Τρίτη 22 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Με στρατιωτικό νόμο απειλεί ο διορισμένος Αλάουι

Νέο κύμα αντικατοχικών επιθέσεων

Τέσσερις κατοχικοί στρατιώτες νεκροί μετά από επίθεση της ιρακινής αντίστασης στη Ραμάντι

Associated Press

Τέσσερις κατοχικοί στρατιώτες νεκροί μετά από επίθεση της ιρακινής αντίστασης στη Ραμάντι
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σε «βασιλικότερο του βασιλέως» αναδεικνύεται ο διορισμένος πρωθυπουργός του «ελεύθερου και κυρίαρχου» Ιράκ, λίγες μόλις ημέρες πριν την επίσημη, υποτίθεται, «μεταβίβαση της εξουσίας» από την κατοχική διοίκηση. Ο Ιγιάντ Αλάουι, σε εκτενή συνέντευξή του, εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, που σήμερα εκπαιδεύονται από τις κατοχικές δυνάμεις.

Βασικός στόχος της κίνησής του αυτής θα είναι η συμμετοχή του Σώματος Πολιτικής Αμυνας, που θα μετονομαστεί σε Εθνοφρουρά, σε επιχειρήσεις εντός χώρας. Ο Αλάουι, για πολλοστή φορά, επαναφέρει το ενδεχόμενο να τεθεί η χώρα ή «ορισμένες περιοχές» σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δηλαδή υπό καθεστώς στρατιωτικού νόμου, «προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τρομοκράτες που δρουν σε εκείνες τις περιοχές θέλοντας να εμποδίσουν τη μετάβαση του Ιράκ στη δημοκρατία».

Το πραγματικό πρόσωπο, αλλά και οι προθέσεις του Αλάουι αποσαφηνίστηκαν, πέραν πάσης αμφιβολίας, και από την επιμονή με την οποία υπερασπίστηκε την αμερικανική αεροπορική επιδρομή, το βράδυ του Σαββάτου, κατά σπιτιού στη Φαλούτζα, που στοίχισε τη ζωή σε 22 αμάχους. Ο Αλάουι επανέλαβε τους αμερικανικούς ισχυρισμούς με ζέση, ότι δήθεν «στόχος ήταν τρομοκράτες», παρά το γεγονός ότι οι αξιωματικοί της ίδιας της ιρακινής μονάδας που έχει αναλάβει την επίβλεψη της Φαλούτζα διαβεβαίωναν ότι σκοτώθηκαν μόνο άμαχοι και ουδέποτε υπήρξαν «τρομοκράτες» στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η κλιμάκωση των αντικατοχικών επιθέσεων ήταν περισσότερο από αναμενόμενη. Ετσι, χτες, 4 Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν σε μάχες έξω από τη Ραμάντι, ενώ στη Μοσούλη, από έκρηξη βόμβας, σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 3 που εργάζονταν, υπό κατοχική εποπτεία, στην ασφάλεια των πετρελαιαγωγών.

Την Κυριακή, κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν από έκρηξη 2 Ιρακινοί στρατιώτες και 4 τραυματίστηκαν, ενώ στην περιοχή αλ Ανμπάρ σκοτώθηκε άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης. Στη Βαγδάτη, από έκρηξη μπροστά στην Κεντρική Τράπεζα, σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 7, ενώ Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν έναν Τούρκο φορτηγατζή, επειδή δε σταμάτησε σε σημείο ελέγχου τους.

Εξαγωγές και πιέσεις

Ξανάρχισαν, χτες, έστω και με μειωμένο ρυθμό, οι εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου από τους 2 τερματικούς σταθμούς της Βασόρα μετά από ημέρες απόλυτης διακοπής εξαιτίας δολιοφθοράς. Η ροή δεν ξεπερνούσε, χτες, το 1 εκατομμύριο βαρέλια/ημέρα, καθώς οι εργασίες για την επιδιόρθωση του μεγαλύτερου από τους δύο πετρελαιαγωγούς που είχε ανατιναχτεί συνεχίζονται ακόμη.

Την ίδια στιγμή, στη Βαγδάτη, σε στρατοδικείο, άρχισε η ανακριτική διαδικασία σε βάρος άλλων 3 Αμερικανών στρατονόμων, οι οποίοι κατηγορούνται για βασανισμό Ιρακινών κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γράιμπ. Οι συνήγοροι των 2 από τους κατηγορουμένους επέμειναν, χτες, ότι οι στρατιώτες εκτελούσαν εντολές τις οποίες λάμβαναν καθημερινά από ανωτέρους τους. Ζήτησαν να προσέλθουν ως μάρτυρες ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο υπουργός Αμυνας, αίτημα που απερρίφθη. Εγινε δεκτό, όμως, να καταθέσουν ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, Ρικάρντο Σάντσες, και ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, Τζον Αμπιτζάιντ.

Στο Λονδίνο, χτες, η εφημερίδα «Γκάρντιαν» δημοσίευσε σειρά ιατρικών εκθέσεων από ιρακινά νοσοκομεία σε πόλεις του Νοτίου Ιράκ, στις οποίες αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι νοσοκομειακές αρχές παρέλαβαν από Βρετανούς στρατιώτες τις σορούς Ιρακινών με εμφανέστατα σημάδια βασανισμών, τα οποία, μάλιστα, περιγράφονται εκτενώς. Βρετανοί αξιωματούχοι διέψευδαν τον ισχυρισμό της εφημερίδας ότι είχαν προηγηθεί βασανισμοί.

Νέο θρίλερ

Συνεχίζονταν, μέχρι χτες βράδυ, οι προσπάθειες της νοτιοκορεατικής διπλωματικής αποστολής να απελευθερωθεί ο 33χρονος συμπατριώτης τους επιχειρηματίας, που έχει απαχθεί και απειλείται με αποκεφαλισμό. Οι απαγωγείς του, που δηλώνουν μέλη οργάνωσης που υπάγεται στην «Αλ Κάιντα», απειλούν να τον σκοτώσουν, αν δεν ανακληθεί η απόφαση αποστολής 3.000 επιπλέον Νοτιοκορεατών στρατιωτών στο Ιράκ. Εκκληση για την απελευθέρωσή του απηύθυνε η σουνιτική Επιτροπή Μουσουλμάνων Ουλεμάδων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ