Το σχέδιο υγειονομικής κάλυψης των Ολυμπιακών Αγώνων του υπουργείου Υγείας καταδικάζει και απορρίπτει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), τονίζοντας ότι προκαλεί και είναι ακριβές αντίγραφο με το αντίστοιχο του προηγούμενου υπουργού.
Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ επισημαίνει ότι τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) - τα οποία αναφέρονται σε όλες τις υπουργικές αποφάσεις ότι θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση - δεν υπάρχουν σε κανένα νοσοκομείο σαν αυτοτελείς μονάδες. Ξεκαθαρίζει ακόμα ότι η κτιριακή υποδομή των ΤΕΠ υπάρχει μόνο σε τρία νοσοκομεία, χωρίς καμιά ειδική νοσηλευτική και ιατρική υποστήριξη.
«Τα νοσοκομεία - συνεχίζει η ΕΙΝΑΠ - λειτουργούν ήδη με μειωμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα όρια της εξάντλησης, παραβιάζοντας κάθε εργατική νομοθεσία, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο το προσωπικό, όσο και τον πληθυσμό που προσέρχεται. Η υπουργική απόφαση περιγράφει καθημερινή 24ωρη λειτουργία ΤΕΠ με 4-6 ειδικότητες, με το ήδη υπάρχον προσωπικό, ξεπερνώντας κάθε όριο ανθρώπινης αντοχής και ασφάλειας απέναντι στον άρρωστο».
Η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει ότι ακόμη και με τα επιπρόσθετα κονδύλια υπερωριών που ανακοινώθηκαν δεν καλύπτονται οι πάγιες ανάγκες των νοσοκομείων, ενώ απ' την άλλη παραμένουν χιλιάδες κενές θέσεις ιατρικού και δεκάδες χιλιάδες νοσηλευτικού προσωπικού.
Τέλος, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης πρότεινε να είναι κοινή η κινητοποίηση της ΕΙΝΑΠ με την τετράωρη στάση εργασίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) στις 23.6.2004, που δεν έγινε δεκτή.
Το περίγραμμα του επιχειρησιακού σχεδίου «Φιλοκτήτης» έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, που συνέταξε για την αντιμετώπιση απ' τη λεγόμενη απειλή του Χημικού και Βιολογικού Πολέμου (ΧΒΡΠ), καθώς και για «το χειρισμό των απωλειών Υγείας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2004». Εντάσσεται στο γενικό σχέδιο αντιμετώπισης της ΧΒΡΠ της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (ΔΑΟΑ) «και από την άποψη αυτή είναι "απόρρητο" σε ορισμένα από τα παραρτήματά του, τα οποία έχουν αναπτυχθεί σε ειδικά τμήματα και δεν είναι δυνατόν να δοθούν στα ΜΜΕ» αναφέρει το υπουργείο Υγείας.
Ο «Φιλοκτήτης» διασυνδέεται με τον «Ξενοκράτη» και την επικαιροποίηση των παραρτημάτων του που αφορούν στην αντιμετώπιση του καύσωνα, την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και μαζικές απώλειες, καθώς και σχέδια κινητοποίησης των Νοσοκομείων σε έκτακτες καταστροφές που έχουν προβλεφτεί στην εφαρμογή του «Φιλοκτήτη».
Πέραν των παραπάνω, όπως αναφέρει το υπουργείο, στον «Φιλοκτήτη» περιγράφονται τα επιχειρησιακά σχέδια του ΚΕΕΛ και του ΕΚΑΒ και αφορούν τη λειτουργία των δικτύων «Ολυμπιακής Επιδημιολογικής Επιτήρησης» του δικτύου εργαστηρίων «Αρης» και τη διασύνδεση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) με τις Διευθύνσεις Υγείας Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (ΔΥΝΑ) και τον Εθνικό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στα πλαίσια του ελέγχου της διατροφικής αλυσίδας και των ξενοδοχείων - εστιατορίων (εσωτερικών και λοιπών χώρων) στην αντιμετώπιση εκτάκτων συμβάντων Δημόσιας Υγείας.