Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκστρατεία «προετοιμασίας» για ευρεία εισβολή στη Γάζα

Οι Ισραηλινοί προχωρούν σε συλλήψεις Παλαιστινίων

Associated Press

Οι Ισραηλινοί προχωρούν σε συλλήψεις Παλαιστινίων
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σε εκστρατεία «προετοιμασίας» της διεθνούς κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο εξαπόλυσης ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Λωρίδας της Γάζας έχουν αποδυθεί Ισραηλινοί διπλωμάτες, αν και πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι τόσο το Τελ Αβίβ όσο και η «Χαμάς», επί της ουσίας, δε θα ήταν αρνητικοί σε μια νέα εκεχειρία. Μετά τον τερματισμό της 6μηνης εκεχειρίας, εκ μέρους της «Χαμάς», την περασμένη Παρασκευή, δεκάδες ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί στο νότιο Ισραήλ, προκαλώντας κυρίως υλικές ζημιές.

Το Σάββατο, ένας Παλαιστίνιος, μέλος των «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα» που πρόσκεινται στη «Φατάχ», σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Γάζα. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός έχει προχωρήσει σε σειρά συλλήψεων στην περίμετρο της Λωρίδας.

«Μια σύγκρουση με τη "Χαμάς" είναι αναπόφευκτη, απλώς ο στρατός θα κρίνει το πότε», δήλωνε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας. Μετά την καθιερωμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Κυριακή, ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Χαΐμ Ραμόν, τόνισε ότι η 6μηνη εκεχειρία «ενίσχυσε τη "Χαμάς" και αποδυνάμωσε τις ισραηλινές θέσεις. Το Ισραήλ πρέπει να εκδιώξει τη "Χαμάς" από την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας».

Εγκαινιάζοντας την καμπάνια χειραγώγησης της διεθνούς κοινής γνώμης, η υπηρεσιακή υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, συνομίλησε με τους ομολόγους της, στην Αίγυπτο και στις ΗΠΑ, τονίζοντάς τους ότι «το Ισραήλ δεν μπορεί ν' ανεχτεί επ' αόριστον την εκτόξευση ρουκετών». Παίρνοντας τη σκυτάλη η πρέσβειρα του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκαμπριέλα Σαλέβ, έστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, όπου εμπεριέχεται η συγκεκριμένη προειδοποίηση καθώς και η πληροφορία ότι πιθανότατα η Λίβνι θα καλέσει, σύντομα, για σχετική ενημέρωση τους πρέσβεις διαφόρων χωρών στο Ισραήλ και στη συνέχεια θα επικοινωνήσει με όλους τους ομολόγους της.

Από την πλευρά της, χτες, η «Χαμάς» ανακοίνωσε 24ωρη εκεχειρία μετά από αιγυπτιακό αίτημα, όπως είπε, καθώς το Κάιρο προσπαθεί, για άλλη μια φορά, να επιτευχτεί κάποιου είδους συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Ο Μαχμούντ Ζαχάρ, σημαίνον στέλεχος της «Χαμάς», υπογράμμισε, χτες, ότι η οργάνωσή του «θα δεχόταν μια εκεχειρία που θα ικανοποιούσε τα αιτήματά της». Αλλα στελέχη, όμως, προειδοποιούσαν ότι αν υπάρξει ισραηλινή επίθεση, τότε θ' απαντήσει με δεκάδες καμικάζι αυτοκτονίας.

Ενώ η πολεμική ρητορική κλιμακώνεται η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είχε, μέχρι χτες βράδυ, αντιδράσει δημοσίως. Ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ολοκλήρωσε, χτες, την τριήμερη επίσκεψή του στη Μόσχα όπου είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τη ρωσική ηγεσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ