Τρίτη 22 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σχέδια «επί χάρτου»

Ο Παλαιστίνιος δήμαρχος της Ντιρ Μπαλούτ μεταφέρεται τραυματίας από τις συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό ενάντια στο «τείχος»

Associated Press

Ο Παλαιστίνιος δήμαρχος της Ντιρ Μπαλούτ μεταφέρεται τραυματίας από τις συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό ενάντια στο «τείχος»
ΡΑΜΑΛΑ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σήμερα αναμένεται να παραδοθεί επισήμως στον Παλαιστίνιο ηγέτη το μνημόνιο που εκπόνησε η οργάνωση «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα», όπου αναφέρει τους όρους υπό τους οποίους θα προχωρήσει σε εκεχειρία. Η κίνηση της οργάνωσης έρχεται λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση συνέντευξης του Παλαιστινίου πρωθυπουργού σχετικά με τα σχέδια αναδιοργάνωσης των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας ενόψει της ισραηλινής αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αχμάντ Κορέι επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, σε συνεργασία με την Αίγυπτο, θα επιδιώξει να ενσωματώσει τα μέλη των παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων στις δυνάμεις ασφαλείας, σε αντάλλαγμα της κατάπαυσης του πυρός που τίθεται ως όρος από το Ισραήλ για να αποχωρήσει. Από την πλευρά τους, οι «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα» φέρονται να θέτουν ως όρους εκεχειρίας την αναδίπλωση του ισραηλινού στρατού στα όρια του 1967, την εκκένωση των εποικισμών, την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων και την άρση του αποκλεισμού του Γιάσερ Αραφάτ.

Με την «επόμενη μέρα» μιας ενδεχόμενης ισραηλινής αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας ασχολήθηκαν και οι ΥΠΕΞ Γαλλίας και Αιγύπτου, που συναντήθηκαν, χτες, στο Κάιρο. Ο Μισέλ Μπαρνιέ εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του «να συμβάλει σε μια διεθνή παρουσία στη Λωρίδα της Γάζας μετά την ισραηλινή αποχώρηση». Ο Αχμάντ Μάχερ, από την άλλη, τόνισε ότι η Αίγυπτος, που έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην όλη υπόθεση, χρειάζεται τη γαλλική και ευρωπαϊκή παρουσία.

Συγκρούσεις και επιδρομές

Δύο επιδρομές πραγματοποίησαν, αργά το βράδυ της Κυριακής, ισραηλινά αεροσκάφη εναντίον θέσεων της «Χεζμπολάχ», στο Αλ Τίρεχ, της περιοχής Μπεντ Τζμπάιλ, στο Νότιο Λίβανο, όπου εκτόξευσαν 4 πυραύλους. Οπως έγινε γνωστό, δεν υπήρξαν θύματα. Την ίδια ώρα, αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την Τύρο ενώ νωρίτερα έσπαγαν το φράγμα του ήχου ακόμη και πάνω από τη λιβανική πρωτεύουσα.

Το Σάββατο το βράδυ, ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με ρουκέτα μεταλλουργείο στον καταυλισμό Μαγκάζι, της Λωρίδας της Γάζας, τραυματίζοντας έναν Παλαιστίνιο. Παρόμοια επίθεση σημειώθηκε και την Παρασκευή το βράδυ, με το πρόσχημα ότι επρόκειτο για «εργαστήρια κατασκευής αυτοσχέδιων ρουκετών».

Χτες, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στη Δυτική Οχθη, στην περιοχή Ντιρ Μπάλατ, ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες με αφορμή την έναρξη εργασιών του διαχωριστικού τείχους στο συγκεκριμένο σημείο. Τέλος, όλμος έπληξε τον εποικισμό Κφαρ Νταρόμ στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας έναν Ταϊλανδέζο εργάτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα σφαγή στην Παλαιστίνη με τις «πλάτες» ΗΠΑ και ΕΕ(2021-05-12 00:00:00.0)
Εκστρατεία «προετοιμασίας» για ευρεία εισβολή στη Γάζα(2008-12-23 00:00:00.0)
Απάνθρωπη ...ασφυξία ενός λαού(2008-02-09 00:00:00.0)
Ισραηλινών επιχειρήσεων συνέχεια(2004-07-03 00:00:00.0)
Κλιμάκωση....(2004-06-29 00:00:00.0)
Εισβολή, αποκλεισμός και διαβουλεύσεις(2004-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ