Σ' ένα ...μελλοντικό διάλογο παραπέμπει η κυβέρνηση σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε για χιλιάδες αποφοίτους των ΤΕΙ από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ακυρώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα τριών ειδικοτήτων των ΤΕΙ (Πολιτικών Δομικών Εργων, Πολιτικών Εργων Υποδομής και Τοπογραφίας).
«Στον αέρα το μέλλον χιλιάδων σπουδαστών», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας ΤΕΙ για αυτές τις εξελίξεις, προσθέτοντας ότι «καταρρέει και στην πράξη και το τελευταίο επιχείρημα περί δήθεν ανωτατοποίησης των ΤΕΙ».
Η ΠΚΣ τονίζει, επίσης: «Πιο ξεκάθαρα παρά ποτέ αποδεικνύεται ότι οι αντιδραστικές αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της ΕΕ και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που πιστά τις εφαρμόζουν, δεν οδηγούν πουθενά αλλού παρά στην υποβάθμιση και την απαξίωση των σπουδών και των πτυχίων μας.
Ανώτατη Εκπαίδευση δε γίνεται με αλλαγή ταμπέλας στα ιδρύματα, με "κόψε - ράψε" στα προγράμματα σπουδών, με απλήρωτους καθηγητές και προϋπολογισμούς πείνας!
Σκοπός τους είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη προσαρμογή των ΤΕΙ και συνολικότερα της ανώτατης εκπαίδευσης στα πλαίσια που ορίζει η Μπολόνια, δηλαδή γρήγορες σπουδές που θα δίνουν αναλώσιμες γνώσεις προσαρμόσιμες απόλυτα στις ανάγκες της αγοράς. Αυτή η αγορά είναι που επιβάλλει ότι κανένας απόφοιτος ΑΕΙ ή ΤΕΙ δε θα έχει κανένα επαγγελματικό δικαίωμα, παρά μόνο "δυνατότητα πρόσβασης" στο επάγγελμα (βλέπε και την οδηγία 89/48)».
Παράλληλα, η ΠΚΣ επισημαίνει τις ευθύνες των παρατάξεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, που σπέρνουν αυταπάτες περί δήθεν «ανωτατοποίησης» και καλλιεργούν το συντεχνιασμό (φέρνοντας σε δήθεν αντίθεση τα συμφέροντα φοιτητών ΑΕΙ και σπουδαστών ΤΕΙ) τη στιγμή που τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα και των δυο δέχονται την ίδια επίθεση.
«Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να παίζουν με τα δικαιώματά μας, τις ανάγκες μας, το μέλλον μας! Να βάλουμε τέλος στην κοροϊδία!» υπογραμμίζει η ΠΚΣ και καταλήγει: «Το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων μπορεί να λυθεί μόνο με την αποσαφήνιση των επιστημονικών αντικειμένων, η οποία θα είναι η βάση για: Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση για όλους, δημόσια και δωρεάν, χωρίς αναχρονιστικούς διαχωρισμούς, για πτυχία με αξία και δουλιά με δικαιώματα για όλους μας στο αντικείμενο των σπουδών μας».
Αυταπάτες περί «ανωτατοποίησης» φαίνεται ότι συνεχίζει να έχει και η πλειοψηφία του ΚΔΣ της Ομοσπονδίας εκπαιδευτικών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ), που σε ανακοίνωσή της σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ αναφέρει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του το νόμο 2916/01 (της δήθεν ανωτατοποίησης). Ετσι, αντί να καλεί σε δυναμική διεκδίκηση των όρων και των προϋποθέσεων πραγματικής αναβάθμισης των ιδρυμάτων, μιλάει για υπεράσπιση του ανώτατου χαρακτήρα, που κανένας όμως δεν πιστεύει ότι έχουν τα ιδρύματα.
Μιλώντας χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υφυπουργός Παιδείας, Σ. Ταλιαδούρος είπε ότι γίνονται προσπάθειες για μια πρόωρη εκταμίευση χρημάτων από τον προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθούν οι οφειλές των ιδρυμάτων απέναντι στους έκτακτους εκπαιδευτικούς τους και αρκέστηκε να διαπιστώσει ότι η αναλογία εκτάκτων προς μόνιμων εκπαιδευτικών στα ΤΕΙ (περίπου 7.500/2.500) δεν είναι η πρέπουσα για ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης. Οσο για συγκεκριμένα μέτρα που θα οδηγήσουν σε λύσεις... είπε: «μελετάμε τον τρόπο της σταδιακής αύξησης μέσα σε μια τετραετία του αριθμού του μίνιμουμ εκπαιδευτικού προσωπικού». Δηλαδή, το απαράδεκτο καθεστώς των εκτάκτων θα διαιωνίζεται, μαζί με τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και αντικείμενα σπουδών που απέχουν πολύ από το να είναι «επιστημονικά» κι έτσι τα ΤΕΙ όχι μόνο ανώτατα δε γίνονται αλλά καταδικάζονται να είναι επαγγελματικές σχολές Β' κατηγορίας.