις αρχές Αυγούστου! Δηλαδή, μερικές μέρες πριν από το δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα. Τι σατανική σύμπτωση;! Ο Βίκτορ Μανουέλ Βάργκας, ανταποκριτής της El Tiempo στη Μαδρίτη, γράφει χαρακτηριστικά για το θέμα ότι ασκούνται πιέσεις από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας προς την κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο να μην παραδοθούν τα τανκς και να ακυρώσει τη συμφωνία πώλησης, καθώς ο Αθνάρ την είχε υπογράψει λίγο πριν από τις εκλογές του περασμένου Μάρτη. «Η τελική απάντηση στο δημοψήφισμα θα δοθεί από τα τανκς», τονίζει στο άρθρο του ο Βάργκας, δηλαδή εξαρτάται μόνο από έναν παράγοντα, «εάν τελικά παραδοθούν ή όχι».

Σε κόκκινο συναγερμό, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας στα σύνορα με την Κολομβία
Σε κόκκινο συναγερμό, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας στα σύνορα με την Κολομβία
Η χρονική «σύμπτωση» της παράδοσης των τανκς, μόνο σύμπτωση δεν είναι τόσο γιατί συμπίπτει με το δημοψήφισμα, αλλά γιατί έπεται και της προσπάθειας διείσδυσης ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων από την Κολομβία. Σύμφωνα με πάρα πολλούς αναλυτές, το δημοψήφισμα για την αποπομπή του Τσάβες θα λάβει χώρα, μόνο υπό έναν όρο: Εάν οι ΗΠΑ και η εγχώρια καθεστηκυία τάξη - που εκπροσωπείται από την επονομαζόμενη «αντιπολίτευση» - είναι απολύτως σίγουρες ότι το αποτέλεσμα θα είναι νικηφόρο. Παρά τις προσπάθειες νοθείας και τις πιέσεις και απειλές, η έκβαση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος θα είναι μάλλον νικηφόρα, αλλά για τις δυνάμεις οι οποίες στηρίζουν τη διαδικασία της «μπολιβαριανής επανάστασης». Οπερ, δεν είναι απίθανο να προκληθούν και να δημιουργηθούν εκ νέου συνθήκες αποσταθεροποίησης, ανάλογες με εκείνες του Απρίλη του 2002 ή της «Εθνικής Απεργίας» του Δεκέμβρη της επόμενης χρονιάς.

«Η περιοχή των Ανδεων, από την Κολομβία έως τη Βενεζουέλα, είναι ένα πολύ πιθανό αντικείμενο μιας επέμβασης εκ μέρους των ΗΠΑ, των οποίων τα σχέδια χρειάζονται επειγόντως μια νέα επέμβαση» (Νόαμ Τσόμσκι).

Εξάλλου, οι Κολομβιανές Ενοπλες Δυνάμεις και κυρίως οι ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα όλων των προσπαθειών αποσταθεροποίησης και ανατροπής της κυβέρνησης του Ούγο Τσάβες.

Είναι, επίσης, ο ιδανικός συνδυασμός για τη δημιουργία των συνθηκών και του ξεσπάσματος ενός περιφερειακού πολέμου: Ομάδα παραστρατιωτικών διεισδύει σε μία παραμεθόριο κοινότητα, προκειμένου να υπάρξει αντίδραση εκ μέρους των ανταρτών. Στην περίπτωση που οι αντάρτες αντιδράσουν, επεμβαίνει ο κολομβιανός στρατός που τους χτυπά με πολύ βαρύ οπλισμό, ενώ οι παραστρατιωτικοί φεύγουν και διεισδύουν στη Βενεζουέλα. Ο στρατός της Βενεζουέλας προσπαθεί να τους απωθήσει και τα ισπανικά τανκς, στην προσπάθεια να «περιφρουρήσει τα σύνορα», χτυπά τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας. Το πολεμικό επεισόδιο έχει στηθεί και τα διεθνή ΜΜΕ το παρουσιάζουν ως «επιθετικότητα της Βενεζουέλας» και οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αρχίσουν τις έκτακτες επίσημες δηλώσεις για το πώς ο Τσάβες άρχισε έναν πόλεμο... Μετά θα είναι θέμα χρόνου, για το πότε αυτός ο πόλεμος Κολομβίας - Βενεζουέλας θα εξελιχθεί σε πόλεμο ΗΠΑ - Βενεζουέλας.

Εξάλλου, τα σχέδια των ΗΠΑ για όλη τη Λατινική Αμερική είναι ανοιχτά διά παν ενδεχόμενο, με την Κολομβία στο επίκεντρο όλων των στρατηγικών κινήσεων, με δική τους άμεση εμπλοκή ή κεκαλυμμένη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χιλιάδες αμερικανικά στρατεύματα και προμηθευτές του στρατού είναι άμεσα εμπλεγμένοι σε πολεμικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις καταστολής εξεγέρσεων σε όλη την επικράτεια της Κολομβίας, στο πλαίσιο του «Πατριωτικού Σχεδίου» και της «Δημοκρατικής Ασφάλειας» του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε. Κύριος στόχος του Πλαν Πατριότα, η διεξαγωγή ενός βρώμικου και απάνθρωπου πολέμου ενάντια στον κολομβιανό λαό και ειδικά ενάντια στο λαϊκό και συνδικαλιστικό κίνημα, όπως κατήγγειλε, σύμφωνα με το Anncol, ο συνδικαλιστής Ντιέγκο Εσκομπάρ, ο οποίος, μάλιστα, κατέληξε ότι τα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού συγκλίνουν στη μετατροπή της Κολομβίας στο «Ισραήλ της Λατινικής Αμερικής».

Και όχι μόνον αυτό... μόλις την περασμένη Τετάρτη, η Γερουσία συζητούσε το αίτημα της κυβέρνησης Μπους να αυξήσει σε 800 τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών και σε 600 τον αριθμό των υπεργολάβων των ΗΠΑ στην Κολομβία, από 400 που είναι το νόμιμο όριο και για τις δύο κατηγορίες, ενώ δεν πρόκειται να τεθεί υπό συζήτηση η εμπλοκή των Αμερικανών σε μάχες, η οποία τυπικά «απαγορεύεται».

«Καλύτερα του αναμενομένου», εξελίσσονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των δυνάμεων της Κολομβίας εναντίον των ανταρτών, και ο πόλεμος μπορεί να είναι επιτυχής, ακόμη και χωρίς να σταλούν περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες», δήλωσε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο στρατηγός Τζέιμς Χιλ, επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Εντούτοις, υπεραμύνθηκε του σχεδίου διπλασιασμού του προσωπικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Κολομβία, καθώς αυτή η αύξηση του νομίμου ορίου θα καθιστούσε ευκολότερο για την Ουάσιγκτον το να υποστηρίξει τις επεκτεινόμενες επιχειρήσεις του στρατού της Κολομβίας. Το Σχέδιο Πατριότα, πρόσθεσε ο Χιλ, έχει στόχο να «μεταφέρει τη μάχη» στο χώρο των παράνομων αντάρτικων στρατών, περιλαμβανομένων των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - FARC.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ