Παρασκευή 18 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Αντιδραστικός συμβιβασμός για το Ευρωσύνταγμα
  • Σήμερα πιθανότατα οι «25» συμφωνούν για το Ευρωσύνταγμα
  • «Διάθεση συμβιβασμού» διαπίστωσε ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος «θυσίασε» τον επίτροπο για την «υπόθεση της ΕΕ»
  • Μικροπολιτικό παιχνίδι με την υποψηφιότητα Σημίτη

Ο Κ. Καραμανλής και ο Π. Μολυβιάτης κατά τη διάρκεια της Συνόδου

Eurokinissi

Ο Κ. Καραμανλής και ο Π. Μολυβιάτης κατά τη διάρκεια της Συνόδου
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΚΑΛΗ).--

Σε συμβιβασμό φαίνεται να οδηγούνται οι «25» για το Ευρωσύνταγμα, δίνοντας ώθηση στην επίθεση κατά των λαών και σηματοδοτώντας την παραπέρα αντιδραστικοποίησή της.

Αν και ούτε χτες επιτεύχτηκε η πολυπόθητη από τους «ευρωπαϊστές» συμφωνία, ωστόσο ο Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε «συγκρατημένα αισιόδοξος», λέγοντας ότι «φαίνεται μια διάθεση συμβιβασμού», που όμως «μένει να αποδειχθεί».

Σε δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων για το Ευρωσύνταγμα ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «επιζήμιο για την υπόθεση της ΕΕ» να υπάρχει δεύτερο ναυάγιο. Προχωρώντας μάλιστα σε μια επίδειξη «ευρωπαϊσμού» έφτασε στο σημείο να «θυσιάσει» τον επίτροπο, αφού αναδιπλώθηκε θεαματικά από τη μέχρι τώρα θέση του «ένας επίτροπος για κάθε κράτος». «Θεωρώ σημαντικότερο να έχουμε Σύνταγμα παρά οτιδήποτε άλλο», είπε όταν ρωτήθηκε αν επιμένει στην «πάγια» θέση του κόμματός του πως σε κάθε κράτος πρέπει να αντιστοιχεί ένας επίτροπος στην Κομισιόν.

Ωστόσο, οι αντιθέσεις και οι διαφωνίες δε στάθηκε δυνατό να γεφυρωθούν στη διάρκεια της χτεσινής μέρας στη Σύνοδο Κορυφής.

Η συζήτηση έγινε στη βάση δύο κειμένων που κατέθεσε η ιρλανδική προεδρία: Ενα που περιλάμβανε αυτά που συμφωνούν όλοι και είναι αυτά ακριβώς που στρέφονται κατά των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των λαών, και ένα δεύτερο που έχει να κάνει με τη μοιρασιά των ψήφων και τις άλλες «ενδοκοινοτικές» αντιθέσεις. Ο «θόρυβος» γίνεται για τα δεύτερα, ενώ οι διατάξεις που πλήττουν τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα κρατιούνται σκόπιμα στο σκοτάδι.

Λέξη δεν ακούγεται για τη συνταγματική κατοχύρωση της «επιχειρηματικής ελευθερίας» ή το λοκ άουτ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, γίνεται δεκτό και νέο αίτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα περιληφθεί στο Ευρωσύνταγμα, ότι «στόχος της ΕΕ είναι σταθερότητα των τιμών», διάταξη που εγγυάται τη λιτότητα στον αιώνα τον άπαντα.

Αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ των 25 ηγετών δεν είναι επίσης η αποστολή στρατευμάτων εκτός συνόρων της ΕΕ, ο προληπτικός πόλεμος κ.ο.κ.

Οι διαφωνίες επικεντρώνονται στη σύνθεση της Κομισιόν, όπου η πρόταση της ιρλανδικής προεδρίας προβλέπει ότι μετά το 2014 θα υπάρχουν 16 επίτροποι, πρόταση που έχει προκαλέσει την αντίδραση των «μικρών» κρατών, που όμως το παζαρεύουν με το υπόλοιπο «πακέτο». Σ' αυτό κυρίαρχο ρόλο παίζει ο τρόπος λήψης των αποφάσεων στα κοινοτικά όργανα. Η προεδρία προτείνει το σύστημα της «διπλής πλειοψηφίας» να διαμορφωθεί στο 55%-65%, πράγμα που σημαίνει ότι για να παρθεί μια απόφαση πρέπει να συγκεντρώνει το 55% των κρατών-μελών (δηλαδή 14) και το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ. Πρόκειται για θεσμική ενίσχυση του ρόλου των «μεγάλων» και της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων. Ταυτόχρονα, η αρχή της ειδικής πλειοψηφίας σε θέματα που μέχρι τώρα απαιτούσαν ομοφωνία και καταργείται το «βέτο».

Ο νέος Πρόντι...

Αντίθετα, μεγάλος θόρυβος γίνεται για τον αντικαταστάτη του Ρ. Πρόντι στην προεδρία της Κομισιόν, θέμα που συζητούνταν στο δείπνο.

Ο Κ. Καραμανλής υπερασπίστηκε το δικαίωμα του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) να προτείνει τον Βρετανό ομοϊδεάτη του Κρις Πάτεν, αλλά δεν τον υποστήριξε ανοιχτά ο ίδιος.

Αντίθετα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Κ. Σημίτη «αν το θέμα του ετίθετο», κάνοντας παιχνίδι εντυπώσεων στο εσωτερικό. Τα παζάρια πάντως συνεχίζονταν μέχρι αργά τη νύχτα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ